• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ: tak po deseti dnech furt zadny bublinky, ale sladka chut ustupuje ve prospech kysele. Zda se, ze je vse na dobre ceste.

    Jake pasirovaci sito pouzivate a kde ho poridit? Diky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: hm - a mění to chuť? Možná tam jsou nějaké bakterie co nebublaj a bublající byly zahubeny kapsaicinem.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    Ty jo, tak jsem si usmyslel, ze si udelam srirachu. I svaril jsem vodu s cukrem a se soli, ocistil a rozmixoval papricky, pridal deset strouzku nakvasenyho cesneku (viz nize), zalil lakem. Rozmixoval, zasral si celou kuchyn a dva mixery (ty kurvy netesnej, jak v tom nekdo muze mixovat polivky?!), nalil do kvasici nadoby... a nic, po dvou dnech ani bublinka. Vzhledem k tomu, ze normalne mi blby bily zeli kvasi zpravidla uz ten samej vecer a i ten cesnek zacal kvasit docela brzy, mne prekvapuje, ze se stejne nechova prostredi, ve kterym maji kvasinky jednak mrte co zrat, jednak maji dost dobrou pocatecni pozici co do mnozstvi.

    Hlava mi to nebere...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: hele mě to šlo fakt děsně ztuha.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    ZUZKAOU: Jsi k sobě zbytečně kritická. Většinu chyb mohla hladce odstranit redakce, kdyby proběhla. Ale protože Grada… Teď jsem si do nich koupil Zpackaný únos od Westlakea a opět špatné nedobré.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: nepřekládám. Při prvním pokusu jsem zjistila, že neumím česky a že to je zbytečné trápení všech zúčastněných.
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    ZUZKAOU: překládáš?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZOIDBERG: a "Missing microbes" neprošly a to redaktorky původně chtěli něco víc lifestyle, než jen recepty. :-(

    Ale mělo by časem vyjít i Art of fermentation.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    Vidím, že Grada má v edičním plánu, hned vedle titulů jako „Psychologie masových vrahů“ nebo „Československé trolejbusy“ i novou knihu kvasících receptů…
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    BEBERA: jsem v Praze, ale dekuju za nabidku!

    Jeste otazka, nevite, jestli mugi miso, ktery se prodava v Country Life, takovy to jejich klasicky v pytliku, je pasterizovany nebo ne? Na obalu nic nepisou...
    BEBERA
    BEBERA --- ---
    ELGATOVERDE: Kdybys byl z Lbc, vodní kefír věnuju. Obnovila jsem zas chov a úplně jsem zapomněla, jak strašně rychle se to množí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NABUKHADNEZAR: dělala jsem sladké bílé rychlomiso (poměr si nepamatuju, ale méně než normálně, a bylo dobré.

    A mám tu skleničku Qwertyho cizrnového a je skvělé http://www.qwerty.cz/data/main.php
    NABUKHADNEZAR
    NABUKHADNEZAR --- ---
    Vykvasili jste si někdo miso? Jak vám to ve finále vypadalo? Já jsem namíchal 5.1. Teđ je to fest slané, ale to proto, že jsem to na začátku fest nasolil. Je to taky misovité, ale asi proto, že se tam ze startu míchá hotové miso. Konsistence polotuhá, patrné měkké sojové boby. Barva bleděhnědobéžová. Jak poznám, že je to ready?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: Jinak mikrobiota běžného člověka, co holt jednou za pár let má indikovaná atb, to zvládá vcelku dobře a regeneruje se i sama. Blbý je to u malých dětí, u lidí co ji už předtím měli narušenou a nebo u dlouhodobého užívání širokospektrých atb.
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZUZKAOU: jj tlačím kimči a kysený zelí a kvašený cukety a miso... Bojím se, aby se mi to rychle nepřejedlo :) na ten vodní kefír se mrknu díky!
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    EXCITE: nevadi, mam mrte ruznych papricek, ze kterych chci udelat srirachu, tak nakvaseny cesnek vyuziju jako startovadlo.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    DOCKINEZ: Mám stejnou zkušenost, furt tvrdý a chuť nezměněná 3 týdny kvašení při pokojové teplotě.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: tak kysanou zeleninu, ale té se blbě konzumuje tolik a nebo od někoho vydyndat zrna vodního kefíru (tibi krystaly).
    ELGATOVERDE
    ELGATOVERDE --- ---
    ZUZKAOU: aha, kdyz to je potiz, nebot ja nemuzu mlicny vyrobky. Tak neva, budu dal zobat tablety i kasi, nicemu tim neuskodim predpokladam.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: no von moc nezměkne a chuť se jen trošku zjemní a teda nakysne. A trvá mu to docela dlouho.
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    DOCKINEZ: hm, tak nalev je krasne mlecne zakalenej, ale strouzky jsou furt tvrdy a chuti nezajimave, resp. vicemene stejne jako pred nalozenim. Mam jeste pockat, nebo to proste lepsi nebude?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ELGATOVERDE: když to smícháš s kefírem... V samotných ovesných vločkách moc zárodečnách kultur není, protože jsou napařované (jinak by se nerozmáčkly, ale rozpadly) a ty co tam byly za syrova toto nezvádnou.

    Ale - ve vločkách je spousta prebiotických složitých škrobů, takže to pomáhá se pomnožit těm, co už ve střevu máš a v těch, co bereš v tabletách.

    Ale jinak chceš spíš ten kefír. A aby se to vyrovnalo tabletám, tak chceš alespoň litr denně.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam