• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    PRAASHEK
    PRAASHEK --- ---
    QUIP: pokud si chceš dělat kefír pořádně, pořiď si kefírovou "houbu", vskutečnosti takové chuchvalce, dost odolné i když je dlouho nepoužíváš. měly by jít případně i zmrazit (nezkoušel jsem). Ale jinak jsem je třeba po půlroce znovu nasadil a zas kefürují.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: ne, maximálně tě to protáhne... Klíčové je jestli to nesmrdí a jestli ti to chutná.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: OK, snad me to pak nezabije, nebo aspon nevyzene z bytu :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: tak to vyndej a počkej až to zkysne :-D
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: nechal jsem to den venku a vypadalo to, ze to nic nedela, tak jsem to dal radeji do lednice, ze to "pak" jeste prozkoumam, nebo zpracuju jako obycejne mleko. Mam to jeste zkusit vyndat a nechat den v pokojove teplote?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: dokud to nezačne smrdět, nebo divně chutnat. JEstli to nic nedělá, tak počkej.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Mel jsem doma mleko, co by zanedlouho proslo a zbytek kefiru, tak jsem nalil kefir do mleka, nechal pul dne venku a vysledek byl dobry kefir na salatovou zalivku. Kolikrat se tohle da zopakovat se zbytkem toho, co uz jsem "vyrobil?? Zkusil jsem to ted znovu a vypada to, ze to nic nedela.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: no to záleží na tvé chuti a co s tím octem chceš dělat.
    A jeslti nezoanikaris s acetoniovu mezifazi.
    Nejde i kyselinu octovou, ale o všechny ostatní metabilitky. A ty tady moc nechceš.

    Kombucha udělá rychle dobrej ocet. Takový ten bydlenkovsky přístup zaleju slupky vodou a počkám jde používat k vaření po pár letech dobrého skladování.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: jo tak proto se to nedalo pít, když to dělávala babička! :)
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Odrazí se to pak v chuti, když se stejný materiál “octuje” jedním nebo druhým způsobem? Nebo kyselina octová je prostě kyselina octová a je jedno, zda vzniká přímo z cukrů a nebo alkoholu?

    Omlouvám se, pokud kladu dementní dotazy. Vždycky na podzim mi zbyde pár litrů cideru, který už nemá cenu lahvovat. Letos jsem ho nechal v do poloviny naplněných lahvích od okurek ve sklepě (12-14 stupňů) a doufal, že se do jara něco stane. A tak nějak mi přišlo, že se nestalo nic. Rozhodně to nevoní ani nechutná jako ocet. Tak chci být připaven.

    Díky moc za poskytnuté informace.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: dá se použít kombucha, pak není potřeba nejdřív dělat alkohol, protože kombuchoví mikrobové umí udělat ocet rovnou z cukru. Já mám kombuchovej ocet moc ráda.

    A jsou zlé pomluvy že hlavně proto, že zapomínám kombuchu slejvat včas, tak mám toho octa spousty :-D
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Pomalu nevadi. Děkuju.

    Ještě bych se rád zeptal na octové matky. Dá se použít kombucha nebo jsou to je to jiná disciplína?
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    ZUZKAOU: super, diky moc
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOUPLE:

    Zákldní zakwas buraczany

    Nastrouháš řepu a smícháš s 4 díly vody. Takže 200 g řepy 800 l vody. Do toho 2 % soli - v tomto případě tedy 20 g soli.

    Dáš to do lahve, zmezíš přístupu vzduchu počkáš. Zamezit přístupu vzduchu je klíčové, řepa ráda chytá křís.

    Po pár dnech, až to bude tak akorát kyselé většinu zceď a dej do lahví, řepu přendej do menší sklenice zalij lékem tak, aby byla ponořená a nech dokysat do kysela a dál používej.

    Pokud ti jde hlavně o kvas, tak strouhej, pokud tě zajímá víc ta řepa, tak krájek na větší kousky a bude to trvat o něco déle.
    Pokud bude na tebe kvas moc slaný, tak ho nařeď vodou, pokud moc kyselý, tak ho normálně doslaď před pitím.

    Případně to můžeš okořenit - česnek, sůl, křen, bobkový list, pepř, hřebíček, hořčičné semínko, nové koření, kmín, fenykl, dle libosti.

    Poláci v tom většinou mají česnek, pepř a bobkový list.

    Případně třeba kombinuj s mrkví a pomerančovou kůrou, moc dobré to je s jablečným moštem.

    Na blízkém východě to kvasí s tuříny, chilli, bobkovým listem a česnekem.

    Zkrátka - nauč se ten základní a pak si hraj dle libosti.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: lepší zákvas dostaneš z moštu. Takže bych to rozmixovala a přecedila. A pokud si do toho nenaliješ živou kombuchu, tak chceš nejdřív aerobně dokvasit alkohol a pak teprve k tomu pustit vzduch, aby to zoctovatělo.

    Když to necháš takhle na divoko, tak se nakonec k octu taky dostaneš, spíš to bude trvat o něco déle a nesmí tě vyděsit aceton a jiné pachy jako meziprodukt.

    gluconobactery v kombuše umí proměit cukr rovnou na ocet, divoké acetobaktery žerou alkohol.
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    Jsem v Polsku a tolik zkvaseny repovy stavy jsem v zivote nevypil :) ma nekdo osvedcenej a blbuvzdornej recept na doma?
    Jinak tady jsme nakoupili skvely nakladany patizony a cukety, kdyby jel nekdo kolem https://maps.app.goo.gl/3pesC78c93hFfChn6
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    VXP: OK. Diky. Budu tedy michat.

    Jestli jsem to pochopil spravne, soubeh alko- a aceto-fermentace je zadouci.

    Puvodne jsem si rikal, ze bych to hodil pod kvasnou zatku a pockal na konec alkoholoveho kvaseni a pak to “tresnove vino” vystavil působení vzduchu.
    VXP
    VXP --- ---
    JAKOUBEK: tak jak to je... ale několikrát denně míchat, ať to nezačne plesnivět...

    jakmile dokvasí alkoholové kvašení, tak to všechno klesne dolů a pak zcedit a octovatět dál "čisté"

    Ocet | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/ocet
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Je to trochu offtopic, ale nema nekdo znalosti nebo idealne zkusenost s bakteriema, co umi cistit retencni nadrz na destovku https://www.bakterie-enzymy.cz/baktoma-bakterie-pro-retencni-nadrze-bacti-rn-1kg ? Prijde mi to trochu jako magie, protoze v retencce je stojata voda temer bez kysliku a vsechny cistici bakterie, co znam, jsou aerobni, vyzaduji tekouci vodu nebo nejake vzduchovani.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Rád bych se zeptal těch, co mají zkušenost s octy. Rád bych si udělal trochu třešňového octa. Kvasili byste vše, jak to je (viz foto), včetně červíků, nebo by bylo lepší stáhnout tekutinu a nechat ji kvasit už bez pevných částí? Předem moc děkuju za radu.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam