• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    no vida, tak tady je to 1 díl soji 2 díly kodži s 13 % soli, pustit enzymy při 58°C a za 12 hodin hotovo.

    How to make the SWEETEST MISO just in a day !
    https://www.youtube.com/watch?v=irVH_oeRMGI
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TLOUDEV: jestli jsi netrpěliv, vypěstuj další a pak to míchej na shiro miso.

    Tedy 50 % kodži 50 % luštěnina/ořech a jen 10 % váhy hmoty soli - hotové je to za pár měsíců.
    TLOUDEV
    TLOUDEV --- ---
    Tak jsem konečně vyrobil Koji rýži a dnes upatlal miso - za rok se ozvu, jaký bylo. Ale jen tak zkusmo jsem zbytek rýže smíchal narychlo s červenou čočkou, vrazil na dvě hoďky do sterilizátoru na 50 stupňů, přihodil do toho uzený tofu, a je to úplně k nepoznání. Výborný, rozplývá se na jazyku..
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    ZATAMOKO: Neni moc duvod proc by to nefungovalo, tim, ze to ma variabilni kapacitu, ani nemusis resit ty megasichty, proste tu udelas 15 kilo, tu 120. Dokonce bych rek, ze v pripade kimchi je to relativne min nachylny k problemum, nez klasicky zeli
    VANEK
    VANEK --- ---
    URPUTNIK: Mě dost pobavilo "Kromě vodíku, kyslíku a uhlíku potřebuje Solein už jenom stopové množství dusíku a minerálů. Výsledek namnožený z jediného mikrobu tvoří z 60 procent bílkoviny": bílkoviny mají cca 16 % hmotnostního podílu dusíku, tedy skoro 2,5x tolik co vodíku, a fixovat ho ze vzduchu není žádná sranda.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    Používáte někdo velké nerezové kvasné nádoby jako třeba tyhle https://www.vinarskyraj.cz/katalog/skladovani/nerezove-nadrze/nadrze-s-plovoucim-vikem/eko-s-dusi?orderBy=price ?
    Zajímají mě praktické zkušenosti. Trochu se třeba bojím postupnýho odebírání kvůli kontaminaci.

    Máme enormní spotřebu kimchi i kysanýho zelí (jedem v tom celá širší rodina), tak mě napadlo přejít z 20kg zeláku a 4l sklenic na tohle (75 nebo 150 l model) a dát si prostě jednou za (půl)rok víkendovku, po vykvašení to uložit do sklepa a mít klid.

    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    A tohle kupodivu patri i sem :) [IXTREMIST @ Breakthrough - prorážení skořápky reality]

    „Vytváříme podmínky k růstu jediného mikromu pomocí technologie zvané plynová fermentace. Mohli byste to přirovnat k výrobě piva nebo vína. Třeba při výrobě vína přidáváte kvasnice do cukernatého roztoku, a tyhle kvasnice pojídají cukr kvůli uhlíku a energii, aby rostly a vylučovaly alkohol. My děláme to samé, ale naše mikroby nejí cukr, ale vodík a oxid uhličitý, které v podobě plynů necháváme probublávat v našem fermentovači,“ vysvětluje Pasi Vainikka, CEO startupu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jj, to je hodně stabilní, to do lednice nemusí
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: já už to včera přendal do sklenice & do lednice, ale pokud se maji věci takhle, tak to prostě nechám při pokojový teplotě v zavařovačce
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jo a kvasí to hodně pomalu, prostě to nech stát a začni ochutnávat nejdřív po měsíc. A bude to hezky dozrávat.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: jestli si tam dal těch 10 % soli, tak to nebublá - mikrobové co přežijou tolik soli neprdí CO2
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Stala se mi taková věcička, kterou jsem už dřív sledoval při nějakym kvašení.
    Kvasil jsem pod vodní zátkou a nedocházelo k žádnýmu bublání, který se mi vždycky zdá jako indikátor správnýho kvašení. Ale všechno naprosto zdravý a po chuti velice prokvašený.
    Tentoktát se konkrétně jednalo o pseudovegetu ze zkvažena. ťím, že to nemělo známky kazení a nebublalo to, tak jsem to nechal asi 40 dnů. Jsem zvědavej, jak to obstojí při vaření

    Vegeta — polévkové koření | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/vegeta-polevkove-koreni
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    Teda ten ukazkovej recept na zakladni kvaseny oves je delany z celych vlocek, co? Ja mam totiz jen drceny, uz pri zaliti vodou to bylo tesne pod hrdlo .. a jak to zaclo kvasit, tak to utikalo z lahve :) takze jsem to uz slil, po 3 dnech .. je to kysele a vazne se da oboje jist v syrovem stavu .. tak doufam ze mne ta decka kvasu kvasu neprozene :) jak dlouho oboje vydrzi v lednici? Zvladne to 2 tydny?
    DEIKSAC
    DEIKSAC --- ---
    BASTOCH: Ja zatim jen pri pretaceni mezi demizony, zkousel jsem novy kvasnice a jedny (icv opale) delaj moc hezkou vuni, tak jsem zvedav, jak se to bude vyvijet, predloni jsem mel jednu varku, ktera byla takhle po dokvaseni famozni, pak stala rok a pul za houby a pak se zas zacala vylepsovat
    QUIP
    QUIP --- ---
    Kdyz uz jsem v tom foceni, tak jeste to bile zeli s repou

    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Ad cidery, tak už mam téměř vše nalahvovano, nakonec pokus se 4verzema a celkem zbylo 60lahvi.
    Prvni várka po měsíci a půl v lahvích jemně perlí, každopádně na první pokus to vychází pitelně.
    Příště si zkusím víc hrát se zbytkovyma cukrama smerem k demi-sec. Ty suchy jsou ok, ale přecejen si na tom neujizdi každý.

    Někdo další letos už koštoval svůj domo-cider?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jj krásný. to prostě bude odrůdou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    URPUTNIK & ZUZKAOU: No to byly nalozene jen par tydnu.

    Ale tohle je aktualni fotka visni, ktere jsem daval kvasit nekdy na prelomu cerven / cervenec 2021, do ted jsou "zapomenute" v lednici a porad jsou cervene. Spis na nekterych mistech zesvetlaly. Taky je tam videt, ze jsou jenom nariznute nozem = nevypeckovane.



    Asi jsou ty visne stalobarevnejsi, nez tresne. Pri sklizni jsou teme rude, po kvaseni zesvetlaji. Tresne vetsinou nejsou tak rude, nebo jsou tude na povrchu, ale duzinu maji svetlejsi.

    A pokud by nekomu slo hodne o tu barevnost, tak by asi sly tresne kvasit spolecne s cervenou repou. ta obarvi vsechno. Rad ji pridavam k bilemu zeli a vznikne z toho krasne cervene :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jako taky koukám na tu červeň. Já nakládám třešně a vyleze z toho taková ta hnědorůžová barva jako u třešňového kompotu a višně máme ještě tmavější odrůdu :-D
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    QUIP: rozhodne vypadaji lepe nez ty moje :) ale zadnou fotku jsem nevyhrabal, mam jen ze zacatku nalozeni, kdy jsou jeste krasne tmavo cervene .. asi to jeste jednou zkusim, kdyz s tim mate uspechy :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam