• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Nene, kupovaný (od stejného výrobce). Jen mě zarazila ta barva, toť vše (jinak spíš chomáče bílého chmýří).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: děláš to ze stejného tahini? Pokud ano, tak je nejspíš kontaminované.
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    WENOUSH: ja nemam ani tibetany, zazvorove pivo jsem delal jen jednou, pouzil jsem normalni kvasinky a vsem to moc chutnalo. Ale je fakt, ze ty SCOBY kultury jsou jiny, alkoholu tvori malo a zase tam vzniknou jine veci, ktere kvasinka sama o sobe neumi.
    Docela bych to zkusil, ale 300+postovny se mi za ten starter davat nechce... nekdo z prazskych si to objednejte a az se vam namnozi, vymenim s vama trochu za flasku orechovky ;)
    WENOUSH
    WENOUSH --- ---
    XCIDER: já mám doma naloženej zázvor v medu a vždycky když jsem línej cokoliv vymejšlet, tak dám dvě až tři lžíce do vodního keíru, odleju vodou a je z toho perfektní zázvorová limonáda...taky jsem necítil potřebu nějakých specifických kultur
    XCIDER
    XCIDER --- ---
    NINE_OF_NINE: nemam, ale vypada to zajimave. jen bych skoro rekl, ze kdyz jako zaklad zazvorovky pouzijes bezne kefirove krystaly, nic zvlastniho se nestane....
    VANEK
    VANEK --- ---
    Na hummusu podruhé (ale jinak neviděna) jasně oranžová plíseň. Roste pomalu a málo, takže v rané fázi se dá zaměnit za zeleninovou příměs. WTF?
    NINE_OF_NINE
    NINE_OF_NINE --- ---
    Nema nekdo zkusenost s:
    Zázvorové pivo - vaše ochočená limonáda | Ginger Beer Plant
    https://www.zazvorovepivo.cz
    ?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FARFELOO: no víš - když zahříváš něco, v čem jsou kvasinky, co dělaj C02, tak před tím, než je teplem zahubíš, tak nastává největší a nejrychlejší růst těch kvasinek - to je princip pečení chleba.

    FARFELOO
    FARFELOO --- ---
    ZUZKAOU: Když říkáš pasterace - dneska jsem pasteroval limonádu v myčce a skončilo to solidním výbuchem. Myčka otevřená, sklo na prach... takové to domácí kvašení...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: jasně že to může jít hodně šejdrem. Proto se taky přešlo na průmyslové technologie, pasterace, kontrolovanou fermentaci konkrétními kulturami a podobně.

    V realitě domácího kvašení se to naštěstí většinou dá poznat organolepticky (ha- chtěla jsem to slovo použít ve větě!) - tedy základní kontrolou zrakem, čichem a ochutnáním malého kousku.

    To nejzákeřnější - botulotoxin v procesech mléčného kvašení nehrozí, protože mu vadí kyselé PH. Ale všechny ostatní patogenní bakterie se ti tam pomnožit můžou.

    Daleko náchylnější jsou na to fermentované živočišné produkty. Rostlinné zase rády plesniví a tudíž tě ohrožují mykotoxiny.

    http://www.sciencedirect.com.sci-hub.cc/science/article/pii/0963996994900973
    http://smas.chemeng.ntua.gr/miram/files/publ_58_9_1_2004.pdf
    http://cdn.intechopen.com/...on_aspects_in_food_feed_and_renewables_using_fermentation_processes.pdf
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    ZAZKAOU a další: díky za rady, škrobovitý to nebylo, trochu slizký ano, ale vonělo to podobně jako zelí, kterým jsem to startoval a po uvaření v kokosovém mléce to už nesmrdělo vůbec a ani nijak zle mi nebylo, takže to bylo ok :)
    dá se vlastně při kvašení více přiotrávit, anebo to pokusy, co dopadnou špatně, končí jen břichabolem?
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Já vím. (Zvyš dávky masa,béčko z kvasnic zjevně nestačí.)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: kvasnice aka droždí.
    VANEK
    VANEK --- ---
    (ZUZKAOU: Jeden kvasinek, dva kvasinky, … ;-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOPIN: no můžou, ale imho je moc brzo na to, aby otho bylo tolik. Ale jeslti to chutná po kvasincích, tak to je sediment ;-)
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    ZUZKAOU: nemuzou to by bakterie sediment, se mi podobny delalalo na mrkvi treba
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PERRYN: pokud to nesmrdí a neslizne a chutná a chová se to škrobovitě, tak je to usazenej škrob co se z té pšenice vylouhoval

    . Pokud je to nějaký divný, tak na tý pšenici sedělo něco divnýho a nejedla bych to.
    PERRYN
    PERRYN --- ---
    Muzete mi prosim poradit - kvasim cervenou psenici od 4.2., do vody jsem prilil jako startovac par lzic z vody z kvaseneho zeli. Co je to to bile na dne? Je to ok?

    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ZUZKAOU: já tam právěže ještě přihodila fík a nechala to i s tim kokosem dál ještě asi dva dny. a pak se udělal takový slizský kokosový škraloup, tak jsem to už ani neochutnávala, jen jsem to vylila, vymyla, propláchla a jedu znova z 5 lžičkama třtinovýho a jednou lžičkou fruktozy a jednim fíkem. Chtěla jsem, aby se rozrostly, to byl cíl celé té kokosové párty, což se myslim i trochu stalo, nemám fotku před a po tak nevím o kolik, ale je toho víc, tak o třetinu možná...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LALOBA: neslevjat - nechat v teple dál zrát.
    LALOBA
    LALOBA --- ---
    ZUZKAOU: jako slit a nechat v pokojove teplote dokvasit?
    pardon za lama dotaz :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam