DOUPLE:
Zákldní zakwas buraczany
Nastrouháš řepu a smícháš s 4 díly vody. Takže 200 g řepy 800 l vody. Do toho 2 % soli - v tomto případě tedy 20 g soli.
Dáš to do lahve, zmezíš přístupu vzduchu počkáš. Zamezit přístupu vzduchu je klíčové, řepa ráda chytá křís.
Po pár dnech, až to bude tak akorát kyselé většinu zceď a dej do lahví, řepu přendej do menší sklenice zalij lékem tak, aby byla ponořená a nech dokysat do kysela a dál používej.
Pokud ti jde hlavně o kvas, tak strouhej, pokud tě zajímá víc ta řepa, tak krájek na větší kousky a bude to trvat o něco déle.
Pokud bude na tebe kvas moc slaný, tak ho nařeď vodou, pokud moc kyselý, tak ho normálně doslaď před pitím.
Případně to můžeš okořenit - česnek, sůl, křen, bobkový list, pepř, hřebíček, hořčičné semínko, nové koření, kmín, fenykl, dle libosti.
Poláci v tom většinou mají česnek, pepř a bobkový list.
Případně třeba kombinuj s mrkví a pomerančovou kůrou, moc dobré to je s jablečným moštem.
Na blízkém východě to kvasí s tuříny, chilli, bobkovým listem a česnekem.
Zkrátka - nauč se ten základní a pak si hraj dle libosti.