• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: velmi punk. Sandor schvaluje!
    VANEK
    VANEK --- ---
    Trenduje na FB (Skřivan https://facebook.com/photo.php?fbid=620178248190983 a repost s vlastní diskusí Horák https://facebook.com/photo.php?fbid=10155139875944743 ), kontext/zdroj jsem nepochopil, ale hlásit se to musí.
    VANEK
    VANEK --- ---
    V levných potravinách mají kvas fiľtrovanyj pasteryzovanyj syľnogazovanyj "Ľvivskyj bočkovyj", ovšem vyrobený v srpnu a "konečné datum vypršení platnosti" v říjnu. Jaká je pravděpodobnost, že to bude zkažené? A jak?

    MUTHA: V jaký jedný?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jinak to kanži kvasí mikrobama co jsou na té zelenině a ta syrovátka je tam jen taková pojistka. Odšťavněná zelenina moc přirozeně se vyskytujících mikrobů nemá, ty jsou hlavně na slupkách a tak. Takže by spontáně kvasila především tím, co nachytá ze vzduchu.

    (samotný mrkvový kvas, tedy že nastrouháš mrkev, zaliješ lákem a necháš zkvasit není nic moc, ale z toho džusu to může být dobré)

    Nejspíš do toho dávali i nějaké koření (nejpodezřelejší je zázvor, ten s mrkví jde obvykle dobře dohromady).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: před - pomáhá to eliminovat nežádoucí mikroby. Tak 1,5-2%.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: jinak moc zajímavý je řepno-mrkvový kvas.

    A dá se to zkvasit?: Kanži - indický zeleninový kvas.
    http://zkvaseno.blogspot.cz/2014/05/kanzi-indicky-zeleninovy-kvas.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: ano - a teda lepší do něj vrazit lák ze zelí, nebo něčeho takovýho, aby to kvasilo mléčně, mrkev má hodně jednoduchejch škrobů, takže samostatně by mohla jít do alkoholova.

    Jo a ten džus osol.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Dřív nebo později zplesniví (prakticky) všechno, spórám těžko uniknout bez čištění vzduchu a možná i surovin na kosmický standard, a tohle bylo vždycky nějakou dobu po oficiální trvanlivosti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: Aha - tak tím pádem mu to buď sdělit a nebo to sdělit hygieně. Zjevně má kontaminovanou výrobu nečím divným, oranžovým.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Nene, kupovaný (od stejného výrobce). Jen mě zarazila ta barva, toť vše (jinak spíš chomáče bílého chmýří).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: děláš to ze stejného tahini? Pokud ano, tak je nejspíš kontaminované.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: ja nemam ani tibetany, zazvorove pivo jsem delal jen jednou, pouzil jsem normalni kvasinky a vsem to moc chutnalo. Ale je fakt, ze ty SCOBY kultury jsou jiny, alkoholu tvori malo a zase tam vzniknou jine veci, ktere kvasinka sama o sobe neumi.
    Docela bych to zkusil, ale 300+postovny se mi za ten starter davat nechce... nekdo z prazskych si to objednejte a az se vam namnozi, vymenim s vama trochu za flasku orechovky ;)
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    XCIDER: já mám doma naloženej zázvor v medu a vždycky když jsem línej cokoliv vymejšlet, tak dám dvě až tři lžíce do vodního keíru, odleju vodou a je z toho perfektní zázvorová limonáda...taky jsem necítil potřebu nějakých specifických kultur
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    NINE_OF_NINE: nemam, ale vypada to zajimave. jen bych skoro rekl, ze kdyz jako zaklad zazvorovky pouzijes bezne kefirove krystaly, nic zvlastniho se nestane....
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na hummusu podruhé (ale jinak neviděna) jasně oranžová plíseň. Roste pomalu a málo, takže v rané fázi se dá zaměnit za zeleninovou příměs. WTF?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Nema nekdo zkusenost s:
    Zázvorové pivo - vaše ochočená limonáda | Ginger Beer Plant
    https://www.zazvorovepivo.cz
    ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: no víš - když zahříváš něco, v čem jsou kvasinky, co dělaj C02, tak před tím, než je teplem zahubíš, tak nastává největší a nejrychlejší růst těch kvasinek - to je princip pečení chleba.

    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZUZKAOU: Když říkáš pasterace - dneska jsem pasteroval limonádu v myčce a skončilo to solidním výbuchem. Myčka otevřená, sklo na prach... takové to domácí kvašení...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: jasně že to může jít hodně šejdrem. Proto se taky přešlo na průmyslové technologie, pasterace, kontrolovanou fermentaci konkrétními kulturami a podobně.

    V realitě domácího kvašení se to naštěstí většinou dá poznat organolepticky (ha- chtěla jsem to slovo použít ve větě!) - tedy základní kontrolou zrakem, čichem a ochutnáním malého kousku.

    To nejzákeřnější - botulotoxin v procesech mléčného kvašení nehrozí, protože mu vadí kyselé PH. Ale všechny ostatní patogenní bakterie se ti tam pomnožit můžou.

    Daleko náchylnější jsou na to fermentované živočišné produkty. Rostlinné zase rády plesniví a tudíž tě ohrožují mykotoxiny.

    http://www.sciencedirect.com.sci-hub.cc/science/article/pii/0963996994900973
    http://smas.chemeng.ntua.gr/miram/files/publ_58_9_1_2004.pdf
    http://cdn.intechopen.com/...on_aspects_in_food_feed_and_renewables_using_fermentation_processes.pdf
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam