• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Kysu zdar. Nemáte tip, kde sehnat houbu/spóru koji na výrobu misa? Třeba v Brně?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: respektive jíst se pochopitelně dá i ta hmota bez chuti - je velmi probiotická. Jen je to hmota bez chuti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: buď sníst, nebo ještě jednou použít, pokud není příliš vyžrané (stane se z toho hmota bez chuti). Jinak pochopitelně dělá moc dobře kompostu.
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak prvni vodni kefir hotov, je to skvele .. a hned dotaz .. co delate s tim suseny ovocem po tom co lezi v kefiru? da se to znova pouzit? ci snist? ci to mam proste vyhodit?
    FURINKA
    FURINKA --- ---
    FURINKA: Dokvašeno, chutná to jako šampáňo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TUILE: funkci antibiotik by to ovlivňovat nemělo - pokud nemáš takové ty, co se nesmí kombinovat s kyselým - pak je potřeba mít alespoň hodinu před a po mezery.

    Část mikrobl z kefíru by mohla být odolná vůči ATB, takže by to mělo zmírnit následky ATB na střevní mikrofloru + urychlit její návrat do normálního stavu.
    TUILE
    TUILE --- ---
    dotaz - pokud piju kefirovou limcu, muzu nejak ovlivnit funkci antibiotik?
    SARRI
    SARRI --- ---
    VIKY_K: dik
    VIKY_K
    VIKY_K --- ---
    SARRI: Na lince, když probouzíš.
    SARRI
    SARRI --- ---
    tak diky Tuili za bleskovou reakci a uz ho mam doma .. dostala jsem "davku" z mrazaku a jak jsem se docetla mela bych to ted tri "probouzet" (10% cukrovy roztok mineralky a cukru), ale neni mi jasny kde ma ty tri byt .. v lednici nebo venky na lince pri pokojove teplote?
    SISTA
    SISTA --- ---
    SARRI: ja si treba delam "mlecnej" kefir i z kokosovyho a sojovyho mlika, ale musi se pak hned poradne nakrmit tucnym kravskym mlikem.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SARRI: vodní - v sojovém, obilném a nebo ořechovém mléčný kefír umírá.

    Takže udělat první fermentaci voda+cukr+ sušené ovoce. Udělat hustější veganský nápoj, doředit vodním kefírem a nechat prokvasit.
    SARRI
    SARRI --- ---
    a jeste dotaz, na sojove mleko/napoj byste pouzili zrna na volni kefir nebo na mlecny?
    SARRI
    SARRI --- ---
    ahoj, shanim zrna na vodni kefir, Praha
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: ááá - tak to kimči, co původně vonělo zatuchle, pak se na krátkou dobu vzpamatovalo je definitně na kompost a to tentokrát zcela originálně. Jednak divně smrdí a především se objevily kousky plísně uvnitř a vespod.

    Na vině je zjevně moje snaha proces urychlit - takže tři dny bylo v kynárně na 30 stupňů a přidávala jsem tam vinné listí z kysaného zelí, které ale prokysalo správně. Jako že startér.

    Naštěstí mám ještě pokusné vzorky dýňového kimči (není špatné) a sklenici nerychleného vegekimči.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: vstupné je celodenní, platí se pak patrně za přímo nakoupené jídlo - v zadních prostorách budou právě stánky s jídlem a v tom sále mezi kavárnou a zadními prostory bude workshop. Bude to takové nejspíše dost zběsilé, ale tak jako uvidíme.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Já to pořád nechápu: to je ten 60místný sálek a vstupné je celodenní, nebo jak to tam má vypadat?
    Vlastní prostor | Pracovna
    http://pracovna.cz/vlastni-prostor/
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    Ahoj, koupil jsem ve slevě dvě balení sušenejch řas týden před expirací a chtěl bych je použít na kimchi, je to dobrej nápad, nebo se můžou zkazit a zničit mi pod/zimní kysání?
    Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V neděli 7.12. od 15:00 se v prostoru Pracovny uskuteční kimči seminář s mou maličkostí. Deset dobrovolníků si bude moct zkusit vyrobit klasické kimči z pekingského zelí, ostatní pak budou moci ochutnat moji verzi kimči (jo - tu kterou urychluju, zatuchlina naštěstí už zmizla, fakt to byla jen fáze) a poslechnout si nějaké povídání o kimči a kvašení.

    Je to v rámci food festivalu Velká ˇžranice, takže je i spousta jiných, velmi chutných důvodů, proč se tam vypravit. Po mně tam pak bude mít workshop Rachad - Hugo Hromas - nevím o čem, ale protože to je Rachad tak to bude jistě zábavná show.

    https://www.facebook.com/events/746078212146702/?ref_newsfeed_story_type=regular
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    dala jsem zkvasit repu, a ma divnou barvu, uz asi po trch dnech. nevim, jestli to nemam vyhodit... jde tak jako do rezava. plisen zatim zadnaviditelna, vune takova mineralni... cely je to jiny nez vzdycky. nutno rict, ze sem tam hodila hrebicek, kterej sem doted nikdy nepuzila. napady?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam