• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    IORETH: jako při dostatečném množstí vzorků se dá naučit rozlišovat dobře a špatně shnilé natto, třeba by to šlo i dostatečně velkém množství shnilých tuleňů :-D

    Na druhou stranu - inuité se v okamžiku, kdy měli možnost, přeorientovali z tradiční lowcarb diety na dovážené potraviny. MYslím že to mělo své závažné důvody - třeba proto že jsou asi shnilí tuleni fakt hnusní.
    IORETH
    IORETH --- ---
    DEVIL: Pokud jsi v zóně rozvozu Rohlíku, tak tam perillu celkem pravidelně mívají.
    ZUZKAOU: Někde jsem četla o laponské metodě konzervování masa, kdy do tuleně odborně nacpali nějaké malé ptáky a sádlo a nechali několik měsíců. To jídlo mělo být plné výživných látek, ale pokud se připraví špatně, způsobí velmi velmi smrtelnou otravu. Bohužel je to prý tak smradlavé, že nejde po čichu poznat, jaký scénář nastane.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    no vida, tak tady je to 1 díl soji 2 díly kodži s 13 % soli, pustit enzymy při 58°C a za 12 hodin hotovo.

    How to make the SWEETEST MISO just in a day !
    https://www.youtube.com/watch?v=irVH_oeRMGI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TLOUDEV: jestli jsi netrpěliv, vypěstuj další a pak to míchej na shiro miso.

    Tedy 50 % kodži 50 % luštěnina/ořech a jen 10 % váhy hmoty soli - hotové je to za pár měsíců.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Tak jsem konečně vyrobil Koji rýži a dnes upatlal miso - za rok se ozvu, jaký bylo. Ale jen tak zkusmo jsem zbytek rýže smíchal narychlo s červenou čočkou, vrazil na dvě hoďky do sterilizátoru na 50 stupňů, přihodil do toho uzený tofu, a je to úplně k nepoznání. Výborný, rozplývá se na jazyku..
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZATAMOKO: Neni moc duvod proc by to nefungovalo, tim, ze to ma variabilni kapacitu, ani nemusis resit ty megasichty, proste tu udelas 15 kilo, tu 120. Dokonce bych rek, ze v pripade kimchi je to relativne min nachylny k problemum, nez klasicky zeli
    VANEK
    VANEK --- ---
    URPUTNIK: Mě dost pobavilo "Kromě vodíku, kyslíku a uhlíku potřebuje Solein už jenom stopové množství dusíku a minerálů. Výsledek namnožený z jediného mikrobu tvoří z 60 procent bílkoviny": bílkoviny mají cca 16 % hmotnostního podílu dusíku, tedy skoro 2,5x tolik co vodíku, a fixovat ho ze vzduchu není žádná sranda.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Používáte někdo velké nerezové kvasné nádoby jako třeba tyhle https://www.vinarskyraj.cz/katalog/skladovani/nerezove-nadrze/nadrze-s-plovoucim-vikem/eko-s-dusi?orderBy=price ?
    Zajímají mě praktické zkušenosti. Trochu se třeba bojím postupnýho odebírání kvůli kontaminaci.

    Máme enormní spotřebu kimchi i kysanýho zelí (jedem v tom celá širší rodina), tak mě napadlo přejít z 20kg zeláku a 4l sklenic na tohle (75 nebo 150 l model) a dát si prostě jednou za (půl)rok víkendovku, po vykvašení to uložit do sklepa a mít klid.

    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    A tohle kupodivu patri i sem :) [IXTREMIST @ Breakthrough - prorážení skořápky reality]

    „Vytváříme podmínky k růstu jediného mikromu pomocí technologie zvané plynová fermentace. Mohli byste to přirovnat k výrobě piva nebo vína. Třeba při výrobě vína přidáváte kvasnice do cukernatého roztoku, a tyhle kvasnice pojídají cukr kvůli uhlíku a energii, aby rostly a vylučovaly alkohol. My děláme to samé, ale naše mikroby nejí cukr, ale vodík a oxid uhličitý, které v podobě plynů necháváme probublávat v našem fermentovači,“ vysvětluje Pasi Vainikka, CEO startupu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jj, to je hodně stabilní, to do lednice nemusí
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: já už to včera přendal do sklenice & do lednice, ale pokud se maji věci takhle, tak to prostě nechám při pokojový teplotě v zavařovačce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a kvasí to hodně pomalu, prostě to nech stát a začni ochutnávat nejdřív po měsíc. A bude to hezky dozrávat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jestli si tam dal těch 10 % soli, tak to nebublá - mikrobové co přežijou tolik soli neprdí CO2
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Stala se mi taková věcička, kterou jsem už dřív sledoval při nějakym kvašení.
    Kvasil jsem pod vodní zátkou a nedocházelo k žádnýmu bublání, který se mi vždycky zdá jako indikátor správnýho kvašení. Ale všechno naprosto zdravý a po chuti velice prokvašený.
    Tentoktát se konkrétně jednalo o pseudovegetu ze zkvažena. ťím, že to nemělo známky kazení a nebublalo to, tak jsem to nechal asi 40 dnů. Jsem zvědavej, jak to obstojí při vaření

    Vegeta — polévkové koření | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/vegeta-polevkove-koreni
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Teda ten ukazkovej recept na zakladni kvaseny oves je delany z celych vlocek, co? Ja mam totiz jen drceny, uz pri zaliti vodou to bylo tesne pod hrdlo .. a jak to zaclo kvasit, tak to utikalo z lahve :) takze jsem to uz slil, po 3 dnech .. je to kysele a vazne se da oboje jist v syrovem stavu .. tak doufam ze mne ta decka kvasu kvasu neprozene :) jak dlouho oboje vydrzi v lednici? Zvladne to 2 tydny?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: Ja zatim jen pri pretaceni mezi demizony, zkousel jsem novy kvasnice a jedny (icv opale) delaj moc hezkou vuni, tak jsem zvedav, jak se to bude vyvijet, predloni jsem mel jednu varku, ktera byla takhle po dokvaseni famozni, pak stala rok a pul za houby a pak se zas zacala vylepsovat
    QUIP
    QUIP --- ---
    Kdyz uz jsem v tom foceni, tak jeste to bile zeli s repou

    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Ad cidery, tak už mam téměř vše nalahvovano, nakonec pokus se 4verzema a celkem zbylo 60lahvi.
    Prvni várka po měsíci a půl v lahvích jemně perlí, každopádně na první pokus to vychází pitelně.
    Příště si zkusím víc hrát se zbytkovyma cukrama smerem k demi-sec. Ty suchy jsou ok, ale přecejen si na tom neujizdi každý.

    Někdo další letos už koštoval svůj domo-cider?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jj krásný. to prostě bude odrůdou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK & ZUZKAOU: No to byly nalozene jen par tydnu.

    Ale tohle je aktualni fotka visni, ktere jsem daval kvasit nekdy na prelomu cerven / cervenec 2021, do ted jsou "zapomenute" v lednici a porad jsou cervene. Spis na nekterych mistech zesvetlaly. Taky je tam videt, ze jsou jenom nariznute nozem = nevypeckovane.



    Asi jsou ty visne stalobarevnejsi, nez tresne. Pri sklizni jsou teme rude, po kvaseni zesvetlaji. Tresne vetsinou nejsou tak rude, nebo jsou tude na povrchu, ale duzinu maji svetlejsi.

    A pokud by nekomu slo hodne o tu barevnost, tak by asi sly tresne kvasit spolecne s cervenou repou. ta obarvi vsechno. Rad ji pridavam k bilemu zeli a vznikne z toho krasne cervene :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam