CHOBOT: Jasně, proti gustu... :)
Když ti to kvasí do octa, zjednodušeně řečeno to znamená, že jde pod zátku vzduch. Pokud by se tam drželo CO2 z kvašení, do octa by to jít nemělo. Samozřejmě je potřeba to hlídat. V kvasné zátce musí být voda. Při kolísání teplot kolísá i objem cideru v demižonu a někdy si vodu z kvasné zátky natáhne dovnitř, když tam vznikne podtlak. To platí hlavně pro fáze, kdy se ještě nebo už netvoří tolik CO2. Jestli může být kvašení do octa způsobeno i něčím jiným (třeba převládajícím jiným typem bakterií), to netuším.
Jinak cider do sucha prokvasit nemusí. Kombinace nízké teploty, několikanásobného přetáčení a včasného nalahvování kvasinky zpomalí docela dobře. V lahvi pak samozřejmě dál žijí a kvasí (= přirozené CO2 perlení), ale mám pocit, že i tam časem přestanou, resp. dostatečně zpomalí. Ani ne tak kvůli zvýšené koncentraci alkoholu, ale kvůli vytvořenému tlaku. Dokonce existují i fermentační postupy, které se řídí právě tlakem (viz Google). Kvasinky brzdí leccos. Ze začátku to může být vysoká cukernatost roztoku (proto běžně divoce nezkvasí med - na medovinu jsou potřeba úplně jiné kmeny kvasinek - ani různé koncentráty...), kvasí to pomalu. Čím méně cukru mošt má, tím víc se kvašení zrychluje, až to zase narazí na hladinu alkoholu (u jablek většinou ne, ale třeba u vína může), která kvasinky víceméně zastaví. Navíc při různých úrovních alkoholu v roztoku kvasí různé kmeny kvasinek. Saccharomyces cerevisiae začíná tuším až někdy při 1,5 % alkoholu a končí někde kolem 12 - 15 %. Od 0 % do 1,5 % kvasí většinou divoké, lokální kvasinky, které dávají cideru specifickou příchuť, "lokální ocas"... No je to zkrátka alchymie :)
Co se týče těch přísad, tak sirup přidávám konkrétně tenhle:
https://www.countrylife.cz/koncentrat-jablecny-750-ml-severofrukt - přijde mi to čisté. Pro mě je naopak větší zlo standardní bílý rafinovaný řepný cukr :)
Zázvorovou šťávu přidávám tuhle:
https://www.dm.cz/dmbio-zazvorova-stava-p4058172227707.html - opět čistý zázvor. Upřímně jsem šel jednodušší cestou. Kupovat zázvor, čistit, dávat ho macerovat - to by se mi blbě odhadovalo, dávkovalo, plus teoreticky riziko kontaminace... Už tak jsem měl se samotnými jablky, moštem a ciderem dost práce :)