• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUNTL: kombuchu nepěstuju, takže si rady cucám z prstu. Ale zašla bych do zdravé výživy a pořídila tam jednak lahvičku kombuchového nápoje a druhak lahvičku nějakého nepasterovaného octa (tuším že oboje bude i třeba v DM) a oboje pak spolu se sladkým čajem zkusila nalejt do nové várky, aby se bakterie vyráběné v kontrolovaném prostředí zkusily zabydlet v tvé kombuchové bláně. Ten její základ by měly být octovky, ne?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    jste tu i odbornici na zivotni cyklus kombuch? Nechala jsem jednu houbu vlivem nabiteho zivotniho programu cca 5 mesicu v jednom nalevu. Pak jsem se rozhodla zas obnovit pestovani, cili jsem tu odstatou varku vylila (az na ockovaci davku) a s touto houbou pokracovala dale obvyklym zpusobem. Od te doby uz to je tak 3 - 4 cykly a prijde mi, ze je ten exemplar jakysi polomrtvy - sice to ten caj nejak pretransformuje, ale nalev je po cca 15 a vice dnech cyklu sladsi, nez jsem byla zvykla, a houba nijak zvlast nepribira. Vytvori vzdycky tak milimetrovou vrstvicku a slus. Myslela jsem, ze se po case oklepe, ale uz to trochu vzdavam.
    Mate nejaky jiny napad, jak tomu pomoct, nez poridit si novou houbu? Dik.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    BEBERA: Mráz by je měl max zastavit. Jak se oteplí, zase to jede.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZUZKAOU: tak to je skvělá zpráva, dík...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: jo - mráz většinou zvládaj bez problémů.
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Naložila jsem kimchi, nechala ho v kuchyni. Muž si po třech dnech stěžoval, že mu vadí zápach (mírně česnekový, zato všudypřítomný), dala jsem teda kimchi na balkon. Bohužel zrovna po asi měsící nadnulových teplot bylo v noci zrovna -4. Stalo se to tak 5. den po naložení, kvašení už jelo. Je šance, že by to bakterie přežily?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    RUM: otázka zvyku, když jsme přecházeli na syrové mléko s rodinou, trvalo asi zhruba týden, než se upravilo trávení a zvyklo si na to. od té doby pohoda.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: ok :-)

    jinak ano, máš pravdu
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: čím víc kefíru, tím víc enzymů, neb je tam více druhů kultur, co umí víc věcí, než jen jíst laktozu jako jogurtové kultury... Tak kyselý kefír, který by denaturoval bílkoviny - tedy jiné enzymy - by ti poleptal jazyk ;-)


    Ale teda pokud se někomu opakovaně stává, že mu různí lidé naznačují, že možná by mohl věnovat trochu času samostudiu, tak to možná není znak hrubé doby, ale docela relevantní zpětná vazba...
    RUM
    RUM --- ---
    zpět k tématu. už třetí den testuju syrové mléko z mlékomatu a ikdyž s mléčnými výrobky problém nemám, tak se u mě objevilo nadýmání.... pokud teda budu dělat z tohodle mlíka pouze kefír pro lepší stravitelnost, zůstane to mléko stále "živé" s enzymy, které umožní tělu vstřebat vápník nebo se tím kyselým prostředím zabije všechno? možná by bylo lepší z něj zkusit udělat jogurt?
    RUM
    RUM --- ---
    lidičky musím se přiznat, že todle todle auditko je pro mě jeden z hlavních důvodů, proč chodit pravidelně na nyx, hlavně díky úžasně ochotné ZUZKAOU. poslední dobou se čím dál víc setkávám s tím, že vás lidi pošlou do háje s tím, že si danou věc máte najít na googlu a nevotravovat s blbostma.

    trochu spamu, pardon, ale chtěl jsem tak vyjádřit svůj vděk za todle místo ;-)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    SQUZZA: Ulovila mu to kamarádka na středečních trzích na Jiřáku, sedmičku za 62 korun.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    BONEMINA: kde ho kupujes? ovci mliko :]

    jak jsem se tu ptala pred par dny na ten kozi tak ten vysel luxusne a udelala jsem z nej pak syr a ten je taky dobrej... :]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: no v létě bych to nedělala :-)
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU:
    COWBOY:

    tak supr :-) jinak teďka to je asi v pohodě, ale co v létě, když vám do auta prančí slunce?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    Btw. kdybyste někdo dělali kefír z ovčího mlíka, je fakt vynikající. Samotné ovčí mlíko je tak trochu nuda, je hodně smetanové a čekala jsem, že bude "ovcovatější", ale po zkefírování z něj vylezou zajímavější ostré chutě. Mnohem lepší než kraví smetana.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    ZUZKAOU: Mám podobnou zkušenost. V neděli večer natočím mléko do petky v Jizerkách, převezu v autě do Prahy, v pondělí večer v Praze předám dalším a ti konzumují v pohodě do příští neděle. Mléko je bez jakékoliv úpravy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: moc to hrotíš. Ano - hygienické normy pro potravinářské provozy jsou dobré. PRo běžný lidský provoz to funguje v daleko volnější míře.

    Aneb tuhle jsem v neděli v poledne koupila dva litry syrovýho mlíka v Jeseníku, převážela v kufru auta do Brna, pak je měla celý večer v batohu v kavárně, pak přišly na noc do ledničky, ráno jsme vyžahli litry a zbylý litr jsem pak autobusem (dole v prostoru) převážela domů do Prahy a dopili jsme ho tuším ve středu večer (v Praze byl už teda v lednici) a jak bylo dobrý.
    RUM
    RUM --- ---
    ZUZKAOU: ok :-) jinak napadlo mě, že by nemusel bejt špatnej nápad si do mlíkomatu brát nějakou termosku... aby mlíko vydrželo schlazený dokud ho nepřivezu domů. u vajec taky není dobré, když kolísá teplota, tak si řikám, že u mlíka to bude podobné
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RUM: dokud nezačne kysnout - pak je nejvyšší čast ho nalej na kefír a nebo nechat dokysnout v teple na "divokou kyšku" a příapadně pak prokysané mléko zahřát tak na 60-70 stupňů a udělat domácí tvaroh.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam