Chtěl jsem se zeptat. Koupil jsem si před pár sezonama 9L flašku na kimchi. Včkycky ho dělám na podzim, kdy mam (možná naivní) pocit, že je zelenina čerstvá a je na ní dostatek bakterií, nechávám to kvasit dlouho ve sklepě (letos jsem to tam měl 70 dnů) a pak to přeložim do velkejch zavařovaček a následně uskladňuju v polystyrenový krabici ve sklepě.
Přes léto je tam klidně nad 20´C. Jak je to hodně prokvašený, nikdy se mi nic nezkazilo, ale evidentně si tam občas nějaká ta lahev trochu během léta uslintne a když to pak přinesu ke konzumaci, tak většinou sundavám víčko, který je zevnitř pokrytý zrzavou vrstvou, až dočerna a je vidět, že je to na to víčko dost agresivní prostředí a teď jsem měl víčko dokonce na dvou místech drobně prorezlý naskrz.
Nakládám s tim tak, že víčko vyměnim za čistý a dám to do lednice. Nepoužívám žádný poškránavý víčka, u kterejch by se dalo prorezivění předpokládat. Mám normálně koupený nový.
Přemejšlim, jestli bych se tomuhle mohl nějak vyhnout, přetáhnout to potravinářskou folií, nebo něco takovýho?
Letos jsem aspoň zkusil dát ty lahve míň plný