• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PETD: ptala bych se v domácích potřebách v Budečské

    Domácí potřeby KUDRNÁČ
    https://www.domacipotreby.cz/
    PETD
    PETD --- ---
    Netušíte někdo kde v Praze sehnat vínku - kvasný klobouček v kamenném obchodě, ideálně centrum nebo západní břeh? Jde mi o to, že normální kvasná zátka je pro plánované kvašení moc vysoká.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Tak mam smutnou zpravu - ten bezinkovej samoser otestovat nemuzu, protoze mel na sobe dneska pul centimetru plisne a skoncil v zachode :(
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: neboj, necham to jeste tak 2 - 3 tydny prokvasit a pokud se to do te doby nezkazi, tak pak to ochutnam a dam vedet.
    Vcera jsem jen tak trosku oliznul ze lzicky a jeste je to malo kysely.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: každopádně - o výsledek se určitě poděl :) dost mě zajímá, díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja bych rekl, ze mi z toho nic nebude. Nekolik bezinek jsem letos ochutnaval v syrovem stavu a krome toho, ze nejsou dobry, to nic neudelalo. Spis uz mi pak bylo nedobre z toho smradu, kdyz se bezinky varej. Letos jsem delal spoustu ruznych marmelad a sirupu, tak uz je mi z toho sladkyho smradu lehce soufl :)
    Ale bezinkovej ocet (jestli je to opravdu octove kvaseni) zacina i docela vonet, tak uvidime.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: už si četl Sandora :-D ?
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: kazdopadne pak dej vedet, jestli jsi se posral a bylo ti blbe, nebo ne ;-) Docela me to zajima. ;-))
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.

    tohle na mistni diskuzi miluju, je to spravne punk :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: https://epdf.pub/fermentation-and-food-safetyc138d2fbd4db109f813d48bd91d52a3f46656.html

    Sice to tam rozkládaj jinými mikroby než je sacharomcesa a acetobactery, ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Asi neumim hovorit tou spravnou chemickou reci, abych zjistil, ze se glycosidy a sambunigrin daji rozlozit na sacharidy :)) Takze mockrat dekuju za vysvetleni.

    A samozrejme to budu testovat na sobe. Je ho tak malo, ze to ani nemam v planu nikomu rozdavat. To kdyztak az ten jablecnej, protoze toho muzu udelat hodne (pokud se povede).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: hele to nedělej - čím je ocet starší, tím je lepší. Ale donutil si mě googlit za tebe :-D

    ty problematické látky jsou glycosidy vicianin a sambunigrin a oboje by se mělo být rozložitelné na sacharidy, takže se to fermentací nejspíš ztratí.

    Každopádně to nejdřív otestuj na sobě, než to budeš dávat dětem a nebo neurotikům s drážviým tračníkem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Kdyz prevarim ten vysledny "ocet", tak to porad zustane kysely, ne? Chapu, ze v tom uz nezustane nic ziveho, ale na ochuceni by to mohlo fungovat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no když to převaříš, tak přijdeš o bakteriea budeš začínad odznovu. Když to dooctuje, tak to budeš jíst stejně jen po lžičkách. Respektive je otázka, kolik tam je cukru a kolik ti tam toho octa nakonec vznikne.

    Hele jako dítě jsme se na táboře přiotrávili šťávou z bezinek - do vody rozmačkat bezinky, zcedit a vypít. Mě bylo jen blbě, jednoho kluka vezli do nemocnice na výplach žaludku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: A ma smysl vyslednou "octovou tekutinu" prevarit? :)

    Zkousel jsem tu jedovatost bezinek dohledavat a pise se, ze nebezpecne jsou listy, kura a nezrale plody. Jedovatost je tak nejak na urovni mandli. Kdyz jich snis hodne, muzes se otravit "kyanidem" :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: jen potvrzuju, ze jsem taky nakoupil od nej a vse jede. Akorat to trvalo dyl jak s kombuchou tak s kvasem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: kde je nějaký cukr, voda a vzduch, tam časem bude i ocet. Podle toho kolik tam je cukru, tak to bude a nebo nebude silné.

    Bezinky jsou mírně jedovaté - jed se rozkládá teplem, je možné že i fermentací, ale to bych musela dogooglit co to je za látku a co s ní dělá fermentace a tak nějak doufám, že to zvládneš sám :-D

    _BENNY: aha, to mě mrzí a překvapuje. Qwerťák mívám kombučy čerstvé a zdravé. Kdyžtak mu napiš, jestli by ti neposlal ještě jednu a klidně mě použij jako argument, že jsem říkala by mohl brát reklamace. Ale on to nejspíš udělá i sám od sebe.

    Jinak funkční skupina na šíření kultur je na facebooku https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Kombucha to nakonec nevydrzela, zplesnivela do modre, takze sla rovnou do odpadu. nevim kde se stala chyba :/ ale to ze cely ten proces trval tak dlouho bylo od zacatku podezrele. dal bych tomu jeste sanci, tak kdyby se tu nasel nejaky ochotny donor z Brna... :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Wikipedia: Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

    I tak nejak tohle vim odmala, kdy jsme bezinky dost zpracovavali, ze tepelne nezpracovany fakt nejist... + zkusenost kamaradky, ktera jich par takhle jako mala snedla a moc prijemny to nebylo.
    O tom, ze to neutralizuje i suseni jsem se dozvedel az o dost pozdeji.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja teda cetl akorat o tom, ze nezrale bezinky jsou slabe jedovate a silne projimave a ze se to nezmeni ani tepelnou upravou.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Nemusi se IMHO bezinky prevarit nebo ususit, jinak to muze byt potencialne pruserovy ? Jakoze slabe jedovaty ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam