• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: každopádně - o výsledek se určitě poděl :) dost mě zajímá, díky
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja bych rekl, ze mi z toho nic nebude. Nekolik bezinek jsem letos ochutnaval v syrovem stavu a krome toho, ze nejsou dobry, to nic neudelalo. Spis uz mi pak bylo nedobre z toho smradu, kdyz se bezinky varej. Letos jsem delal spoustu ruznych marmelad a sirupu, tak uz je mi z toho sladkyho smradu lehce soufl :)
    Ale bezinkovej ocet (jestli je to opravdu octove kvaseni) zacina i docela vonet, tak uvidime.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: už si četl Sandora :-D ?
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: kazdopadne pak dej vedet, jestli jsi se posral a bylo ti blbe, nebo ne ;-) Docela me to zajima. ;-))
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.

tohle na mistni diskuzi miluju, je to spravne punk :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: https://epdf.pub/fermentation-and-food-safetyc138d2fbd4db109f813d48bd91d52a3f46656.html

Sice to tam rozkládaj jinými mikroby než je sacharomcesa a acetobactery, ale ty to stejně kvasíš na divoko, tak je velká šance že tam bude i nějaká bakterie či kvasinka, která zrovna bude žrát glycosidy.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Asi neumim hovorit tou spravnou chemickou reci, abych zjistil, ze se glycosidy a sambunigrin daji rozlozit na sacharidy :)) Takze mockrat dekuju za vysvetleni.

A samozrejme to budu testovat na sobe. Je ho tak malo, ze to ani nemam v planu nikomu rozdavat. To kdyztak az ten jablecnej, protoze toho muzu udelat hodne (pokud se povede).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: hele to nedělej - čím je ocet starší, tím je lepší. Ale donutil si mě googlit za tebe :-D

ty problematické látky jsou glycosidy vicianin a sambunigrin a oboje by se mělo být rozložitelné na sacharidy, takže se to fermentací nejspíš ztratí.

Každopádně to nejdřív otestuj na sobě, než to budeš dávat dětem a nebo neurotikům s drážviým tračníkem.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Kdyz prevarim ten vysledny "ocet", tak to porad zustane kysely, ne? Chapu, ze v tom uz nezustane nic ziveho, ale na ochuceni by to mohlo fungovat
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: no když to převaříš, tak přijdeš o bakteriea budeš začínad odznovu. Když to dooctuje, tak to budeš jíst stejně jen po lžičkách. Respektive je otázka, kolik tam je cukru a kolik ti tam toho octa nakonec vznikne.

Hele jako dítě jsme se na táboře přiotrávili šťávou z bezinek - do vody rozmačkat bezinky, zcedit a vypít. Mě bylo jen blbě, jednoho kluka vezli do nemocnice na výplach žaludku.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: A ma smysl vyslednou "octovou tekutinu" prevarit? :)

Zkousel jsem tu jedovatost bezinek dohledavat a pise se, ze nebezpecne jsou listy, kura a nezrale plody. Jedovatost je tak nejak na urovni mandli. Kdyz jich snis hodne, muzes se otravit "kyanidem" :)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: jen potvrzuju, ze jsem taky nakoupil od nej a vse jede. Akorat to trvalo dyl jak s kombuchou tak s kvasem.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: kde je nějaký cukr, voda a vzduch, tam časem bude i ocet. Podle toho kolik tam je cukru, tak to bude a nebo nebude silné.

Bezinky jsou mírně jedovaté - jed se rozkládá teplem, je možné že i fermentací, ale to bych musela dogooglit co to je za látku a co s ní dělá fermentace a tak nějak doufám, že to zvládneš sám :-D

_BENNY: aha, to mě mrzí a překvapuje. Qwerťák mívám kombučy čerstvé a zdravé. Kdyžtak mu napiš, jestli by ti neposlal ještě jednu a klidně mě použij jako argument, že jsem říkala by mohl brát reklamace. Ale on to nejspíš udělá i sám od sebe.

Jinak funkční skupina na šíření kultur je na facebooku https://www.facebook.com/groups/1403279383312110/
    _BENNY
    _BENNY --- ---
    _BENNY: Kombucha to nakonec nevydrzela, zplesnivela do modre, takze sla rovnou do odpadu. nevim kde se stala chyba :/ ale to ze cely ten proces trval tak dlouho bylo od zacatku podezrele. dal bych tomu jeste sanci, tak kdyby se tu nasel nejaky ochotny donor z Brna... :)
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Wikipedia: Čerstvé plody se dle některých zde uvedených pramenů nedoporučuje konzumovat, protože mají projímavé účinky; tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje.

I tak nejak tohle vim odmala, kdy jsme bezinky dost zpracovavali, ze tepelne nezpracovany fakt nejist... + zkusenost kamaradky, ktera jich par takhle jako mala snedla a moc prijemny to nebylo.
    O tom, ze to neutralizuje i suseni jsem se dozvedel az o dost pozdeji.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONLINEQUE: Ja teda cetl akorat o tom, ze nezrale bezinky jsou slabe jedovate a silne projimave a ze se to nezmeni ani tepelnou upravou.
    ONLINEQUE
    ONLINEQUE --- ---
    QUIP: Nemusi se IMHO bezinky prevarit nebo ususit, jinak to muze byt potencialne pruserovy ? Jakoze slabe jedovaty ?
    QUIP
    QUIP --- ---
    Da se na ocet kvasit jakekoliv ovoce, nebo to ma nejaka pravidla / pro / proti, co je na to lepsi, nebo naopak nepouzitelny?
    Asi tyden zpatky jsem natrhal spoustu bezinek a delal z nich sirup a liker a protoze jich jeste porad zbyvalo hodne, rekl jsem si, ze je zkusim nechat zkvasit na ocet. Jen jsem je rozmackal, pridal trochu hrebicku a nechal v malem kyblicku, prikrytem cistym papirovym ubrouskem (pregumickovany) a jeste prekryty uterkou, aby do toho nemohly lezt musky.
    Ted po tydnu uz to pri zamichani a pricichnuti zacina mit takovou tu stiplavou octovou vuni... ale jak vlastne poznam, ze je to skutecne octove kvaseni a ze se v tom nestalo neco jineho / zdravi skodliveho? ;)

Na podzim bych chtel zkusit jeste jablecny ocet.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROSADKO: ne, ta zelenina už je prokvašená, půjde to rychleji. průběžbě ochutnávej a až to bude tak akorát, tak to vraž do lednice
    ROSADKO
    ROSADKO --- ---
    ZUZKAOU: Jj, lák jsem osolila. S tou oxidací je to divný, veškerá zelenina byla čerstvá, ten den koupená na trhu. Dala jsem tam ještě pro jistotu vyvařenou síťku proti hmyzu do oken, aby fakt ani kousíček zeleniny neplaval na povrchu, všechno je to teď ponořený v novym nálevu, tak uvidíme, dám vědět.

A znamená to, že musim jakoby "kvasit od začátku" - tedy znovu čekat cca těch pět dní? To asi ne, viď - když jsem to teď ochutnávala po propláchnutí, bylo to už takový příjemně nakyslý a dalo by se to pomalu jíst jako salát, možná je to tím vedrem, že to šlo rychle.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam