• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: klíčem jsou taniny. Asi by fungovala i sušená dubová kůra, jen nevím, jesti by to pak nebylo moc hořké.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ZUZKAOU: krupave produkty je spravne, moc dekuju, aso jsem to vyjadrila trochu zmatecne... nemam s tim zkusenost, mozna neni vhodna doba s tim ted zacinat kvuli cerstvosti tech vinnych/rybizovych listu (asi by to slo i bez toho, ale).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: vinné listy chceš na vařené a nebo do kvasných produktů aby to zůstalo křupavé. Pro první variantu potřebuješ arabské speciálky, pro druhou variantu můžeš vzít třeba čajové listí.

    Co mají v beas netuším.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BALAENA: dekuju moc za tip! v mlade jsem nedoufala ani, ale nevedela jsem, jestli se to neda sehnat prave uz jen nejak pred-'neco'upravene na pouziti typu dolmades. mne jde o krupavej kvetak predevsim))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZOOEY: tenhle obchod se tváří, že je má skladem, ve skle ve slaném nálevu. volně ložené mladé listy v tuhle roční dobu asi neseženeš (a na dolmu se pak stejně spařujou)
    Speciality v konzervě | Vinné listy | orientální potraviny
    http://www.repraha.cz/www-repraha-cz/eshop/6-1-Speciality-v-konzerve/0/5/634-Vinne-listy
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    prosim pekne: lze necim simulovat vinny/rybizovy listi? (krome dubu.))
    vyguglovala jsem udajnou dostupnost vinneho listi v exotickem obchode potravinama na novem meste pha, je to pouzitelna reference, nebo to je nejake uz procesovane na pripravu mezze apod.?

    a zatreti .) ty chutove zvlastni bobule v pickles, co jsou dostupne v bhojanu nebo beas apod. po dlouhem tapani mne napadly kvasene kapary. je to vono?? .))
    tisic dik!
    RUM
    RUM --- ---
    tak dnes jsem pochopil, jak v tom mlíkomatu na suchdole udržují sterilitu. dal jsem flašku pod trubku a najednou něco zasyčelo a to byla pára, která se vyvalila trubkou na mlíko přímo do mojí sklěněný lahve, takže to vysterilizovalo i lahev :-)
    RUM
    RUM --- ---
    tak už se mi trávení syrovýho mlíka taky ustálilo na normál, tak dobrý. polovinu kefíruju a polovinu piju jen tak.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    dTest: Test mléka 2014: Krávy se stydět nemusí - Nezávislé testy, víc než jen recenze
    http://www.dtest.cz/...newsletter_id=943&email_id=609010&email_hash=ea83e6ca804de04225486884c738cf6b
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    nam ja mam prave naopak rada kdyz je kyselej, nechavam ho dva dny.... :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: domácí kefír je kyselejší než kupovaný. Pokud je tak kyselý, že ti nechutná, tak ho slij ze zrn mnohem dříve, než to děláš teď - klidně třeba za půl dne a nech ho ještě tak další půl den dozrát v lednici, aby zhoustl.

    V okamžiku kdy už se začne oddělovat syrovátka, tak PH kleslo natolik, že se sráží bílkoviny. Tedy to je hodně kyselé...
    RUM
    RUM --- ---
    BEBERA: můj bývá taky kyselý, hlavně když je den a víc starší...
    HEAVYN
    HEAVYN --- ---
    BEBERA: z my zkusenosti zalezi jak ho delas dlouho, pri jaky teplote, jaky mliko a kolik pouzivas, jak dlouho to nechavas stat?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Když je můj domácí kefír VÝRAZNĚ (opravdu hodně) kyselejší než kupovaný, je s ním něco v nepořádku? Zkoušela jsem mu přidat normální kefír, žádná změna, rozpouštěla jsem v něm tablety laktobacilů, taky žádná změna...
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    něco o kombuše
    ..
    The microbiological composition of the tea fungus has been investigated. Bacteria and fungus present in Kombucha form a powerful symbiosis able to inhibit the growth of potential contaminating bacteria. The main acetic acid bacteria found in the tea fungus are: Acetobacter xylinum, A. xylinoides, Bacterium gluconicum, A. aceti, A. pasteurianus. Yeasts identified as Schizosaccharomyces pombe, Saccharomycodes ludwigii, Kloeckera apiculata, Saccharomyces cerevisiae, Zygosaccharomyces bailii, Brettanomyces bruxellensis, B. lambicus, B. custersii, Candida and Pichia species have been isolated from tea fungus. Aspects of the close association between microorganisms that make up the fungus and their interaction with the substrates supporting fermentation have been studied. Acetobacter xylinum has the ability to synthesize a floating cellulose network, which enhances the association formed between bacteria and fungi. The yeast cells convert sucrose into fructose and glucose and produce ethanol. Acetic acid bacteria convert glucose to gluconic acid and fructose through ethanol into acetic acid. Caffeine and related xanthines of the tea infusion stimulate the cellulose synthesis by the bacteria. Acetic acid stimulates the yeast to produce ethanol and ethanol in turn can be helpful to acetic acid bacteria to grow and produce acetic acid. Both ethanol and acetic acid have been reported to have antimicrobial activity against pathogenic bacteria thereby providing protection against contamination of the tea fungus.
    ..
    The main metabolites identified in the fermented beverage are: acetic, lactic, gluconic and glucuronic acids, ethanol and glycerol. Some chemical structures of important ingredients reported in Kombucha are given in Fig. 10. The presence of usnic acid in Kombucha reported once has not been confirmed in recent studies. Usnic acid had been previously identified in lichens and can deactivate some groups of viruses. The metabolite composition and concentration depends on the tea fungus source, sugar concentration, and the time course of fermentation. With 50 g/l sucrose, concentrations of ethanol and of lactic acid are optimal.
    ..
    A recent study reported the antibiotic activity of Kombucha against Helicobacter pylori, Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Agrobacterium tumefaciens mainly related to the acetic acid produced during the fermentation. Tea extracts used at the same concentration did not exhibit any effect. The action of Kombucha intake on the nervous system could be associated with its content of the B complex of vitamins. The fungus is also used for medical purposes in skin therapy. The cellulosic pellicle formed mainly by Acetobacter xylinum during the fermentation of tea has been used as a temporary skin substitute on burns and other skin injuries.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ZUZKAOU: aha. Už jsem na našem Pfanneru jablečném identifikovala, že je pasterovaný. Dík za rozšíření obzorů. S těmi drinky jsem právě nikdy nevěděla, co si o míře jejich aktivnosti myslet. Prozkoumám někde, co se na nich píše ohledně konzervace a tak. Každopádně za pokus to asi stát bude.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUNTL: nepasterovaný je především nepřevařený. Určitě to umí ten od alnatury. Musí to na něm být výslovně napsané. (nebrat umeocet - nějaké octové kvašení v tom možná je, ale blánu mi při domácí výrobě z nezralých švestek nedělal.)

    Nebo třeba tuten http://www.bioobchod.cz/jablecny-ocet-bio-075l-dennree/d-78768/
    Ocet z bílého vína 500ml BIO Rapunzel | BIOOBCHOD.CZ, biopotraviny biokosmetika zdravá výživa
    http://www.bioobchod.cz/ocet-z-bileho-vina-500ml-bio-rapunzel/d-75251/

    kombuchové drinky by měly být aktivní, ne? Jaký by byl jinak důvod je pít?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ZUZKAOU: Dík. Mě kombucha drinky taky napadly, ale nevím, jak moc je to už v průmyslové podobě v té flašce mrtvé. Ocet nepasterovaný znamená, že tam nejsou konzervační siřičitany nebo ještě něco jiného? Ale ještě můžu tento pokus vyzkoušet a v případě neúspěchu už budu lovit novou houbu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUNTL: kombuchu nepěstuju, takže si rady cucám z prstu. Ale zašla bych do zdravé výživy a pořídila tam jednak lahvičku kombuchového nápoje a druhak lahvičku nějakého nepasterovaného octa (tuším že oboje bude i třeba v DM) a oboje pak spolu se sladkým čajem zkusila nalejt do nové várky, aby se bakterie vyráběné v kontrolovaném prostředí zkusily zabydlet v tvé kombuchové bláně. Ten její základ by měly být octovky, ne?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    jste tu i odbornici na zivotni cyklus kombuch? Nechala jsem jednu houbu vlivem nabiteho zivotniho programu cca 5 mesicu v jednom nalevu. Pak jsem se rozhodla zas obnovit pestovani, cili jsem tu odstatou varku vylila (az na ockovaci davku) a s touto houbou pokracovala dale obvyklym zpusobem. Od te doby uz to je tak 3 - 4 cykly a prijde mi, ze je ten exemplar jakysi polomrtvy - sice to ten caj nejak pretransformuje, ale nalev je po cca 15 a vice dnech cyklu sladsi, nez jsem byla zvykla, a houba nijak zvlast nepribira. Vytvori vzdycky tak milimetrovou vrstvicku a slus. Myslela jsem, ze se po case oklepe, ale uz to trochu vzdavam.
    Mate nejaky jiny napad, jak tomu pomoct, nez poridit si novou houbu? Dik.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam