MUTHA: jabka bez nahnilých, v pohodě češu u silnic, strašně moc jablečných alejí je kolem Slapů. Nechat zmoštovat v moštovně, v sezóně je jich otevřeno spoustu. Výnos moštu bude cca 50-60%, takže z metráku nějakých 60l, což ideálně vychází na dva 25l skleněný demižony. Na bazoších se daj pořídit za pár korun, v hobby marketech za ně chtějí nekřesťanský peníze.
Mošt klidně nechat na primární kvašení v plastu ve sklepě, nutno přikrýt hrdlo, aby do toho nelezly brebery, já dávám pod kvasnou zátku, pro jistotu. Kus odlejt do flašky od magnezie, zmáčknout, zašroubovat a hodit do tepla. A kontrolovat. Do dvou tří dnů se nafoukne, v tu chvíli opatrně otevřít, může to totiž vyprsknout. Vylejt do hlavní várky. Do dvou dnů začne primární kvašení, to je dost bouřlivý, ta bandaska nesmí být plná, jinak toho dost vycachtá. To do dvou tří dnů skončí, v tu chvíli se to přeleje do skla, až po hrdlo, aby v tom nebylo moc vzduchu. Pod kvasnou zátku, bez přístupu vzduchu. Chce to mít ještě jeden menší demižon, 5-10l, na těch zbylých 10l na dolévání po přetáčení.
Po týdnu dvou bude na dně centimetr dva kalů, v tu chvíli je ideální to svrchu hadičkou přetočit, kaly enchat na dně. A doplnit tim záložnim malym demižonem. Zase se usadí kaly, zase možno přetočit... Klidně několikrát. Čim víc přetočení, tim čistší sajdr.
Protože jabka u silnic nebejvaj nic moc, stáčim do sektovek (bricol-m přiveze i nepaletové množství, cca 13,- za jednu a 400 doprava, případně je možno schraňovat flašky od piva, 0,5 i 0,7/5, ty větší jsou lepší, pze jsou normálně nevratný) na trochu cukru, aby se to v lahvi druhotnym kvašením rozkvasilo. Zavírám korunkou (korunkovačka stojí pár stovek, korunky jsou nicotnej výdaj).
20g cukru na litr je bezpečný množství, kdy je jistota, že se to rozperlí a nezačne to bouchat. Letis poprvé testuju 30, 35 a 40g v rohu sklepa v karanténě, tak uvidim, co to vydrží. Za dva týdny by to mělo být rozkvašené a k pití, otevírat opatrně.
Je to hrozně lehký a přitom super pití :) Bez síření je to potřeba vypít spíš dřív, ztrácí se to rychle. Ale letošní várka vypadá dost dobře, tak doufám, že to i bez síření do léta vydrží v kondici :)
Next level je dřevěnej soudek, ale 6k za novej se mi dávat nechce a na nějakej starší jsem zatim kliku neměl. Takže kdyby se vám někomu doma 50 až 100l válel, rád odkoupim :)
Snad jsem na něco nezapomněl lol. Dobrej návod, ze kterýho už léta vlastně vycházim, je na blogu winepunka