• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: jako vim, ze je to skoro v kazdym navodu, ze jak to zplesnivi, tak vyhazovat .. ale rikam si, ze jsem u neceho kvasenyho cetl, ze divny veci na hladine nevadi, ze ji kvas sezere/vytlaci, kdyz ma dost casu, ale dost mozna si to pletu s nejakou jinou potvorou, nez s plisni ..

    takze diky ze mas trpelivost odpovidat na stale stejne dotazy, uz nekolikaty rok! :) "darek" jsem vyhodil, priste vezmu kurkumu ze Sapy, ta z kosiku byla dost pofiderni
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: jestli to zplesnivělo, tak na kompost a začít znovu. Zázvor a kurkuma jak je dovážený z daleka plesniví, no
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: mno, zatim to porad nic nedela :) ale ted koukam, ze se na jednom miste ve vzduchove bubline (izoloval jsem sackem s vodou) udelala plisen .. ma smysl horni deci slit i s plisni (jsou od ni dolu do nalevu takove trasne jako vlasecnice, tak i s nima) a zbytek znova izolovat? nebo to nikdy uz neodseparuju a vy by jste to radsi zalozili znova a lip resili ten pristup vzduchu?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: souhlas, takhle mi pivo kvasí uz dva tydny a vubec se mu nechce makat. Normalne to zvladne do peti dnu cele.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: Njn, nevýhoda kvašení - kultury si žijí svým životem 😀
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: "Zuzka Ouhrabková 20. listopadu 2012" :)

    každopádně díky za reakce, budu trpělivý .. a možná to postavím blíž k topení :) měl jsem to naplánovaný do doby, kdy je přítelkyně mimo, tak mne tlačí čas ..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Zároveň je to 11 let starý recept, kdybych to psala znovu dalal bych přesné poměry surovin a neuričtý čas kvašení. Dělala jsem to v létě, to všechno jede rychleji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    URPUTNIK: vydrž.
    GALE
    GALE --- ---
    URPUTNIK: Druhý den je málo. Počkej ještě pár dní a uvidíš.
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    URPUTNIK: ale možná jenom plaším (a dal jsem tam málo cukru), teď když jsem tím zatřepal, tak se nějaké bublinky uvolnily ..
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    pěkný sváteční čas :) chci se zeptat, vyráběli jste někdo ten kurkumovo-zázvorový sirup? mám to už druhý den v pokojové teplotě, mám to ve vyvařené nádobě, zamezený přístup vzduchu a do startu dal syrovátku z jogurtu .. ale fakt se to ani nehne, ani to nijak výrazně nevoní, jen to pustilu barvu do vody .. možná byly špatné suroviny? kurkumu jsem měl z Rohlíku, zázvor by supermarketový, ale čile pučící ..

    krom toho teda přidáním "4násobek vody" to opravdu neudělalo "kašičku, co by viditelně bublala", ale takovou velmi řídkou polévku (která nic nedělá) ..
    navíc, pže se tam přidává cukr, to má být alkoholové kvašení? možná jsem tam nedal cukru podle recepisu, chudák mraveneček ..
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    DEVIL:
    ZUZKAOU: dik, udrzim to separovany, s nebudu vysilovat :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: škrob nebo mrtvý kvasinky. Šlem je polysacharid, kterej rychle někdo sežere. Nech to tam, ujídej zvrchu a uvidíš, jak to bude vypadat za týden.
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    _ANT_: to vypada jako spatne rozmichlej skrob. no ja bych to nemichal, jestli to je dokvaseny, tak prendej do mensich sklenic a ten spodek nech v ty velky sklenici a vyklepej do zahonu/kose
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Udelala se mi na dne kimcchi takova divna usazenina, nikdy predtim jsem to (asi) nevidela. Muze to byt skrob (vypada to slemovite), nebo to je neco spatnyho?

    BABARU
    BABARU --- ---
    ZUZKAOU: díky, zalívám a čekám :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BABARU: Zalejt vodou s nějakým kořením a ještě nechat prokvasit. Olejem až když to není hořké a je to kyselé
    BABARU
    BABARU --- ---
    hola! mám dotaz ohledně zelených rajčat, chystaných podle receptu od Zuzky https://www.zkvaseno.cz/zelena-rajcata-v-olej. půlky zelených maličkých divokých rajačat tři týdny se solí v pokojové teplotě, podle vyteklé šťávy v podloženém tácku to prokvasilo, ale rajčata jsou pořád hořká, trpká, i když mírně kyselá, tak k jídlu nesympatická. než to zaleju olejem, a budu doufat, že ležením "se to spraví", měli byste nějaký fígl, co s tím? zalití vínem dle receptu je to pravé? děkuju.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    kdyby vam prislo, ze vam doma vase fermentacni pokusy jen tak nudne bublaj, upgradujte je na hudebni nastroj

    Facebook
    https://www.facebook.com/reel/1281183562545368?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam