• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Díky, poslal jsem dál. Snad s tím nějak rozumně naloží. Trochu ho podezřívám, že si buď spletl jednotky nebo záměrně hledal návod, kterej by mu umožnil nasypat tam s čistým svědomím co nejvíc soli.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: ehm základní technologie na zelí (a obceně fermentovanou zeleninu)ú jsou 2 % soli ... z pěti kilo je to 100g.
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: prý asi 300-500 g na pět kilo zelí, prý podle receptu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: a kolik tam té soli nasypal? Musí to propláchnout a naložit do čist vody a pak se bude blbě odhadovat těch správých 2 %
    STOOL
    STOOL --- ---
    Zdravím! Kamarád před měsícem naložil zelí do novýho zelákua po čase si všimnul, že mu n povrchu kondenzuje sůl. Dneska to ochutnal a je to tak slaný, že to nejspíš nezačalo ani kvasit. Dá se ta sůl nějak odstranit

    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: ok, diky
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FAT: jednou pro vždy, letální dávku má každá látka, kterou může tělo vstřebat, i voda.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    podle me jedno kolik je tam vitaminu. spis si myslim ze z hlediska negativ se da povazovat pouze to, kolik pri tom sezeres mg soli, ktera tam i pres prokvaseni zustava...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: no ale něco jiného je tableta a nedivila bych se kdyby šlo o infuze vitamínu C coby zázračného léku na všechno.

    pokud jsou ty mikroživiy vázané normálně v zelenině, tak to funguje jinak
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ZUZKAOU: matne si pamatuju, jak tady na nyxu Cornela nekomu vysvetlovala, ze je spatne cpat se vitaminem c a k tomu jeste jist ve velkem mnozstvi kimchi, myslim, ze to byl Globetrotter, ze prilis vitaminu c zatezuje nejaky organ. Mozna ledviny?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    FAT: teoreticky jde, ale chce to hodně snahy - sežrat asi kilo vit C není jen tak :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POZITRON: no pokud se z toho pozvracíš, pokakáš a nebo si způsobíš zácpu či ti vyrazí nějaká alergická reakce, tak víš že jsi to přehnala :-D

    Předávkovat se dá vitamíny rozustnými v tucích (A,D,E,K) - ne těmi rozpustnými ve vodě - ty vyčůráš.
    FAT
    FAT --- ---
    POZITRON: Céčkem se nejde předávkovat. Tělo si vezme jen to, co potřebuje a zbytek vyloučí v moči.
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    Mozna zvlastni dotaz. Da se nejak rict, jake mnozstvi kimchi denne uz neni ok? V pondeli vecer jsem nacala 850gr sklenici a ted uz zbyva jen par lzic. Je ctvrtek rano. Jestli si tukate na celo, jde mi o predavkovani vitaminem C.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    PLAGUEDIL: Zimni zeli ma lepsi slozeni na nakladani. Uplne nevim v cem to je, takove ty pomery voda, cukernatost, horkost.... co ja vim. Kazdopadne letni zeli udajne neni na nakladani ideal a mozna by to vysvetlovalo i nektere me minule neuspechy. Tzn. z me ciste neodborne zkusenosti nakladat ted.

    Navic ja jsem prepper, takze me pravidlo prave ruky je: pokud vecer jde proud, dej si nabit telefon, treba se vzbudis do rana, kde proud nepujde.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    OVERDRIVE: ja jsem vyhazoval zbytek cca 5 cm ze zelaku, naposled tam byla manzelka a zapomnela to dolit, takze taky houbicky.

    Zrovn auvazuju, jestli ma smysl tedka nakladat dalsi varku, nebo pockat az bude zase nove zeli.
    MVEK
    MVEK --- ---
    Děkuji za odpovědi, ze kterých je to konečně jasné, a dík i za nápad s listy.

    Ale nikomu jsem nenadával a trpělivě jsem se ptal, když jsem byl nejprve ujištěn, že to musím vzít přesně, pak zmaten objemem místo hmotnosti, a nakonec zas opovržen, že to chci moc řešit... A ani se úmyslně vtipem shodit mi nepomohlo nabrat body... Asi nám moc leze covid na mozek.
    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Pro vegany: je to padtika. Navic srnci ... aneb zastrel si sve jidlo.

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    Musim rict, ze nejsem stastny, ponevadz dnes, po 6 mesicnim souziti, nasel jsem plesnivou (nezachranitelne) nadobu na prubezne kvaseni. Obavam se, ze ji po tech mesicich dosla sul, a ta okurka, co jsem pridal v sobotu, uz asi taky nebyla zdrava.

    Tudiz jsem se donutil otevrit okurky ala McDonalds, ktere puvodne mely byt do pozitri a hura na chleba, no a “odstaly” se od leta.

    Nasolene vazne hodne, vyplachnute po x-hodinach, chilli papricka, 2 strouzky cesneku, kousicek krenu, 1/2 hrsit kopru, lzicka kurkumy.

    Jak kdyz najdes. (5 tydnu v teple, zbytek kolem 7*C)

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MVEK: Donutilo jsi me zbytecne jit do sklepa. Mmchodem: nezkousej palit alkohol, prosim!

    Takhle nejak

    OVERDRIVE
    OVERDRIVE --- ---
    MVEK: Nic nevyhodis, pokud nejsi lama.
    Hele, uplne jednoduse: vem zeli, podel vahu toho zeli a vynasob. Pokud by to uplne neklaplo. Tady je kalkulacka: https://www.vypocitejto.cz/zaklady-matematiky/procenta.html

    Ver mi, ze mezi 1,5 a 2,3 se v klidu vejdes. U 5% mas pak stabilni prostredi bez bakterii a dal to proste nekvasi. Hotovo.


    Aby Ti nic nekvasilo na povrchu, jak rikas, tak zrovna u zeli je hezka finta.

    Vemes to zeli, klidne ho pobochej palicko, nejakym tym bochem z mozdira, nebo enem podopej. Polame se, pusti vodu.
    Pak to prosol, viz odstavec trojclenka/kalkulacka a dalsi, a pak narvi do flasek (pro lamy dobre pruhledne, pac vidis nedokonalosti).
    Zas po tom boche to palico z mozdira, dupej cistejma nohama (finta je i probodnout hmotu jidelni hulkou, kdyz je nekde odolna kapsa), aby v tom nebyl vzduch.

    Pokud to delas dobre, ziskas vrstvu zeli bez vzduchovich kapes ve 2% slanem roztoku ve vlastni stave.

    Pak nahoru poloz par zbylych okrajovych listu ze zeli tak, aby vytvorily souvislou plochu a byly co nejvic pod vodou (2% slaneho roztoku stavy ze zeli, pro lamy). Zatiz kameny.

    Pokud uz bys musel neco vyhazovat, jsou to tyhle horni listy. Jo, uz mi to taky vyschlo, jo, uz mi i naplesnively. Ook. No tak co. Holt je vyhodis, ale tou dobou uz mas kvasene zeli, a hniloby a plisne se tam nechyti a neresi.

    2% salinita z objemu zeli, ponorit pod hladinu.

    A ANO!!! Muze se stat, ze to ani tak nezacne kvasit.

    Chutometricky: pokud dokazes te vody ze zeli vypit 2 deci, je salinita ok, pokud to chutna jak morska voda, je to moc.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam