• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    ZUZKAOU: Díky, to zní dobře. Dávám si do kalendáře a ozvu se :)
    Máš nějakou zkušenost s "přeučováním"? Cíleně chci dělat spíš kozí kefír. Mám pocit, že kozí mléko má míň laktózy, tak nevím, jestli nepotřebuje nějaké asketičtější kultury...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    LOJZA: kombuchu nechci, až se mi namnoží zrna tak v praze klidně - žere teda kravský. S tím že teda držím menší množství, ať to stíhám vypít, takže tak do dvou týdnů můžu pro tebe mít cca 2 lžíce zrn
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    Ahoj, nemáte prosím někdo přebytečnou kefírovou kulturu (zrna), která by byla zvyklá na kozí mléko a dělala dobrý, kyselý, konzistencí spíš hustší kefír? Výměnou mohu nabídnout dobře vedenou, zkušenou kombuchovou matku, zvyklou na černý čaj s trochou yerba maté, která nám dělá velmi dobrou službu bez přestávky už bezmála rok. Nejlépe osobní výměna / převzetí v Praze či východním okolí. Kdyžtak do pošty. Díky!
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: diky :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: mikrobublinky = začíná to kvasit a něco to dělá :-D

    Tak to tam nech a vydrž. REspektive trochu kimčchi k tomu můžeš přidat tak jako tak.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: vubec to nic nedela. Zkusil jsem dat sklenici vedle ledovace, ktery generuje teplo a vidim tam max uplne mikro bublinky. Tak asi jsem tu pripravu nejak podelal, kdyz to predtim vzdycky slo v klidu :D

    Myslis treba trochu kimchi?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: plesiví to? SMrdí to? Dělá to jiné divné věci? Tak to není zkažený :-D Nepřesolil si to? Jiak případě k tomu přidej lák z nějaké už zkvašeé věci.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: tak to furt nejede. Je to myslis OK?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Interesting - celerová remuláda (celer,, citron, sůl, majolka) mi po pár dnech šla do acetonova. JEde den byla omylem zapomenutá na lince (cca 20˚C), jinak ledice.

    Nemám nejmenší ponětí co se tam stalo :-D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: predtim to jelo rychleji, ale zas byla vyssi teplota, tak ti verim :)

    Diky.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: vydrž, moc spěcháš :-D
    RUTHLESS
    RUTHLESS --- ---
    POHODAVOLE: napis primo Kubovi :) (Kuban88)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    V nedeli jsem zalozil tuto omacku a jeste dnes rano jsem nezaznamenal fermentaci. Netusite prosim, co muze byt spatne? Podle toho receptu jsem ji delal nekolikrat a vzdy zacla kvasit.

    Diky.

    Domácí omáčka sriracha - Kublanka vaří doma
    http://www.kublanka.cz/printart.php?id=119
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hůlové fermentační horor. Tentokrát úplně skvělý.

    Petra Hůlová: Kolonie Umami. Kvasit může nejen zelenina | Vltava
    https://vltava.rozhlas.cz/petra-hulova-kolonie-umami-kvasit-muze-nejen-zelenina-9311630
    TWORBO
    TWORBO --- ---
    jde sice o alkoholove kvasemi, ale treba to nekoho zaujme test 20 druhu kvasinek /vhodnych na medovinu/ - jeste doporucuji shlednout ty textovy ty dokumenty co jsou v popisku u videa
    The Ultimate Mead Yeast Test (20 Different Yeasts with Descriptions!)
    https://www.youtube.com/watch?v=-_shVjrZIO4
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MUTHA: nepotřebuješ blánu, potřebuješ aktivní kombuchu, tedy nějaký zákvas.

    kromě toho že to to zkvasí nový čaj, tak se taky aktivní brebery nastěhují do staré blány

    Poměry čaj/cukr/voda/blána/zákvas hodil Vláďa do tabulky

    1000+1 kombuchových otázek a odpovědí | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/10001-kombuchovych-otazek-a-odpovedi
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    asi mi umrel scoby. posledni nalev uz je vic jak 10 dni a vubec to nic nedela. delam porad to samy, 250g cukru na 1750g tekutiny a k tomu deci, dve z minulyho nalevu, kvasim to 7-10 dni
    da se to nejak zachranit, nebo si mam koupit novyho scobyho? tomuhle sou uz asi 3 roky, jestli to hraje nejakou roli
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    trochu divocejsi freestyle mezi oi sobagi a klasickym kimchi, ale prokvasilo to krasne. Turbo vedra docela fungujou :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    JAKOUBEK: Aceobaktery dělaj blanu, nedělej nic, je to jak má být.
    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    Dotaz. Do základu při kvašení třešňového octa se mi daly brettanomyces nebo něco podobného (kožovitá bláns na hladině). Takže jsou acetobakter zdá se odříznity od kyslíku. Nevíte, dá se s tím ještě něco dělat? Napadlo mě převařit a zkusit znova rozkvasit. Mám toho asi 25 litrů. :/
    FRAKIRA
    FRAKIRA --- ---
    Je tu nějaký pražák, co by byl ochotný darovat LM kvásek? (pokud by měl zároveň i klasický, tak taky beru, ale není to nutné)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam