• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Dík všem. Chutná to dobře :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    OTAKAR: to není bug, takhle se věci v medu chovají. Med konzervuje jen do určité hustoty. Používej to jako závzorový sirup.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DOOMBRINGER: ted sem akorat objednal. diky. ja nevedel ze je na aliexpresu
    VANEK
    VANEK --- ---
    QUIP: Tak, jiní platí za zázvorovou medovinu těžké prachy, a OTAKAR má domácí ;)
    QUIP
    QUIP --- ---
    OTAKAR: Takhle na dalku tezko rict, co se ti v tom zaclo dit, co tam ozilo, ale ja ze zazvoru delam domaci kvasenou limonadu a tak bych se nedivil, kdyby ti to proste jen takhle zaclo kvasit s medem. Jestli je to opravdu "jen kvaseni" a neni tam nikde plisen, klidne bych to konzumoval.
    DOOMBRINGER
    DOOMBRINGER --- ---
    Zkouseli jste nekdo koji z aliexpressu? Je to legit? :)
    Alcohol yeast Angel "Koji", 0,5 kg for cereal brags Ferment alcoholic grain|Beer Brewing| - AliExpress
    https://www.aliexpress.com/item/1005003033695930.html
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Ahoj,
    patrně mi začal kvasit med se zázvorem. Můžu ho ještě nějak využít, nebo raději vyhodit?
    Z neznalosti jsem nespařené plátky zázvoru zalil medem v poměru tak 1:1, stálo to zavřené při pokojové teplotě dva až tři týdny. Med je teď úplně tekutý a trochu zvláštně je cítit, nijak hnusně ale nechutná.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: tak treba priste :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nebo to normálně nařeď mlíkem, popřípadě běžnou vodou, pokud tam nechceš mlíko.

    Přidat tuk/žloutky na závěr to vždy zlepší.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    JANDOUR: narazis na tu kyselost? jop, to je mozny, Zuzka Ti to jiste osvetli vic .. ja si z toho odnasim, ze s vetsim podilem "tekute" casti to bude jeste kyselejsi, coz neni uplne na skodu :)

    URPUTNIK: je to bez zloutku. Orechy byly liskove, mozna proto to ma tu jemnou zrnitou texturu
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: vyhrabal jsem doma hadicku, tak se crcani nekonalo :) a v jedne ze sklenic byla tesne nad skrobem nejaka zelatinozni/houbovita prusvitna cast, ftoku bohuzel nenam, ale tu jsem radsi odsal taky :) holt mi to stalo v lednicce tak mesic
    JANDOUR
    JANDOUR --- ---
    URPUTNIK: kyselina mlecna neni tekava, s tou by var nemel nic udelat (krom pripadny katalyzace nejakejch reakci se zasaditejma ingediencema). nebo mi neco unika?
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: tak, prvni pokus o flummery uspesne za mnou .. jsem fakt rad, ze jsem neslil uplne vsechnu tekutou cast, takze jsem to nakonec delal z cca 2l skrobu a 0.5l vodove casti, abych to vubec melo aspon trochu tekutou konzistenci. Takze uz pred zahrivanim to melo konzistenci cca Balakrylu .. v ramci zahrivani se v tom samovolne zacly delal cucky a posleze se to cele vycentrovalo na varecku, kterou jsem se snazil ustavicnym michanim oddalit fatalni pripaleni .. vypnul jsem to ve chvili, kdy michani bylo energeticky srovnatelne s hnetenim testa na vanocku :) par fotek v priloze .. ponauceni pro priste - mene skrobu nebo vice tekute slozky :) ale chutove je to zajimave, zachovalo to pomerne dost kyselosti z kvaseni (ale mozna to bude tim, ze jsem to defakto ani neprohnal varem)



    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: se škrobem, bez škrobu to neztuhne. Navíc teda reálně oddělit škrob co se vylouhuje dá docela crcačku :D
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Ahoj, dotaz opet ke kvasenemu ovsu :) uz jsem kvasil vlocky dvakrat, tak tu mam asi 4l kvasu .. resp na nej se chci zeptat, protoze v clanku od Zuzky je jeden obrazek, kde se odlisuje kvas a sowans (imho defakto usazeny skrob) .. a v receptech se pak pouziva kvas a je tam obrazek, kde je imho kvas s neusazenym skrobem .. takze se ptam, flummery se dela z kvasu “bez skrobu”, nebo to mam smichat a pak svaret? Bez toho skrobu s tim to svareni imho moc neudela .. a priznavam, ze jsem linej s tim ted experimentovat :)
    IORETH
    IORETH --- ---
    ZUZKAOU: Obávám se, že bychom potřebovali i hodně subjektů, co to budou ochutnávat, protože ta otrava se prý nedá léčit :-D.
    Inuity docela chápu, protože v mém chápání jsou všechny tyhle extrémní diety způsob, jak si vybrat to lepší z možností "živý" a "mrtvý", ale už neposkytují výhodu ve výběru z "přežívající" a "zdravý".
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: jako při dostatečném množstí vzorků se dá naučit rozlišovat dobře a špatně shnilé natto, třeba by to šlo i dostatečně velkém množství shnilých tuleňů :-D

    Na druhou stranu - inuité se v okamžiku, kdy měli možnost, přeorientovali z tradiční lowcarb diety na dovážené potraviny. MYslím že to mělo své závažné důvody - třeba proto že jsou asi shnilí tuleni fakt hnusní.
    IORETH
    IORETH --- ---
    DEVIL: Pokud jsi v zóně rozvozu Rohlíku, tak tam perillu celkem pravidelně mívají.
    ZUZKAOU: Někde jsem četla o laponské metodě konzervování masa, kdy do tuleně odborně nacpali nějaké malé ptáky a sádlo a nechali několik měsíců. To jídlo mělo být plné výživných látek, ale pokud se připraví špatně, způsobí velmi velmi smrtelnou otravu. Bohužel je to prý tak smradlavé, že nejde po čichu poznat, jaký scénář nastane.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    no vida, tak tady je to 1 díl soji 2 díly kodži s 13 % soli, pustit enzymy při 58°C a za 12 hodin hotovo.

    How to make the SWEETEST MISO just in a day !
    https://www.youtube.com/watch?v=irVH_oeRMGI
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam