• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: ne, ještě není to alkoholické - je to rýže, kterou enzymy produkované kodži naštípou do sladkého pití či kaše. Milujou to makrobiotici, protože je to jedna z mála příležitostí, kdy se dostanou k něčemu fakt sladkému. Jinak je to předstupeň sake - jen co se to naštípe a vzniknou tam ty cukry, co je můžou kvasinky žrát, tak se přidaj alkoholové kvasinky a nechá se to prokvasit.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    ZUZKAOU: Díky. Amazaké jsem ještě nezkoušel, zeptám se proto úplně debilně. Je to rýžový burčák, jo?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: to je jen na amazake, kde to teda naštípá amyláza z toho klíčení. Na miso nikoliv. Kodži z japonska mívají v Danfoodu http://www.danfood.cz/ a nebo si objednat z německé kodži farmy http://www.koji-shop.de/
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Sháním se zase jednou po kodži a paní ve zdravce povídá, že alternativě lze použít naklíčenou a (asi) nakvašenou pšenici. Mluvila ale o přípravě amazake, ja chci na miso. Nemáte někdo zkušenost?
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ: tak po deseti dnech furt zadny bublinky, ale sladka chut ustupuje ve prospech kysele. Zda se, ze je vse na dobre ceste.

    Jake pasirovaci sito pouzivate a kde ho poridit? Diky
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    DOCKINEZ: hele ty cili startujou pozdeji, me zacly taky kvasit treti ctvrty den
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    ZUZKAOU: zatim to nemeni ani bervu, ani chut. A smrdi to taky furt stejne. No uvidim, necham tomu tejden dva, a kdyz to neposlape, tak to prefiltruju a stejne spotrebuju, jebal pes.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: hm - a mění to chuť? Možná tam jsou nějaké bakterie co nebublaj a bublající byly zahubeny kapsaicinem.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ty jo, tak jsem si usmyslel, ze si udelam srirachu. I svaril jsem vodu s cukrem a se soli, ocistil a rozmixoval papricky, pridal deset strouzku nakvasenyho cesneku (viz nize), zalil lakem. Rozmixoval, zasral si celou kuchyn a dva mixery (ty kurvy netesnej, jak v tom nekdo muze mixovat polivky?!), nalil do kvasici nadoby... a nic, po dvou dnech ani bublinka. Vzhledem k tomu, ze normalne mi blby bily zeli kvasi zpravidla uz ten samej vecer a i ten cesnek zacal kvasit docela brzy, mne prekvapuje, ze se stejne nechova prostredi, ve kterym maji kvasinky jednak mrte co zrat, jednak maji dost dobrou pocatecni pozici co do mnozstvi.

    Hlava mi to nebere...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: hele mě to šlo fakt děsně ztuha.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Jsi k sobě zbytečně kritická. Většinu chyb mohla hladce odstranit redakce, kdyby proběhla. Ale protože Grada… Teď jsem si do nich koupil Zpackaný únos od Westlakea a opět špatné nedobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: nepřekládám. Při prvním pokusu jsem zjistila, že neumím česky a že to je zbytečné trápení všech zúčastněných.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    ZUZKAOU: překládáš?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: a "Missing microbes" neprošly a to redaktorky původně chtěli něco víc lifestyle, než jen recepty. :-(

    Ale mělo by časem vyjít i Art of fermentation.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Vidím, že Grada má v edičním plánu, hned vedle titulů jako „Psychologie masových vrahů“ nebo „Československé trolejbusy“ i novou knihu kvasících receptů…
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    BEBERA: jsem v Praze, ale dekuju za nabidku!

    Jeste otazka, nevite, jestli mugi miso, ktery se prodava v Country Life, takovy to jejich klasicky v pytliku, je pasterizovany nebo ne? Na obalu nic nepisou...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ELGATOVERDE: Kdybys byl z Lbc, vodní kefír věnuju. Obnovila jsem zas chov a úplně jsem zapomněla, jak strašně rychle se to množí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: dělala jsem sladké bílé rychlomiso (poměr si nepamatuju, ale méně než normálně, a bylo dobré.

    A mám tu skleničku Qwertyho cizrnového a je skvělé http://www.qwerty.cz/data/main.php
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Vykvasili jste si někdo miso? Jak vám to ve finále vypadalo? Já jsem namíchal 5.1. Teđ je to fest slané, ale to proto, že jsem to na začátku fest nasolil. Je to taky misovité, ale asi proto, že se tam ze startu míchá hotové miso. Konsistence polotuhá, patrné měkké sojové boby. Barva bleděhnědobéžová. Jak poznám, že je to ready?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: Jinak mikrobiota běžného člověka, co holt jednou za pár let má indikovaná atb, to zvládá vcelku dobře a regeneruje se i sama. Blbý je to u malých dětí, u lidí co ji už předtím měli narušenou a nebo u dlouhodobého užívání širokospektrých atb.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam