• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Mozna zvlastni dotaz. Da se nejak rict, jake mnozstvi kimchi denne uz neni ok? V pondeli vecer jsem nacala 850gr sklenici a ted uz zbyva jen par lzic. Je ctvrtek rano. Jestli si tukate na celo, jde mi o predavkovani vitaminem C.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    PLAGUEDIL: Zimni zeli ma lepsi slozeni na nakladani. Uplne nevim v cem to je, takove ty pomery voda, cukernatost, horkost.... co ja vim. Kazdopadne letni zeli udajne neni na nakladani ideal a mozna by to vysvetlovalo i nektere me minule neuspechy. Tzn. z me ciste neodborne zkusenosti nakladat ted.

    Navic ja jsem prepper, takze me pravidlo prave ruky je: pokud vecer jde proud, dej si nabit telefon, treba se vzbudis do rana, kde proud nepujde.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    OVERDRIVE: ja jsem vyhazoval zbytek cca 5 cm ze zelaku, naposled tam byla manzelka a zapomnela to dolit, takze taky houbicky.

    Zrovn auvazuju, jestli ma smysl tedka nakladat dalsi varku, nebo pockat az bude zase nove zeli.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Děkuji za odpovědi, ze kterých je to konečně jasné, a dík i za nápad s listy.

    Ale nikomu jsem nenadával a trpělivě jsem se ptal, když jsem byl nejprve ujištěn, že to musím vzít přesně, pak zmaten objemem místo hmotnosti, a nakonec zas opovržen, že to chci moc řešit... A ani se úmyslně vtipem shodit mi nepomohlo nabrat body... Asi nám moc leze covid na mozek.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Pro vegany: je to padtika. Navic srnci ... aneb zastrel si sve jidlo.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Musim rict, ze nejsem stastny, ponevadz dnes, po 6 mesicnim souziti, nasel jsem plesnivou (nezachranitelne) nadobu na prubezne kvaseni. Obavam se, ze ji po tech mesicich dosla sul, a ta okurka, co jsem pridal v sobotu, uz asi taky nebyla zdrava.

    Tudiz jsem se donutil otevrit okurky ala McDonalds, ktere puvodne mely byt do pozitri a hura na chleba, no a “odstaly” se od leta.

    Nasolene vazne hodne, vyplachnute po x-hodinach, chilli papricka, 2 strouzky cesneku, kousicek krenu, 1/2 hrsit kopru, lzicka kurkumy.

    Jak kdyz najdes. (5 tydnu v teple, zbytek kolem 7*C)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MVEK: Donutilo jsi me zbytecne jit do sklepa. Mmchodem: nezkousej palit alkohol, prosim!

    Takhle nejak

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MVEK: Nic nevyhodis, pokud nejsi lama.
    Hele, uplne jednoduse: vem zeli, podel vahu toho zeli a vynasob. Pokud by to uplne neklaplo. Tady je kalkulacka: https://www.vypocitejto.cz/zaklady-matematiky/procenta.html

    Ver mi, ze mezi 1,5 a 2,3 se v klidu vejdes. U 5% mas pak stabilni prostredi bez bakterii a dal to proste nekvasi. Hotovo.


    Aby Ti nic nekvasilo na povrchu, jak rikas, tak zrovna u zeli je hezka finta.

    Vemes to zeli, klidne ho pobochej palicko, nejakym tym bochem z mozdira, nebo enem podopej. Polame se, pusti vodu.
    Pak to prosol, viz odstavec trojclenka/kalkulacka a dalsi, a pak narvi do flasek (pro lamy dobre pruhledne, pac vidis nedokonalosti).
    Zas po tom boche to palico z mozdira, dupej cistejma nohama (finta je i probodnout hmotu jidelni hulkou, kdyz je nekde odolna kapsa), aby v tom nebyl vzduch.

    Pokud to delas dobre, ziskas vrstvu zeli bez vzduchovich kapes ve 2% slanem roztoku ve vlastni stave.

    Pak nahoru poloz par zbylych okrajovych listu ze zeli tak, aby vytvorily souvislou plochu a byly co nejvic pod vodou (2% slaneho roztoku stavy ze zeli, pro lamy). Zatiz kameny.

    Pokud uz bys musel neco vyhazovat, jsou to tyhle horni listy. Jo, uz mi to taky vyschlo, jo, uz mi i naplesnively. Ook. No tak co. Holt je vyhodis, ale tou dobou uz mas kvasene zeli, a hniloby a plisne se tam nechyti a neresi.

    2% salinita z objemu zeli, ponorit pod hladinu.

    A ANO!!! Muze se stat, ze to ani tak nezacne kvasit.

    Chutometricky: pokud dokazes te vody ze zeli vypit 2 deci, je salinita ok, pokud to chutna jak morska voda, je to moc.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Podle me to sem vcelku patri, a je to zajimave. Dekontaminace pomoci krmeni bakterii syrovatkou

    https://twitter.com/udalostiostrava/status/1365655424519860228?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MVEK:
    1) Připravíš zelí a to zvážíš. Podle váhy zelí přidáš sůl, které jsou 2 %. Tj. na 1000 g zelí 20 g soli.
    2) Celé to nacpeš do kvasné nádoby a zatížíš.
    3) Pokud to není celé ponořené ve vlastní šťávě, uděláš si 2% solný roztok, tj. na 1000 ml vody (=1000g, vycházíme z idealních podmínek a zaokrouhlujem) 20 g soli, a tím to doliješ tak, aby to bylo ponořené.
    4) Omg...
    5) 10 g soli se nerovná 10 ml 2% roztoku, ale 500 ml 2% roztoku
    6) Ale klidně si važ, měř a sol vzduch, jak chceš, proti gustu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: ok, pokud je to pro tebe nesrozumitelné zadání, tak 2 % váhy zeleniny a dolévat 2 % slaným lákem. Ale nejspíše se ti zavaří mozek, až zjistíš, že přidáváním a ubíráním soli můžeš regulovat vlastnosti toho, co kvasíš. Ale prozatím tránuj jednoduchou trojčlenku a minimalizaci přístupu vzduchu, aby ti to neohnívalo.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Já se omlouvám, je to asi moje povaha i profese testera a amatérská zkušenost korektora, ale když se dozvím, že 2 % objemu, tak se ptám, jestli fakt objemu, protože pak počítáme v litrech, a tedy vzduch hraje roli.
    2 % hmotnosti ale vychází i na receptu na zelí na odkazu v záhlaví, takže tomu už rozumím.

    Jen pořád nerozumím, pokud chci trochu dolít láku, tak jestli ho mám dát navíc nad tu sůl podle hmotnosti a s jejím množstvím nehýbat? Pokud ne, tak předpokládám, že nemůžu třeba 10 g soli nahradit 10 ml 2% láku, protože to bych snížil podíl soli na celku. Takže spíš bych měl těch 10 g soli dát do vody tak, aby to byl 2% lák.

    VANEK: A prohníst jak dlouho odhadem? Hnětli jsme, ale ne půlhodinu... Faktem je, že jsem ale zelí ve sklenici pěchoval jen rukou, a ne třeba vařečkou nebo polínkem. To by možná stačilo.

    Jinak už nevím odkud jsem se též dozvěděl, že je lepší využít sůl bez přidaného jódu, takže to dělám z mořské nebo alpské, podle toho, co je doma.


    VELADA: To víš, my zpovykaní Pražáci bez těchto věcí v krvi raději neexperimentujeme a koupíme si hotovou jinými pozitivně hodnocenou hotovou věc. Myslím, že jsem i zmínil Tescomu, konkrétně https://www.tescoma.cz/souprava-pro-kvaseni-tescoma-della-casa-5000-ml a k tomu ještě jednou sadu 3 porcelánových kamenů, aby to zatížilo dobře. Kromě ceny nevidím žádnou nevýhodu oproti ostatním postupům (a naopak nepotřebuju na utěsnění fólii). U kamene bych se jako laik bál jeho složení, aby v něm neoxidovaly nějaké kovy (jo, železo by mi asi nevadilo).
    VANEK
    VANEK --- ---
    MVEK: Mno a nestačí jen zelí prohníst jako při nakládání kysaného? (Mám bohaté dvouleté zkušenosti, fakt pustí spoustu vody obratem.)
    VELADA
    VELADA --- ---
    MVEK: Chci se zeptat.. zaujalo mě "koupil sady kamenů" .. Možná jsem lama.. ale já dycky do kvašáku se zelím hodim placák od řeky (umytej.. žejo). Co jsi kupoval za kameny?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: hmoty, ne vzduchu. Tedy pokud máš ve čtyř litrové láhi 3 kg zeleniny a 0,5 litru láku, tak kolik z toho jsou 2 % ? Načechrané, nenačechrané.
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZUZKAOU: Skutečně objem? Já jen, že získat objem nastrouhané zeleniny je taky dost odhad vzhledem k tomu, jak může být načechraná nebo slisovaná.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: žádná okomerna metoda. 2 % soli z celkového objemu
    MVEK
    MVEK --- ---
    ZUZKAOU: Tak ono to po dvou dnech bylo ponořené nad ty kameny. Problém je jen toho začátku. Tak příště zkusím přilít jen trošku a pořád se smířit s tím, že něco zoxiduje a vyhodí se.

    A máte nějakou okoměrnou metodu odhadu soli na to, co pustí šťávu?:-) Četl jsem, že moc soli sice pomůže samozřejmě šťávě, ale zas zhorší množení kvasinek, a tak to chce přiměřeně.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MVEK: jasně - přilej 2% slaný rozotk, pokud nakládáš zeleninu co už sama nepustí dost šťávy.
    MVEK
    MVEK --- ---
    No jasně, že záleží na chuti. Divnou chuť souhlas - proč to jíst, když už si to člověk asi dělá proto, že chce vědět, co v tom má...

    Jinak samozřejmě, že přístupu vzduchu na začátku nejde zamezit, když to nemá dost šťávy. Dávám dvojnásobek doporučeného zatížení (tedy koupil jsem si dvě sady kamenů) a stejně to trvá, než zelí pustí šťávu.
    Nebo je snad ok do kvašáku přidat trochu vody, ne jen sůl?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam