• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    taky je dobry experimenty nedelat hned na nejvetsi nadobe co doma najdu :)
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    DYSTOPIK: nebud smutnej, chybama se clovek uci. ja vim ze je to cloveku lito, ty prace a crcani se s tim... ale vis kolik shnilo ruznejch pokusu s fermentama me, nebo ostatnim? nenech se odradit. dobry je psat si ruzny parametry do log booku, to fakt pomaha... kolik soli/%brine, teploty lahve (pokud meris), kdy zaclo kysnout atp..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Já to myslel, jako podpořit to anaerobní prostředí v době, než se to rozkvasí a začne se vytvářet CO2 přirozeně. A ano, týká se to předevšim toho kontaktu s hladinou, to je jasný.
    Byl jsem moc smutnej, když mi zplesnivěla hromada červený řepy:( tak jsem přemejšlel, jak to podpořit
    NJAL
    NJAL --- ---
    DYSTOPIK: Jsem zacatecnik, ale podle toho co jsem pochopil, je v primarnim kvaseni CO2 dost, takze to jeden nemusi prilis resit, stejne jako prostor mezi hladinou a zatkou, ktery muze byt vetsi. V sekundarnim kvaseni nebo uz pri nalahvovani je to jina vec, tam spis hrozi oxidace; nejak dodat nejaky CO2 psouk do finalne nalahvovaneho produktu na starnuti me uz taky napadlo, ale nenapadl me Soda Stream :-)

    Bakterii bych se bal spis z nadob a pomucek, takze dezinfikuju.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: že to děáš zbytečně složitý. Klidě to zkus, ale furt to hlavně zatiž a zamez přístupu vzduchu zvenčí :-D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    mléčný kvašení je anaerobní proces, kterej vytváří CO2, plyn těžší než kyslík a ten udržuje to prostředí, aby se nešířily bakterie v okysličenym prostředí. Jestli to teda správně interpretuju..

    Když mam soda stream, na kterej navlíknu silikonovou hadičku a nádobu na kvašení před uzavřením trochu přifouknu, abych šel tomu štěstíčku naproti, znamená to, že su kokot, nebo génius? Nebo něco mezi?

    Teďka jsem třeba dělal zázvorovou limču a tyhle oddénkový záležitosti mi většinou nekvasej tak divoce, tak jsem si říkal, že tim nic nezkazim
    NJAL
    NJAL --- ---
    TWORBO: Dik za video, rad kouknu, zatim jsem medovinovy zacatecnik a spis nez kvasinky resim napriklad medy, prichute a jak dosahnout toho, aby medovina nebyla v konecnem dusledku "sucha" :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: netřeba přeučovat - prostě to sežere. Uvidíš jak to poroste.
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Díky, to zní dobře. Dávám si do kalendáře a ozvu se :)
    Máš nějakou zkušenost s "přeučováním"? Cíleně chci dělat spíš kozí kefír. Mám pocit, že kozí mléko má míň laktózy, tak nevím, jestli nepotřebuje nějaké asketičtější kultury...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: kombuchu nechci, až se mi namnoží zrna tak v praze klidně - žere teda kravský. S tím že teda držím menší množství, ať to stíhám vypít, takže tak do dvou týdnů můžu pro tebe mít cca 2 lžíce zrn
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Ahoj, nemáte prosím někdo přebytečnou kefírovou kulturu (zrna), která by byla zvyklá na kozí mléko a dělala dobrý, kyselý, konzistencí spíš hustší kefír? Výměnou mohu nabídnout dobře vedenou, zkušenou kombuchovou matku, zvyklou na černý čaj s trochou yerba maté, která nám dělá velmi dobrou službu bez přestávky už bezmála rok. Nejlépe osobní výměna / převzetí v Praze či východním okolí. Kdyžtak do pošty. Díky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: mikrobublinky = začíná to kvasit a něco to dělá :-D

    Tak to tam nech a vydrž. REspektive trochu kimčchi k tomu můžeš přidat tak jako tak.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: vubec to nic nedela. Zkusil jsem dat sklenici vedle ledovace, ktery generuje teplo a vidim tam max uplne mikro bublinky. Tak asi jsem tu pripravu nejak podelal, kdyz to predtim vzdycky slo v klidu :D

    Myslis treba trochu kimchi?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: plesiví to? SMrdí to? Dělá to jiné divné věci? Tak to není zkažený :-D Nepřesolil si to? Jiak případě k tomu přidej lák z nějaké už zkvašeé věci.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: tak to furt nejede. Je to myslis OK?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Interesting - celerová remuláda (celer,, citron, sůl, majolka) mi po pár dnech šla do acetonova. JEde den byla omylem zapomenutá na lince (cca 20˚C), jinak ledice.

    Nemám nejmenší ponětí co se tam stalo :-D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: predtim to jelo rychleji, ale zas byla vyssi teplota, tak ti verim :)

    Diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: vydrž, moc spěcháš :-D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    POHODAVOLE: napis primo Kubovi :) (Kuban88)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam