• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: dělala jsem sladké bílé rychlomiso (poměr si nepamatuju, ale méně než normálně, a bylo dobré.

    A mám tu skleničku Qwertyho cizrnového a je skvělé http://www.qwerty.cz/data/main.php
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Vykvasili jste si někdo miso? Jak vám to ve finále vypadalo? Já jsem namíchal 5.1. Teđ je to fest slané, ale to proto, že jsem to na začátku fest nasolil. Je to taky misovité, ale asi proto, že se tam ze startu míchá hotové miso. Konsistence polotuhá, patrné měkké sojové boby. Barva bleděhnědobéžová. Jak poznám, že je to ready?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: Jinak mikrobiota běžného člověka, co holt jednou za pár let má indikovaná atb, to zvládá vcelku dobře a regeneruje se i sama. Blbý je to u malých dětí, u lidí co ji už předtím měli narušenou a nebo u dlouhodobého užívání širokospektrých atb.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZUZKAOU: jj tlačím kimči a kysený zelí a kvašený cukety a miso... Bojím se, aby se mi to rychle nepřejedlo :) na ten vodní kefír se mrknu díky!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EXCITE: nevadi, mam mrte ruznych papricek, ze kterych chci udelat srirachu, tak nakvaseny cesnek vyuziju jako startovadlo.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DOCKINEZ: Mám stejnou zkušenost, furt tvrdý a chuť nezměněná 3 týdny kvašení při pokojové teplotě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: tak kysanou zeleninu, ale té se blbě konzumuje tolik a nebo od někoho vydyndat zrna vodního kefíru (tibi krystaly).
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZUZKAOU: aha, kdyz to je potiz, nebot ja nemuzu mlicny vyrobky. Tak neva, budu dal zobat tablety i kasi, nicemu tim neuskodim predpokladam.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: no von moc nezměkne a chuť se jen trošku zjemní a teda nakysne. A trvá mu to docela dlouho.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ: hm, tak nalev je krasne mlecne zakalenej, ale strouzky jsou furt tvrdy a chuti nezajimave, resp. vicemene stejne jako pred nalozenim. Mam jeste pockat, nebo to proste lepsi nebude?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: když to smícháš s kefírem... V samotných ovesných vločkách moc zárodečnách kultur není, protože jsou napařované (jinak by se nerozmáčkly, ale rozpadly) a ty co tam byly za syrova toto nezvádnou.

    Ale - ve vločkách je spousta prebiotických složitých škrobů, takže to pomáhá se pomnožit těm, co už ve střevu máš a v těch, co bereš v tabletách.

    Ale jinak chceš spíš ten kefír. A aby se to vyrovnalo tabletám, tak chceš alespoň litr denně.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    Kdyz snidam takovou tu pres noc fermentovanou ovesnou kasi, stihnou se tam za tech par hodin uz vytvorit probioticky kultury? Potrebuju nahodit po antibiotikach, tak se cpu kvasenyma vecma horem spodem + beru probiotika v tabletkach, ale nechci to s tema tabletama zase prehanet, jelikoz jsou drahy a neni nad prirodni cestu .)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: pokud to nesmrdí, neobarvilo se to a chutná to dobře, tak to fakt jen zkyslo. Kdyžtak z toho udělej pana cottu.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Double cream od Markse & Spencera (47,5 %, resp. g/ml tuku) po měsíci v lednici zkysnul. Plíseň nikde (taky už jsem zažil), vypadá netknutě, konzistence spíš zhoustla, syrovátka se neodděluje, ale vše marno; nechutná to přímo nějak hnusně, ale kyselost je nepominutelná. Je to na vyhození, nebo se dá zpracovat jako běžná kysaná smetana? (A pokud, nechtěl by to někdo? ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: asi tak... Jinak jde naředit čerstvým zelím a zeleninou a nechat přes noc proležet. A nebo teda osladit před podáváním.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZUZKAOU: mně zkyselí po týdnu...ale používám startér zbytky starýho kimčáka. Tak je to pak rychlý.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: protože ho necháš dýl prokysat - ty v obchodech jsou většínou týden, dva staré. Chceš-li mít kimči nekyselé, tak ho buď vraž do ledničky rovnou (ale pak musíš docela dlouho počkat, než prokvasí. Ale za to bude mnohem aromatičtější) a nebo ho nech v teple pár dní a pak ho dej zchladit.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ahoj, nevíte proč je moje kimchi více kyselé než třeba to z obchodu? Může to být tím, že nepřidávám cukr? Nějak zásadně mi to neva, jen by mě zajímalo, co to způsobuje .)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    další várka už byla klasicky v hrnci ve vodě a zatím OK
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ZATAMOKO: něco málo spotřebovali,zbytek šel do kompostu, bohužel..
    Bylo to zavařovaný v troubě na 150° na 20minut.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZATAMOKO: jestli to nesmrdí, dobře to chutná a moc tě to neprohnalo, tak to budou přátelští mikrobové. A nálev jde použít jako startér.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam