• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BABARU: Zalejt vodou s nějakým kořením a ještě nechat prokvasit. Olejem až když to není hořké a je to kyselé
    BABARU
    BABARU --- ---
    hola! mám dotaz ohledně zelených rajčat, chystaných podle receptu od Zuzky https://www.zkvaseno.cz/zelena-rajcata-v-olej. půlky zelených maličkých divokých rajačat tři týdny se solí v pokojové teplotě, podle vyteklé šťávy v podloženém tácku to prokvasilo, ale rajčata jsou pořád hořká, trpká, i když mírně kyselá, tak k jídlu nesympatická. než to zaleju olejem, a budu doufat, že ležením "se to spraví", měli byste nějaký fígl, co s tím? zalití vínem dle receptu je to pravé? děkuju.
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    kdyby vam prislo, ze vam doma vase fermentacni pokusy jen tak nudne bublaj, upgradujte je na hudebni nastroj

    Facebook
    https://www.facebook.com/reel/1281183562545368?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: trochu to urychlí, stejně tak tam ale můžeš nalít trochu hotového, nepasterovaného octa.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Takže je nějaká přidaná hodnota “matky”? Nebo je to spíš už jen důsledek octovéhi kvašení, se kterým nemá smysl se zabývat, protože předpokládáme, že vždy vznikne nová?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: ne - ani nepotřebuješ tu matku. Acetobactery prostě lítají ve vzduchu.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    ZUZKAOU: Děkuju. Dává to smysl. Je zapotřebí matku v tom původním octu nějak živit? Leží ve sklenici už pár měsíců. Předpokládám, že cider bude nejdřív za měsíc, možná za dva. Je to jediná matka, která se povedla. Obvykle se hladina cidru i po naočkování potáhne kožovitou blanou (ne křís) a octové kvašení neprobíhá.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VANEK: no jestli to chceš bez kvasinek, tak to slij, jestli chceš burčák s přidaným vitamínem B, tak zaštěrchej a pij :-D
    VANEK
    VANEK --- ---
    Pozapomněl jsem v druhé lednici láhev burčáku starého přes 3 týdny a je pořád výborný, při přenášení se krásně rozkvasil, akorát na dně už je spousta mrtvých kvasinek. Má nějaký smysl ho přelévat?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: Do cidru. Je to kolonie bakterií, které žerou alkohol a prdí ocet. Zároveň alkoholové kvasinky jsou citlivé na PH, takže pokud to nejdřív zkvasit alkoholově a až pak octové, víš že zkvasilo všechno, když to necháš na divoko - tedy zataz jede jak alkoholové, tak octové kvašení, tak ti mohou vznikat slabší octy, protože kvasinky chcípnout na kyselsot dřív, než to prokvasí do sucha.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Sorry, že tu furt oxiduju s těmi octy, ale dovolím si ještě jeden dotaz. Mám z léta 3,7 litrovou lahev třešňového octa a v ní hezky zformovanou matku. Připomíná to trochu kombuchu. Chystám se přetáhnout ocet do menších lahví a nechat ho ještě chvíli dojít/dozrát. A teď ten dotaz. Pokud bych chtěl využít matku z třešní na jablečný ocet, stačí ji zalít čerstvým (resp. rozkvašeným) moštem nebo už by se měla ponořit do hotového cidru?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VXP: kombuchq je primárě octová :-D

    Jsou tam jednak klasické acetobaktery, tak glukonobaktery, co to ten ocet dělají přímo z cukru, ne z alkoholu jako acetobaktery. Otázka je, co tam bydlí ještě kromě bakterií octového kvašená. Čaj tam není důležitý, důležité je to, co v té celuloze bydlí.
    VXP
    VXP --- ---
    V daruji přenechám... nabízí jedna slečna "domácí kombuchu"

    [VYODRAK @ Daruji, přenechám, vyměním, dám za odvoz nebo do 150,- (nabídka i poptávka:-)]

    což je octová matka, co se jí udělala na octu... Co jsem našel, tak to sice vypadá podobně, ale jsou v tom jiné bakterie, takže tahle bude pokračovat ve výrobě octa a ne kombuchy... nebo se dá přeučit na rozklad čaje?

    "The main difference between mother of vinegar and mother of kombucha is the acetic acid tolerance. Vinegar has a higher acetic acid concentration than kombucha, therefore the species in mother of vinegar needs to tolerate higher levels of acetic acid. Due to the differences in the compositions of the mothers, mother of vinegar cannot be used to produce kombucha due to it not being derived from tea and its bacteria having different characteristics."
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: tak tady ti ta plíseň nemá na čem narůst. A klidně to jde dělat třeba z gočugaru - tedy korejských chilli vloček
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: recept vypadá skvěle, tak zkusím, až bude čas. Není riskantní rozemlít celé plody? Před sušením jsem všechny rozpůlil a odstranil semínka a některý byly plesnivý i přes to, že vypadaly zvenku pěkně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: já právě taky našel recepty se sušeným, ale sušený chilli mám ve sklenících a potřeboval jsem zpracovat čerstvý, tak jsem našel recept, ale asi se nejednalo o dlouhodobé uskladnění, tak jsem rád, že je olej zachráněný. Měl jsem s tím hromadu práce a padla tam hromada papriček, tak by mi to bylo dost líto 😀
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: tohle je strasne dobrej olej s tou krupavou cibulkou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: můžeš v to nechat tu cibulku a česek, ale musí být vysmažené do sucha a křupava.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak stadnardní postup je v oleji pmalu nechat smažit cibilil, česek a koření. A pak to zcedit na sušené chilli a sezam :-D

    How to make Lao Gan Ma Chili Crisp AT HOME | My Homemade CHILI CRISP Oil Recipe! | Marion's Kitchen
    https://www.youtube.com/watch?v=bNJn0q3po6Q
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jestli je to jen olej, tak tam nemá co kvasit, dobrý to bude
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam