• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Já to pořád nechápu: to je ten 60místný sálek a vstupné je celodenní, nebo jak to tam má vypadat?
    Vlastní prostor | Pracovna
    http://pracovna.cz/vlastni-prostor/
    HANK_WILLIAMS
    HANK_WILLIAMS --- ---
    Ahoj, koupil jsem ve slevě dvě balení sušenejch řas týden před expirací a chtěl bych je použít na kimchi, je to dobrej nápad, nebo se můžou zkazit a zničit mi pod/zimní kysání?
    Díky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    V neděli 7.12. od 15:00 se v prostoru Pracovny uskuteční kimči seminář s mou maličkostí. Deset dobrovolníků si bude moct zkusit vyrobit klasické kimči z pekingského zelí, ostatní pak budou moci ochutnat moji verzi kimči (jo - tu kterou urychluju, zatuchlina naštěstí už zmizla, fakt to byla jen fáze) a poslechnout si nějaké povídání o kimči a kvašení.

    Je to v rámci food festivalu Velká ˇžranice, takže je i spousta jiných, velmi chutných důvodů, proč se tam vypravit. Po mně tam pak bude mít workshop Rachad - Hugo Hromas - nevím o čem, ale protože to je Rachad tak to bude jistě zábavná show.

    https://www.facebook.com/events/746078212146702/?ref_newsfeed_story_type=regular
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    dala jsem zkvasit repu, a ma divnou barvu, uz asi po trch dnech. nevim, jestli to nemam vyhodit... jde tak jako do rezava. plisen zatim zadnaviditelna, vune takova mineralni... cely je to jiny nez vzdycky. nutno rict, ze sem tam hodila hrebicek, kterej sem doted nikdy nepuzila. napady?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE: čím víc nasolíš, tím pomaleji to kvasí. Čím vyšší teplota, tím rychleji to kvasí, ale zase nemusí prokvasit vše (teď urychluju dávku kimči, kterou potřebuju mít v neděli jedlou v 30 stupních a zatím mírně panikařím, protože tam momentálně je taková ta zatuchlá nota v chuti, ale doufám, že až klesne PH a začnou se mi tam množit lcb. plantarum a spol, tak to sežerou.)

    A teda čím jemněji zeleninu nakrájíš, tím rychleji prokvasí. Urychlit kvašení taky můžeš dostatkem jednoduchých škrobů - jablka, rozvařený rýžový škrob, lžíce cukru atd...

    Ale jestli ti to bublá, jako že jsou tam fakt bublinky CO2, tak možná ti to kvasilo docela pomalu, takže to ještě něco snese.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    dobra vec se podarila, po 26 dnech jsem ochutnal vege kimchi (bez rybi omacky) a krome barvy mu nic nechybi, bubla na jazyku jak sekt :)
    Akorat si rikam, ze mrkev je porad v hodne krupavym stavu a klidne by to sneslo dalsich 14 dni i vic. Da se tohle nejak ovlivnit? Vyssi teplota na zacatku nebo vic nasolit?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    MUTHA: Je fakt dobrá :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jj - kvasej. Jen teda pak bohužel pasterujou, aby to bylo skladovatelné. Živé limonády jde dělat jen na přímou spotřebu, protože moc dlouho nevydržej.

    Ale v hipster a raw/makrobio kavárnách by si mohli dělat denní limonády.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    XARGH: červený zelí -měl jsem to na podlaze,kde je teplota asi taky těch 20°C, bouřlivá reakce už po 3 dnech,až mi to lezlo ze sklenice, po 10 dnech bylo tak akorát..takže to co popisuješ je zvláštní..máš ho hodně naštouchané,takže pustilo štávu?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    XARGH: lák nevylévat - potřebuješ aby zelí bylo furt co nejvíc ponořené, se jinak začne kazit. Jinak pak se ti hodí při vaření, dá se vypít a nebo použít jako startér do dalšího kvašení.

    Nic se neděje jako že to divoce nebublá, nebo že to furt chutná jako čerstvé zelí a není to kyselé?

    Délka fermentace závisí především na tom kolik toho zelí máš a na teplotě 20 stupňů není úplně moc.

    ¨Prostě to průběžně ochutnávej a až ti bude chutnat, tak ho přendej do lednice/sklepa. Pokud se tomu neděje nic jako že to nezměnilo chuť, tak je něco hodně špatného.
    XARGH
    XARGH --- ---
    Kvasim si doma v koupelne cervene zeli uz cca 14 dni pri cca 20`C, prosolene 2% soli na vahu zeli a nastouchane v uzke nadobe a zatizene omytou sklenici s vodou uvnitr. Celkem nic se s nim nedeje.
    Kdy bude ready ke konzumaci? Jak ho mam skladovat v lednici? Co udelat s laakem, vylit?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hurá - tak Katz vyjde někdy v lednu či únoru. (Přesunuli to z vánočního šílenství, že by to nejspíše zapadlo)

    Pokud někdo chcete recenzní výtisk a máte to kam napsat (někam kde máte více čtenářů než já na zkvašeno (tj jednotky tisíc a výše), tak se mi prosím ozvěte do pošty - dělám pro gradu seznam.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Kdo byste hledal pokročilou kysačskou skupiny, tak tahle vypadá hodně zajímavě

    https://www.facebook.com/groups/111065265611664/
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    EXCITE: vyšší množství soli (5-8%) a kvasit pod kvasnou zátkou ve vyvařených nádobách. Případně pokud tam nechceš lít kefírovou syrovátku, tak tam jako startér přidat trošku láku z nějaké jiné zkvašené zeleniny (nebo úspěšně zkvašené omáčky) popřípadě tam vysypat tabletku probiotik kde je lcb. plantarum a brevis.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZUZKAOU: Co ještě kromě toho kefíru zajistí ničím nerušené a žádané kvašení? :) Nechci zopakovat tenhle fail.. byla s tím spousta práce a zmizela v tom spousta papriček..
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    tak to uz chapu, proc kefir, kterej tam byl stejne dlouho, je ok. obcas sem ho z neznamyho duvodu promichala. zajimavy! ;]
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak aby nevznikaly, tak je potřeba kefírem míchat a nedat aerobním tvorům možnost aby se navrchu pomnožili.
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    KAAKA: chutna to tak kvasinkove no ;]]]
    KAAKA
    KAAKA --- ---
    ZUZKAOU: tohle se mi zrovna dnes udelalo na kefiru, uz hotovem asi tyden starem, chut sla hodne do vyrazna-syrova, ale nebyla moc prijemna, tak pozor at se tim nejake to peceni nezkazi. ja to teda vyrazila..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SQUZZA: jo - to budou kvasinky. To je v pohodě.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam