• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ZUZKAOU: tak super - dík moc!
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Proč by nestačil? Droždí mají v každých potravinách - tam fakt nemusí přijít nějaké ušlechtilé pivní, či vinnařské (ty jsou třeba v drogeriích TETA). Co myslíš že tam tak sypou rusové - co mají po ruce :-)
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    ZUZKAOU: jjá to dělal z kváskového chleba (případně tam můžu trochu kvásku přidat), ale samotný kvásek asi nestačí, ne?

    problém je, že jsem to tam dneska dal a teď se bojím, aby se to nezkazilo...nevíte kde sehnat narychlo kvasnice (tedy ne z eshopu a pokud možno dnes/zítra), ideálně v Nuslích?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    WENOUSH: nemyslím si, že by v ČR byl ke koupi čerstvý kvas - imho jsou všechny pasterované. Nasyp tam trošku kvasnic a nebo jestli tam chceš i mléčné kvašení (nepatří tam, ale třeba mě to chutná spíš), tak lžičku chlebovýho kvásku.
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    zdravím, chtěl jsem se zeptat na rady ohledně výroby ruského kvasu - něco jsem si vyfiltroval, ale jeden zásadní dotaz:
    dle rady známého jsem místo kvasnic nalil do kvasového polotovar několik deci kvasu z obchodu...ale obávám se že tam budou (vzhledem k té limonádovitosti) kvasinky mrtvé, co myslíte?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    FURINKA: klidně do brkaše to můžeš zamíchat
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    Dala jsem si kysat ředkev s mrkví, ale často na to zapomínám a říkám si, že bych to měla sníst, než mi to odpochoduje z lednice samo. Tak si říkám, dá se to dát do nějakého jídla? Nebo třeba udělat to v těstíčku? (Chápu, že se tím asi ztratí ten probiotický účinek, protože to většina těch bakterií nepřežije, ale hlavní je to nenechat zkazit.)
    PSYCHEE
    PSYCHEE --- ---
    LA_PIOVRA: přesně tohle maji i v Korea Mart, Gazdova 3, u Palačáku...
    KABIS
    KABIS --- ---
    ZUZKAOU: jsem to ochutnala a prijde mi to... no, asi ne zrovna nakysle :) tak nevim no :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KABIS: ochutnej - teď už by tam ta nakyslost měla být poznat. A teda měly by se ti tvořit bublinky na hladině. Ale teda jako úplně hřát by to nemuselo :-O
    KABIS
    KABIS --- ---
    Mam nalozeny na kvaseni bily zeli s mrkvi a krenem... je to venku cca 10 dni. nemam pocit ze by se to kazilo (nesmrdi to, nehnije to, neplesnivi), jde z toho trosku teplicko, ale jak poznam, ze veci jsou na spravne ceste, ze to kvasi? (jsem premyslela jestli nahodou ne prave tim, ze se to nekazi teda :) )
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: super, diky za radu. ja jako palivy rada, ale toto se mi teda nepodarilo :]]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: určitě. Jak už je to jednou rozjetý, tak to zvládne časem dokvasit i v chladu.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    ZUZKAOU: ja tam redkvi uz asi nechci, je z toho moc cejtit.... dam jen zeli.. a muzu to nechat dojet v lednici?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    SQUZZA: v Korunni tohle nemaj, bohuzel.
    Korejsky potraviny v SAPA nejdes presne TADY

    VANEK: je to pulkilovka, stoji neco malo pres 100,- (presnou cenu nevim, ale pri dalsim nakupu muzu zjistit). Palivost uplne akorat, pali - ale ne peklo. Ja mam rad palive, moje devce dava paliveho koreni do jidla mene nez ja, ale tohle chutna nam obema.
    Zatim asi vedou ty rekdve, jsou bajcne krupave a stavnate.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Dík, právě jsem si vygooglil taky.
    MOIRAIN: Pravda, co začal otec nakupovat v Normě a Plusu, tak jich myslím výrazně přibylo.
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    VANEK: zkusím si vzpomenout v práci a podívat se do skript, jestli se tam o tom nepíše víc (kyselé salámy jsou doménou německy mluvících zemí a snad i Itálie)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: aha, tak kecam, žernou normálně cukr, co se přidává do toho salámu a pak je vyžrán.

    Průvodce výrobou – Kmotr – Masna Kroměříž, a.s.
    http://www.kmotr.cz/cs/pruvodce-vyrobou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: jak kyselého salámu?

    Ale fermentované uzeniny typu uherák/vysočina/herkules a spol. se očkují bakteriemi mléčného kvašení co žere tuk a blíkoviny a případně tuším že camembertovou plísní.

    Vhodné doplňky k naší stravě
    http://www.knivic.unas.cz/dtestsalam.htm
    VANEK
    VANEK --- ---
    Tak mě včera u kyselého salámu napadlo, v čem vlastně spočívá ta jejich fermentace?

    LA_PIOVRA: A kolik ho je, kolik stojí a jak pálivou máš chuť? ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KLAAR: http://www.maskrtnica.cz/hamburgerove-housky/

    SQUZZA: Přikrouhej zelí a ředkve a nech to ještě dokvasit. A teda je dobré pastu při výrobě ochutnávat průběžně ;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam