• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    PETD
    PETD --- ---
    JANDOUR: Určitě to jde, rozdíl je hlavně v pohodlnosti a kompaktnosti. Prostě vzhledem k tomu, že vím jak příhodný je ten klobouček od Vínky, tak upřednostňuji použít ten.
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    PETD: a neslo by z kvasny nadoby vyvest hadicku a ponorit do nadoby s vodou?
    PETD
    PETD --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju moc za radu, ale bohužel ho neměli, takže hledám dál.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: mozna to zkusit priste trosku prikrmit octem a dal bych k tomu stamprdli chlastu ? :)
    Vzdycky jsem takhle prikrmoval, kdyz byla kombucha chaba a bylo to OK ;-) plisen jsem nemel nikdy. ALe je fakt, ze ocet jsem vyrabel jen kombuchovy :D Takhle z samotneho ovoce nikdy.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETD: ptala bych se v domácích potřebách v Budečské

    Domácí potřeby KUDRNÁČ
    https://www.domacipotreby.cz/
    PETD
    PETD --- ---
    Netušíte někdo kde v Praze sehnat vínku - kvasný klobouček v kamenném obchodě, ideálně centrum nebo západní břeh? Jde mi o to, že normální kvasná zátka je pro plánované kvašení moc vysoká.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Tak mam smutnou zpravu - ten bezinkovej samoser otestovat nemuzu, protoze mel na sobe dneska pul centimetru plisne a skoncil v zachode :(
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: neboj, necham to jeste tak 2 - 3 tydny prokvasit a pokud se to do te doby nezkazi, tak pak to ochutnam a dam vedet.
    Vcera jsem jen tak trosku oliznul ze lzicky a jeste je to malo kysely.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: každopádně - o výsledek se určitě poděl :) dost mě zajímá, díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja bych rekl, ze mi z toho nic nebude. Nekolik bezinek jsem letos ochutnaval v syrovem stavu a krome toho, ze nejsou dobry, to nic neudelalo. Spis uz mi pak bylo nedobre z toho smradu, kdyz se bezinky varej. Letos jsem delal spoustu ruznych marmelad a sirupu, tak uz je mi z toho sladkyho smradu lehce soufl :)
    Ale bezinkovej ocet (jestli je to opravdu octove kvaseni) zacina i docela vonet, tak uvidime.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: už si četl Sandora :-D ?
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: kazdopadne pak dej vedet, jestli jsi se posral a bylo ti blbe, nebo ne ;-) Docela me to zajima. ;-))
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.

    tohle na mistni diskuzi miluju, je to spravne punk :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: https://epdf.pub/fermentation-and-food-safetyc138d2fbd4db109f813d48bd91d52a3f46656.html

    Sice to tam rozkládaj jinými mikroby než je sacharomcesa a acetobactery, ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Asi neumim hovorit tou spravnou chemickou reci, abych zjistil, ze se glycosidy a sambunigrin daji rozlozit na sacharidy :)) Takze mockrat dekuju za vysvetleni.

    A samozrejme to budu testovat na sobe. Je ho tak malo, ze to ani nemam v planu nikomu rozdavat. To kdyztak az ten jablecnej, protoze toho muzu udelat hodne (pokud se povede).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: hele to nedělej - čím je ocet starší, tím je lepší. Ale donutil si mě googlit za tebe :-D

    ty problematické látky jsou glycosidy vicianin a sambunigrin a oboje by se mělo být rozložitelné na sacharidy, takže se to fermentací nejspíš ztratí.

    Každopádně to nejdřív otestuj na sobě, než to budeš dávat dětem a nebo neurotikům s drážviým tračníkem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Kdyz prevarim ten vysledny "ocet", tak to porad zustane kysely, ne? Chapu, ze v tom uz nezustane nic ziveho, ale na ochuceni by to mohlo fungovat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no když to převaříš, tak přijdeš o bakteriea budeš začínad odznovu. Když to dooctuje, tak to budeš jíst stejně jen po lžičkách. Respektive je otázka, kolik tam je cukru a kolik ti tam toho octa nakonec vznikne.

    Hele jako dítě jsme se na táboře přiotrávili šťávou z bezinek - do vody rozmačkat bezinky, zcedit a vypít. Mě bylo jen blbě, jednoho kluka vezli do nemocnice na výplach žaludku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: A ma smysl vyslednou "octovou tekutinu" prevarit? :)

    Zkousel jsem tu jedovatost bezinek dohledavat a pise se, ze nebezpecne jsou listy, kura a nezrale plody. Jedovatost je tak nejak na urovni mandli. Kdyz jich snis hodne, muzes se otravit "kyanidem" :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: jen potvrzuju, ze jsem taky nakoupil od nej a vse jede. Akorat to trvalo dyl jak s kombuchou tak s kvasem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam