• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BEREGOND:

    1. slévej to dřív a druhou fermentaci nenehávej v lednici, ale v teple a až tam budou bublinky, tak to vraž do lednie. Případně do prvního nálevu dej o něco víc cuku.

    Nejjednodušší a nejlepší příchuť je vzít to jedna ku jedné s jablečným moštem/džusem. Pak pochopitelně zázvor - třeba s hruškami. Vlastně moc dobrá je i trocha vanilky a citronové šťávy do druhé fermentace.

    Případně svař koření na svařák a přidej k tomu třeba sušené švestky.

    Primárně chceš aby to co necháváš prokvasit bylo o fous sladší a o fous intenzivnější, než by ti chutnalo - kefír to pak stáhne a dokyselí a pak to bude chutnat tak jak chceš. Dávat tam toho málo a dávat tam málo cukru povede k tomu, že to bude mít slabou chuť a budou se tam v chuti prosazovat případné odumřelé kvasinky a tak.
    BEREGOND
    BEREGOND --- ---
    Poridil jsem si z Esky tibi krystaly a zkousim limonadu. Nemate nekdo ozkouseny recept na ochuceni? Zkousel jsem pomeranc, citron a mandarinky a vzdycky ten druhy nalev z lednice chutnal vic po kvasnicich nez jako ovocna limonada. Problem bude asi v mnozstvi ale nevim kolik toho ovoce dat.
    VXP
    VXP --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KAMIONG: malá rajčata v celku, větší rozkrojit. Svařit slaný lák s nějakým kořením, do vychladlého přilít něco vodního kefíru a zalít tím rajčata. A rozhodně je můžeš smíchat s další zeleninou.

    (letos jich asi budu mít víc, tak to pak dám do nějakého jednotného článku)

    https://nourishedkitchen.com/fermented-green-tomatoes/
    https://bake-street.com/en/georgian-style-fermented-green-tomatoes/
    https://www.thankyourbody.com/recipe-lacto-fermented-green-tomato-salsa/
    https://www.growforagecookferment.com/fermented-green-tomatoes/
    https://sigov.ru/how-to-ferment-green-tomatoes-quickly-sour-green-tomatoes.html
    KAMIONG
    KAMIONG --- ---
    Prosím o radu, mám tři bedýnky zelených cherry rajčat a chtěla bych je zkusit fermentovat. Mám doma tibi krystaly, tak nevím, jak dál, jestli jen zalít rajčata vodním kefírem? Nebo nakrájet na půlky?
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Ahoj, jdu s dotazem.
    Máte někdo zkušenosti s fermentovanými fazolemi resp. luštěninami?
    Před 14 dny jsem dal totiž do vody cizrnu a adzuki s tím, že je klasicky uvařím. No, to se nepovedlo a já na ně zapomněl :)
    Před týdnem jsem je otevřel (mám je v okurkáčích) a smrádek to byl výživný, ale řekl jsem si, že to nevyhodím a zase sklenice zavřel a nechal být.
    Dnes jsem víka otevřel a kupodivu to celkem voní, jakoby po lískáčích (cizrna) a adzuki tak nějak neurčitě s náznaky vůně těch adzuki.
    Tak si teď říkám, co teď s tím? Uvařit? Zkrmit slepicícm?

    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    DAVE_PAGE: neeee :]]
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    SQUZZA: a co otevirani? osprchovalo te to?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jinak vodní kefír se prostě krmí cukrem a přídá se fík, nebo kokos a nebo živné soli pro kvasinky - normálně od vinařů či pivařů :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUNTL: jestli máš kombuču a chceš zázvorovou limonádu, tak udělej kombučovou, ten čaj v tom dodá další level chuti.

    Lemon-Ginger Zinger Kombucha Recipe - Cultures for Health
    https://www.culturesforhealth.com/learn/recipe/kombucha-recipes/lemon-ginger-zinger-kombucha/
    SQUZZA
    SQUZZA --- ---
    DAVE_PAGE: ten mi taky chutna. V pze albert stejna cena, country life asi 85. Ochutnala jsem x kimchi v pze a toto opravdu nej. Jejich hummus je taky z kupovanych nejlepsi.
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    ZUZKAOU: ha, já tedy o vodním kefíru měla dost mlhavou představu. Tak jsem si nastudovala tvůj návod a mohlo by to fungovat (tedy jako uhasit mé nadšení pro pravidelnou otročinu se zázvorovým pivem s daleko menší vstupní námahou se sháněním :)). Jsem namlsaná mléčným kefírem a kombuchou, na kterých se nedá nic moc zkazit. Toto vypadá trochu sofistikovaněji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    FUNTL: nyxovská odpověď - nechceš raději vodní kefír a zázvorovku z toho udělat při druhé fermentaci?
    FUNTL
    FUNTL --- ---
    máte někdo zkušenosti s ginger beer plant? případně máte GBP rozrostlou? přemýšlím, že bych jí dotáhla domů, a zatím jsem našla jen prodej kultury na Fermentáriu (a to ještě až v listopadu).
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    PLAGUEDIL: tolik jich v ostrave nemame. Ale zuzim ti to na jeden - ostrava muglinovska ;)
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    DAVE_PAGE: vyber se zuzil na asi 120 obchodu:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: zadělat s ním chleba. imho nemá smysl překvašenej burčák schovávat. Jako jo, když ho trošku naleješ do moštu, tak ti vznikne jabčák.
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    VANEK: cca 50-60kc, Albert v Ostrave. A je toho 300g...
    VANEK
    VANEK --- ---
    DAVE_PAGE: Za kolik a hlavně kde?
    DAVE_PAGE
    DAVE_PAGE --- ---
    v mistnim Albertu jsem dnes narazil na Vegetarianske Kimchi od http://www.ilovehummus.cz
    Po pootoceni vicka jsem cekal, ze se ozve drobny psouk, ale misto toho mi to osprchovalo pulku stolu. Tak bacha! :) Nastesti mam vcelku tolerantniho kolegu.

    Chutove je to celkem fajn. Je to zatim nejlepsi (nekorejske) kimchi, ktere jsem si koupil. Ale pri ochutnavani mi chybela vetsi komplexnost, kterou tomu (asi) doda rybi omacka.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Dá se s burčákem dělat něco jiného než divoké experimenty? Zejména, má smysl ho (při delším přechovávání) přelévat a vyhazovat rmut po mrtvých kvasinkách, nebo to nic nezmění? A když prokvasil až moc, dá se "přikrmit" zejména jablečnou šťávou?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: njn. na jaře to byl takový pokusný ročník, viděli že zájem je velký a tak to tentokrát dělají ve větším a za vstup. Plus teda protože si pronajímají větší prostor, tak možná už musí platit nájem, nebo tak něco. Nevidím jim do financí, jen tam dobrovolnicky přednáším.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Vstupné 100 Kč, to je od minule novinka?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jo a 10. listopadu bude druhá Kimchi battle

    https://www.facebook.com/events/519620288491400/
    NILA
    NILA --- ---
    ZUZKAOU: z toho čo čítam to bude ako hovoríš, nikto vlastne poriadne nevie čo je to za placku...skúsim teda prekonvertovať jednu kombuču :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NILA: osobně nevěřím že je to specifická kultura - kdybych to chtěla chovat, tak prostě začnu kombuču krmit medem a zeleným čajem.
    NILA
    NILA --- ---
    ahoj vospolok - nechováte niekto jun kultúru o ktorú by ste sa chceli za úplatu podeliť?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: Korejci ji jedí výrazně čerstvější a neprokysany. Klasické baechu nechávají zrat okolo nuly, aby to šlo pomalu a na jaře to ještě nebylo moc kyselé. Ale to je na každém konkrétním jazyku, zejo.
    SMALL_CLANGER
    SMALL_CLANGER --- ---
    imho dva tydny fakt minimum, spis ten mesic. ale na druhou stranu lidi rikaj, ze jim to chutna i 'syrovy' tak jsem to letos ochutnal a neni to spatne - je to jak chilli zeleninovej salat, akorat tomu chybi ta zkvasena cast.
    jinak mi to vydrzi tak 2-3 mesice (delam 7-8l).
    STOOL
    STOOL --- ---
    o víkendu jsem vedl debatu o dýlce zrání kimči a dozvěděl jsem se, že jsem asi jedinej, kdo to jí nejdřív za dva týdny. jakou máte zkušenost vy? teď dojíždím dýňovo-patizonové a upřímně mi po tom měsíci začíná nejvíc chutnat až teď.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jako korejci dělají kimči z toho, co maj zrovna po ruce a v nejrůznějších obmněnách. Horší než bramborovej salát, tohlecto!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam