• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    tak s cisternovým zkušenost nemám, ale tu a tam si koupím ten flaškovaný tady v obchodech...no a právě piju první vychlazenou skleničku notně vykvaseného kvasu a teda paráda - chuťově rozhodně o level lepší než ten kupovaný (ale jak říkám z cisterny jsem nikdy nepil ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: pro cisternový se totiž pečou speciální chleby se spoustou sladu. V ruských speciálkých se dají koupit jako suchary.

    Ruský, sofistikovaný recept zde http://registrr.livejournal.com/tag/%D0%BA%D0%B2%D0%B0%D1%81
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Kdysi v minulosti mama párkrát doma kvas dělala, ale neprislo mi to nikdy tak dobre, jak ten cisternovy...
    ZUZKAOU: mne podle slozeni ani neprislo, ze by to byl kvas, ale spis limonáda s kvasovou prichuti...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Potvrzuju, poté, co to projde burčákovou fází, už to moc k pití není. Teda dá se, ale že by si člověk pochutnal, to moc ne.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: kvasí dost intenzivně - a hlavně se teda pije mladej na úrovni burčáku.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    a ještě jeden lamí dotaz na závěr- jak moc je u toho kvasu poznat že kvasí? chytne zkraje nějaký bouřlivý kvas?
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ZUZKAOU: tak super - dík moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Proč by nestačil? Droždí mají v každých potravinách - tam fakt nemusí přijít nějaké ušlechtilé pivní, či vinnařské (ty jsou třeba v drogeriích TETA). Co myslíš že tam tak sypou rusové - co mají po ruce :-)
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ZUZKAOU: jjá to dělal z kváskového chleba (případně tam můžu trochu kvásku přidat), ale samotný kvásek asi nestačí, ne?

    problém je, že jsem to tam dneska dal a teď se bojím, aby se to nezkazilo...nevíte kde sehnat narychlo kvasnice (tedy ne z eshopu a pokud možno dnes/zítra), ideálně v Nuslích?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: nemyslím si, že by v ČR byl ke koupi čerstvý kvas - imho jsou všechny pasterované. Nasyp tam trošku kvasnic a nebo jestli tam chceš i mléčné kvašení (nepatří tam, ale třeba mě to chutná spíš), tak lžičku chlebovýho kvásku.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    zdravím, chtěl jsem se zeptat na rady ohledně výroby ruského kvasu - něco jsem si vyfiltroval, ale jeden zásadní dotaz:
    dle rady známého jsem místo kvasnic nalil do kvasového polotovar několik deci kvasu z obchodu...ale obávám se že tam budou (vzhledem k té limonádovitosti) kvasinky mrtvé, co myslíte?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FURINKA: klidně do brkaše to můžeš zamíchat
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Dala jsem si kysat ředkev s mrkví, ale často na to zapomínám a říkám si, že bych to měla sníst, než mi to odpochoduje z lednice samo. Tak si říkám, dá se to dát do nějakého jídla? Nebo třeba udělat to v těstíčku? (Chápu, že se tím asi ztratí ten probiotický účinek, protože to většina těch bakterií nepřežije, ale hlavní je to nenechat zkazit.)
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    LA_PIOVRA: přesně tohle maji i v Korea Mart, Gazdova 3, u Palačáku...
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: jsem to ochutnala a prijde mi to... no, asi ne zrovna nakysle :) tak nevim no :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: ochutnej - teď už by tam ta nakyslost měla být poznat. A teda měly by se ti tvořit bublinky na hladině. Ale teda jako úplně hřát by to nemuselo :-O
    KABIS
    KABIS --- ---
    Mam nalozeny na kvaseni bily zeli s mrkvi a krenem... je to venku cca 10 dni. nemam pocit ze by se to kazilo (nesmrdi to, nehnije to, neplesnivi), jde z toho trosku teplicko, ale jak poznam, ze veci jsou na spravne ceste, ze to kvasi? (jsem premyslela jestli nahodou ne prave tim, ze se to nekazi teda :) )
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: super, diky za radu. ja jako palivy rada, ale toto se mi teda nepodarilo :]]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: určitě. Jak už je to jednou rozjetý, tak to zvládne časem dokvasit i v chladu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam