• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BJETUSH: no, jo - pokud je to americká kniha, tak to jsou tomatillos. Což jsou mochyně, které jsou zelené i dozrálé.
    Tomatillo – Wikipedie
    https://cs.wikipedia.org/wiki/Tomatillo

    Alkoholové kvašení se imho solaninu nedoktne.

    Spíš si myslím, že se mu to nepovede - jednak to v sobě nemá dost cukru a druhak - solanin je na chuť hořký. Takže pokud to bude hořké, tak to není dobrý nápad pít.

    I kdyby to pil hořké, tak ze střev dospělého s normálním stavem trávicího traktu se solanin prakticky nevstřebává.

    Takže se tím přiotráví jedině někdo s nemocným trávením, kdo bude takový debil a bude to pít ve větším množství i když to bude hnusné.
    BJETUSH
    BJETUSH --- ---
    Ahoj, jdu si pro radu - přítel vyrábí víno ze zelených rajčat (dle knihy Domácí vaření piva, Kevin Forbes), nicméně jsem pojala podezření, že jsou zde myšlena zelená rajčata jako odrůda a ne nezralá rajčata, která používá, vzhledem k jedovatosti solaninu/tomatin, který obsahují. Moje otázka je, zda někdo netušíte, jak je to se solaninem při kvašení? Našla jsem pouze, že při mléčném kvašení se snižuje, ale jak je to z alkoholovým? Zkrátka zda výsledné víno z nezralých rajčat nemůže být zdravotně závadné?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NILA: bude recenze - nadrzo jsem si o ní napsala a dostala jsem ji. Jinak je to skvělé co se týče kodži a kombuch a vůbec těch divnějších části fermentace.
    NILA
    NILA --- ---
    MUTHA: ad kniha - 200% odporúčam zakúpiť... je tam aj recept na kávovú kombuchu, ktorá chutí ako mimoriadne zábavný espresso tonic :)
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    ZUZKAOU: Diky moc, to jsem presne potreboval. Daval jsem tam toho zbytecne malo a tou lednici to jeste zpomalil.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A koukám, že tady jsem měla docela fajn nápady.

    Vánoční limonády
    https://www.zkvaseno.cz/2012/12/vanocni-limonady.html
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: jo a ananasovej džus je po zkvašení moc dobrej. Přípdně do něj přidej kardamom.

    A není potřeba tam lít džusy, rozhodně je fajn rozmixovat ovoce na smoothie a pak k tomu přilejt kefír a nechat to zkvasit.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEREGOND:

    1. slévej to dřív a druhou fermentaci nenehávej v lednici, ale v teple a až tam budou bublinky, tak to vraž do lednie. Případně do prvního nálevu dej o něco víc cuku.

    Nejjednodušší a nejlepší příchuť je vzít to jedna ku jedné s jablečným moštem/džusem. Pak pochopitelně zázvor - třeba s hruškami. Vlastně moc dobrá je i trocha vanilky a citronové šťávy do druhé fermentace.

    Případně svař koření na svařák a přidej k tomu třeba sušené švestky.

    Primárně chceš aby to co necháváš prokvasit bylo o fous sladší a o fous intenzivnější, než by ti chutnalo - kefír to pak stáhne a dokyselí a pak to bude chutnat tak jak chceš. Dávat tam toho málo a dávat tam málo cukru povede k tomu, že to bude mít slabou chuť a budou se tam v chuti prosazovat případné odumřelé kvasinky a tak.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Poridil jsem si z Esky tibi krystaly a zkousim limonadu. Nemate nekdo ozkouseny recept na ochuceni? Zkousel jsem pomeranc, citron a mandarinky a vzdycky ten druhy nalev z lednice chutnal vic po kvasnicich nez jako ovocna limonada. Problem bude asi v mnozstvi ale nevim kolik toho ovoce dat.
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: malá rajčata v celku, větší rozkrojit. Svařit slaný lák s nějakým kořením, do vychladlého přilít něco vodního kefíru a zalít tím rajčata. A rozhodně je můžeš smíchat s další zeleninou.

    (letos jich asi budu mít víc, tak to pak dám do nějakého jednotného článku)

    https://nourishedkitchen.com/fermented-green-tomatoes/
    https://bake-street.com/en/georgian-style-fermented-green-tomatoes/
    https://www.thankyourbody.com/recipe-lacto-fermented-green-tomato-salsa/
    https://www.growforagecookferment.com/fermented-green-tomatoes/
    https://sigov.ru/how-to-ferment-green-tomatoes-quickly-sour-green-tomatoes.html
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Prosím o radu, mám tři bedýnky zelených cherry rajčat a chtěla bych je zkusit fermentovat. Mám doma tibi krystaly, tak nevím, jak dál, jestli jen zalít rajčata vodním kefírem? Nebo nakrájet na půlky?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Ahoj, jdu s dotazem.
    Máte někdo zkušenosti s fermentovanými fazolemi resp. luštěninami?
    Před 14 dny jsem dal totiž do vody cizrnu a adzuki s tím, že je klasicky uvařím. No, to se nepovedlo a já na ně zapomněl :)
    Před týdnem jsem je otevřel (mám je v okurkáčích) a smrádek to byl výživný, ale řekl jsem si, že to nevyhodím a zase sklenice zavřel a nechal být.
    Dnes jsem víka otevřel a kupodivu to celkem voní, jakoby po lískáčích (cizrna) a adzuki tak nějak neurčitě s náznaky vůně těch adzuki.
    Tak si teď říkám, co teď s tím? Uvařit? Zkrmit slepicícm?

    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    DAVE_PAGE: neeee :]]
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    SQUZZA: a co otevirani? osprchovalo te to?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak vodní kefír se prostě krmí cukrem a přídá se fík, nebo kokos a nebo živné soli pro kvasinky - normálně od vinařů či pivařů :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUNTL: jestli máš kombuču a chceš zázvorovou limonádu, tak udělej kombučovou, ten čaj v tom dodá další level chuti.

    Lemon-Ginger Zinger Kombucha Recipe - Cultures for Health
    https://www.culturesforhealth.com/learn/recipe/kombucha-recipes/lemon-ginger-zinger-kombucha/
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    DAVE_PAGE: ten mi taky chutna. V pze albert stejna cena, country life asi 85. Ochutnala jsem x kimchi v pze a toto opravdu nej. Jejich hummus je taky z kupovanych nejlepsi.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ZUZKAOU: ha, já tedy o vodním kefíru měla dost mlhavou představu. Tak jsem si nastudovala tvůj návod a mohlo by to fungovat (tedy jako uhasit mé nadšení pro pravidelnou otročinu se zázvorovým pivem s daleko menší vstupní námahou se sháněním :)). Jsem namlsaná mléčným kefírem a kombuchou, na kterých se nedá nic moc zkazit. Toto vypadá trochu sofistikovaněji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUNTL: nyxovská odpověď - nechceš raději vodní kefír a zázvorovku z toho udělat při druhé fermentaci?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam