• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEBERA: můžou - dej jim toho cukru víc, než praví návod, ať maj co žrát, případně pokud máš melasu nebo něco takového, tak právě odjezd na víkend je ideální doba, kdy je nakrmit minerálama, aby rostly.

    Pak to ochutnej, jestli už to nebude moc kvasnicový, jestli, ne, tak ten vícedenní nálev klidně použij na rozkvašení něčeho na druhou fermentaci.

    A ta voda se převařovat nemusí - pokud nemáš nějakou vyloženě silně chlorovanou (chlor je z ní cítit). Spíš se teda hodí pořáně v horké vodě promýt ty hrozinky, aby se zbavily siřičitanů (pokud nejsou bio a ty zase chtějí spařit, abys se snížila šance, že se kefír nakazí nějakou plísní). Siřičitany mikrobi špatně snáší...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    Dostala jsem dnes krystaly vodního kefíru a shodou okolností za chvíli na pár dní odjíždím. Krystaly jsem podle návodu propláchla a dala je do převařené oslazené vody s rozinkami. Mohou tak zůstat stát 3, max. 4 dny na lince?
    LA_PIOVRA
    LA_PIOVRA --- ---
    ZUZKAOU: v Sikkimu jsem pil ono zminovane pivo z fermentovaneho prosa.
    Ackoli chuti nejvice ze vseho pripominalo zvratky s toluenem, statecne jsem to vypil. Myslim, ze by z toho mohla byt naprosto silena kocovina.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: Spíš mu nechutnala čokoláda, nebo poměr, 100 gramů na 250 ml, po samotné šlehačce jsou taky vždycky naboostované. Ale teď v obyčejné smetaně pookřál, tak to bude snad ok.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: mně teda po šlehačce vždycky strašně ožijou.
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Tak kdybyste to někdo zkoušel, radši si odeberte kus kefíru čistě na tu pařížskou šlehačku. Ta sice vyšla perfektní, hutná tak, že se skoro nedá/nemusí šlehat, ale kefír samotný má nějakou jarní únavu. Sice žije, ale není v kondici.
    RUM
    RUM --- ---
    COWBOY: tak jasně že není... mě spíš zajímalo, čím je krmí a prej to je nějakej mix senáže, siláže a dalších přidavných látek... rád bych kdyby byla jen senáž, ale co se dá dělat... :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    NOLONGERTHERE:
    NOLONGERTHERE: Díky. Právě, že jsem poprvé zkusil bez té pasterizace. Chuťově mi to přijde stejné jako s pasterizací. Ale příště tedy s. Ženě se to slizké trochu ekluje. :-))
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: *zahřát na cca 90. Jinak teda hodně o jogurtech je k nastudování na conovehonakopci.cz, kde je i rozebrané to, jak se vyvíjí domácí naočkovaný domácím jogurtem (a jak postupně slábne), případně rozdíly mezi jednotlivými kupovanými kulturami. Klára má vlastní krávy, takže zkušeností habaděj.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: Syrové mléko na jogurt je nutno zahřát a zchladit, nejen kvůli kontaminaci "zlými" bakteriemi, které mohou předstihnout ty jogurtové, ale zejména kvůli částečné denaturaci bílkovin, díky které to pak drží, když to vynecháš, máš jogurt slizký a řídký. Samozřejmě, někteří bio lidi děsně plesají nad "opravdu živým" jogurtem a doporučují jen to nízké zahřátí, ale mně to teda moc nejede.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    RUM: 3,9 je standard. Ale tuk není to nejpodstatnější na mléku.
    RUM
    RUM --- ---
    byly jsme si prohlídnout farmu Hole, co dává mlíko do mlíkomatu na suchdole a prej jejich mlíko má 4% tuku :-)
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Dělal jsem minulý pátek doma jogurt z mléka v neděli nadojeného. Tentokrát jsem ho nepasterizoval, jenom ohřál na 40, dodal jogurt, rozmíchal a nechal stát na topení. Jogurt je výborný (stále ještě), akorát je takový "smrkoidní". Táhne se, nedá se pořádně nabrat. Netušíte, co to je?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Te si to po sobě čtu a koukám, že ten název "vinegar pot" mi někam ulítl.

    Ale rovnou hodím dotaz. Přežije kefír, když ho hodím do pařížské šlehačky? IMHO ji zkvasí, jen aby se mi při tom nerozbil a neumřel. (jestli nikdo nemá zkušenosti, tak to tak za týden dva zkusím, až budu mít větší přebytky)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: "No já nevím, on to tu někdo přinesl a nevím, co to je, Vy to náhodou netušíte?"
    Ale našla jsem dost podobné věci na http://www.sauerkrautpots.com/ Ten můj vypadá v reálu dost jako to, co nabízejí v sekci castle ceramics. Myslím, že šikovný hrnčíř to zvládne taky a sehnat pípu taky není složité.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: jů, to nutně potřebuju na vodní kefír. Pod jakým jménem se to schovávalo?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOOEY: říkám si, když je takhle teplo, jestli už na rybízech nějaké malé listí nebude...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V pátek jsem v bazaru pořídila věc, o které sice nevím, k čemu sloužila původně, ale zneužiju to na kvašení. Objem něco přes pět litrů, uvnitř glazované (spodní strana pokličky ne). Škoda jen, že to není nějaký echt dobový design, měli by pánové na bitvách rovnou stáčený kvas :)



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SISTA: no tak primární problém je kde sehnat kultury...

    Pán posílá rychle - přišlo mi to do týdne.

    DIY Natto, starter spores,Traditional Japanese health food. | eBay
    http://www.ebay.co.uk/...apanese-health-food-/111301114462?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19ea103a5e
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam