• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: *zahřát na cca 90. Jinak teda hodně o jogurtech je k nastudování na conovehonakopci.cz, kde je i rozebrané to, jak se vyvíjí domácí naočkovaný domácím jogurtem (a jak postupně slábne), případně rozdíly mezi jednotlivými kupovanými kulturami. Klára má vlastní krávy, takže zkušeností habaděj.
    NOLONGERTHERE
    NOLONGERTHERE --- ---
    COWBOY: Syrové mléko na jogurt je nutno zahřát a zchladit, nejen kvůli kontaminaci "zlými" bakteriemi, které mohou předstihnout ty jogurtové, ale zejména kvůli částečné denaturaci bílkovin, díky které to pak drží, když to vynecháš, máš jogurt slizký a řídký. Samozřejmě, někteří bio lidi děsně plesají nad "opravdu živým" jogurtem a doporučují jen to nízké zahřátí, ale mně to teda moc nejede.
    COWBOY
    COWBOY --- ---
    Dělal jsem minulý pátek doma jogurt z mléka v neděli nadojeného. Tentokrát jsem ho nepasterizoval, jenom ohřál na 40, dodal jogurt, rozmíchal a nechal stát na topení. Jogurt je výborný (stále ještě), akorát je takový "smrkoidní". Táhne se, nedá se pořádně nabrat. Netušíte, co to je?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    BONEMINA: Te si to po sobě čtu a koukám, že ten název "vinegar pot" mi někam ulítl.

    Ale rovnou hodím dotaz. Přežije kefír, když ho hodím do pařížské šlehačky? IMHO ji zkvasí, jen aby se mi při tom nerozbil a neumřel. (jestli nikdo nemá zkušenosti, tak to tak za týden dva zkusím, až budu mít větší přebytky)
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    ZUZKAOU: "No já nevím, on to tu někdo přinesl a nevím, co to je, Vy to náhodou netušíte?"
    Ale našla jsem dost podobné věci na http://www.sauerkrautpots.com/ Ten můj vypadá v reálu dost jako to, co nabízejí v sekci castle ceramics. Myslím, že šikovný hrnčíř to zvládne taky a sehnat pípu taky není složité.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BONEMINA: jů, to nutně potřebuju na vodní kefír. Pod jakým jménem se to schovávalo?
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ZOOEY: říkám si, když je takhle teplo, jestli už na rybízech nějaké malé listí nebude...
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    V pátek jsem v bazaru pořídila věc, o které sice nevím, k čemu sloužila původně, ale zneužiju to na kvašení. Objem něco přes pět litrů, uvnitř glazované (spodní strana pokličky ne). Škoda jen, že to není nějaký echt dobový design, měli by pánové na bitvách rovnou stáčený kvas :)



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SISTA: no tak primární problém je kde sehnat kultury...

    Pán posílá rychle - přišlo mi to do týdne.

    DIY Natto, starter spores,Traditional Japanese health food. | eBay
    http://www.ebay.co.uk/...apanese-health-food-/111301114462?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item19ea103a5e
    SISTA
    SISTA --- ---
    ZUZKAOU: ja tusila, ze to nebude prdel:)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SISTA: hahaha.... (aneb právě jsem vyhodila další pokus, tentokrát z mateřské kultury a v přesně nastavené pekárně) Jo a z těch mražených co maj korejci jde udělat možná jedna nová generace, ale není pak už moc slizká.

    jinak výborná je https://groups.yahoo.com/neo/groups/nattosupport/info
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ZUZKAOU: diky za vse info. az - pokud teda - pokrocim za ten zakaldni kvetak k narocnejsim experimentum s kozeluzskym materialem, a bude o cem, se o vysledky podelim .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: velmi pravděpodobně ano, literatura se o tom nezmiňuje a pokud by někdo s tím dělal testy, tak výsledky ráda vyvěsím na blogýsku.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ZUZKAOU: ha, vyborne! dekuju! (dle kozeluhu ma podobne vysoky obsah trislovin jako dub mit taky briza) ... a pripadne by pak teda taky mely jit malinik, boruvky list, trnky..?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jů a další thajské fermentované věci tam jsou.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: klíčem jsou taniny. Asi by fungovala i sušená dubová kůra, jen nevím, jesti by to pak nebylo moc hořké.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    ZUZKAOU: krupave produkty je spravne, moc dekuju, aso jsem to vyjadrila trochu zmatecne... nemam s tim zkusenost, mozna neni vhodna doba s tim ted zacinat kvuli cerstvosti tech vinnych/rybizovych listu (asi by to slo i bez toho, ale).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOOEY: vinné listy chceš na vařené a nebo do kvasných produktů aby to zůstalo křupavé. Pro první variantu potřebuješ arabské speciálky, pro druhou variantu můžeš vzít třeba čajové listí.

    Co mají v beas netuším.
    ZOOEY
    ZOOEY --- ---
    BALAENA: dekuju moc za tip! v mlade jsem nedoufala ani, ale nevedela jsem, jestli se to neda sehnat prave uz jen nejak pred-'neco'upravene na pouziti typu dolmades. mne jde o krupavej kvetak predevsim))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ZOOEY: tenhle obchod se tváří, že je má skladem, ve skle ve slaném nálevu. volně ložené mladé listy v tuhle roční dobu asi neseženeš (a na dolmu se pak stejně spařujou)
    Speciality v konzervě | Vinné listy | orientální potraviny
    http://www.repraha.cz/www-repraha-cz/eshop/6-1-Speciality-v-konzerve/0/5/634-Vinne-listy
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam