• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VOZKA: no vakuován funguje, jen je debilní, že je z toho hromada odpadu. Ty ziplockový sáčky jsou alespon znovupoužitelný
    FAT
    FAT --- ---
    VOZKA: Mám ji už asi rok a bez problémů.
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Nezkoušel jste někdo na kvašení tuhle vakuovačku z Lidlu? https://www.lidl-shop.cz/p/silvercrest-vakuova-svarecka-folii-sv-125-c3/p100307322

    Řešení zamezování přístupu vzduchu mě nějak nikdy úplně nepřestalo prudit a obecně mám rád posun k více kontrolovaným podmínkám, tak zvažuju nákup, za 600 se mi to zdá jako dobrej kauf.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: aceton je mezistupeň při divokém octu, zejména pokud je ve hře pektin, ale pak to všechno sežerou acetobaktery a vytvoří ocet, stačí počkat.
    VANEK
    VANEK --- ---
    ZUZKAOU: Jojo, už jsem si dohledával https://www.zkvaseno.cz/ocet, akorát mě trochu zmátlo, že ocet tam už byl, tak jsem se drobet lekl, aby to nebyl zase aceton nebo tak.
    Díky všem a pardon za planý poplach.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no není to kombuča nebudou v tom ty další mikrobové, je to octová matka a myslím že to prostě bude dělat ocet.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Chápu dobře, že mocné vrstvy "kombuč", co se vytvořily v kupovaném https://bzeneckyocet.cz/produkt/vinny-ocet-kvasny-z-bileho-vina/ , nejsou na závadu? Pach i ochutnání na špičku jazyka mi přijde normálně octové…
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Díky, poslal jsem dál. Snad s tím nějak rozumně naloží. Trochu ho podezřívám, že si buď spletl jednotky nebo záměrně hledal návod, kterej by mu umožnil nasypat tam s čistým svědomím co nejvíc soli.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: ehm základní technologie na zelí (a obceně fermentovanou zeleninu)ú jsou 2 % soli ... z pěti kilo je to 100g.
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: prý asi 300-500 g na pět kilo zelí, prý podle receptu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: a kolik tam té soli nasypal? Musí to propláchnout a naložit do čist vody a pak se bude blbě odhadovat těch správých 2 %
    STOOL
    STOOL --- ---
    Zdravím! Kamarád před měsícem naložil zelí do novýho zelákua po čase si všimnul, že mu n povrchu kondenzuje sůl. Dneska to ochutnal a je to tak slaný, že to nejspíš nezačalo ani kvasit. Dá se ta sůl nějak odstranit

    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: ok, diky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FAT: jednou pro vždy, letální dávku má každá látka, kterou může tělo vstřebat, i voda.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle me jedno kolik je tam vitaminu. spis si myslim ze z hlediska negativ se da povazovat pouze to, kolik pri tom sezeres mg soli, ktera tam i pres prokvaseni zustava...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: no ale něco jiného je tableta a nedivila bych se kdyby šlo o infuze vitamínu C coby zázračného léku na všechno.

    pokud jsou ty mikroživiy vázané normálně v zelenině, tak to funguje jinak
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: matne si pamatuju, jak tady na nyxu Cornela nekomu vysvetlovala, ze je spatne cpat se vitaminem c a k tomu jeste jist ve velkem mnozstvi kimchi, myslim, ze to byl Globetrotter, ze prilis vitaminu c zatezuje nejaky organ. Mozna ledviny?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    FAT: teoreticky jde, ale chce to hodně snahy - sežrat asi kilo vit C není jen tak :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: no pokud se z toho pozvracíš, pokakáš a nebo si způsobíš zácpu či ti vyrazí nějaká alergická reakce, tak víš že jsi to přehnala :-D

    Předávkovat se dá vitamíny rozustnými v tucích (A,D,E,K) - ne těmi rozpustnými ve vodě - ty vyčůráš.
    FAT
    FAT --- ---
    POZITRON: Céčkem se nejde předávkovat. Tělo si vezme jen to, co potřebuje a zbytek vyloučí v moči.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam