• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Vláďa vyrobil kvasého chatbota!

    kombuchAi | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kombuchai
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    VANEK: no tak to je jina! to je teda burzoazni produkt, zavidim..
    do naseho davaj navrch natamycin, celulozu/maltodextrin a chlorid vapenaty
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    VANEK: Já si též říkám, že mozzarella je tak jednoduchá věc, že ji není potřeba šidit. Přehled o všem co je na trhu teda fakt nemám, ale tam kde jsem koukal je rozdíl mezi levnou a drahou akorát v tom, že drahá se při výrobě okyselí bakteriemi a levná kyselinou, ale žádná svinstva jsem neviděl protože není moc důvod: výroba je rychlá, zahrnuje přirozeně pasterizaci a kyselost + slanost v kombinaci s pasterizací zase vytváří supermarketovou trvanlivost. Takže bych očekával zádrhel někde jinde, možná se takhle měkčí pařené sýry prostě chovají.
    VANEK
    VANEK --- ---
    DEVIL: Já tam vidím akorát kyselinu citrónovou.
    Pizza Mozzarella | Lidl Schweiz
    https://sortiment.lidl.ch/de/pizza-mozzarella-5112204
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: tohle zrovna Tobe asi nikdo neuveri :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DEVIL: no já se snažila to nezkvasit :-D :-D :-D
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ZUZKAOU: jak spravne rika URPUTNIK: ze se snazis zkvasit mix skrobu a emulgatoru.
    obcas se mi stane v praci, ze posledni pytel mletyho 'mozza na pizzu' se dole zcasti promeni v takovej 'glop' jak se obcas pri vykladakach pri -30 zapari ten pytlik nejbliz horni krabici na palete..
    to nemuzes povazovat vubec za syr
    URPUTNIK
    URPUTNIK --- ---
    ZUZKAOU: trosku mi to pripomina parky se 3% masa .. imo se snazis zkvasit gumu guar a podobny tuzidla/plnidla .. ja bych to prohlasil za uspesny experiment a vyhodil :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Asi sem. Za jakýmsi účelem jsem kupovala to co e prodává v lidlu jako mozarella na pizzu - tedy cca 400 g bílého válce, co prý celkem nízkotučý sýr. Zbylo mi asi 150 g a fakt jsem nevěděla co s tím. Tak jsem to naložila do slané vody, jako když je běžná mozarella v syrovátce. Dneska jsem tu sklenici v lednici otevřela - ta věc se dezitegrovala na kaši, ale teda nesmrdělo to, nezplesnivěl to a ani na tom nenarostly klasické kvasinky co vám narostou třeba na jogrurtu.

    čudné.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    DYSTOPIK: Mám taky jogurtovač z Lidlu a můžu potvrdit, že je super - jako násada mi nejvíc funguje probiotickej jogurt nějaký Lidl privátní značky :D A na další várku mi stačí půlka vyrobeného jogurtu a litr plnotučnýho krabicovýho. 

    Jo a jogurtovač používám taky s úspěchem na kynutí těsta. Vyndám skleničky a místo nich postavím mísu s těstem :)

    A co se týče časovače, tak mám doma nějakou nevyužívanou zásuvku s časovým spínáním, tak ho píchnu do ní a ona mi čas pohlídá.
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    DYSTOPIK: ne, nakoupil jsem ve slevě plnou lednici Hollandie a ještě to dožírám :D Zkusím založit novou várku dneska večer.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: provedeno, tak jsem zvědavej, jak to bude vypadat za rok
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: Jo, dej tam fresh folii - na vickio, holt to prorezne o fous pozdeji. Je to proste agresivni, kyselé prostredi. Mozna nějaká porcelánová / kameninova zatez na kimcchi, by mohla cast toho co leze do víčka zachytit
    .
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Chtěl jsem se zeptat. Koupil jsem si před pár sezonama 9L flašku na kimchi. Včkycky ho dělám na podzim, kdy mam (možná naivní) pocit, že je zelenina čerstvá a je na ní dostatek bakterií, nechávám to kvasit dlouho ve sklepě (letos jsem to tam měl 70 dnů) a pak to přeložim do velkejch zavařovaček a následně uskladňuju v polystyrenový krabici ve sklepě.
    Přes léto je tam klidně nad 20´C. Jak je to hodně prokvašený, nikdy se mi nic nezkazilo, ale evidentně si tam občas nějaká ta lahev trochu během léta uslintne a když to pak přinesu ke konzumaci, tak většinou sundavám víčko, který je zevnitř pokrytý zrzavou vrstvou, až dočerna a je vidět, že je to na to víčko dost agresivní prostředí a teď jsem měl víčko dokonce na dvou místech drobně prorezlý naskrz.
    Nakládám s tim tak, že víčko vyměnim za čistý a dám to do lednice. Nepoužívám žádný poškránavý víčka, u kterejch by se dalo prorezivění předpokládat. Mám normálně koupený nový.
    Přemejšlim, jestli bych se tomuhle mohl nějak vyhnout, přetáhnout to potravinářskou folií, nebo něco takovýho?
    Letos jsem aspoň zkusil dát ty lahve míň plný
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    CHOBOT: nějakej posun? Já teď prvně zkusil část toho mlíka nahradit kelímkem 31% smetany a výslednej produkt je hustej, že ho člověk musí skoro vydlabat ze skleničky:)
    Ale teda vrstvička nahoře je tak akorát tučná.. Nedělá to takovej ten pěknej nakyslej "špunt", jako maji třeba jagurty agrola ve skle. Zajímalo by mě, v čem tkví jejich tajemství.

    Jsem leta letoucí zvyklej snídat jogurt s musli a nějakym ovocem a investice 350Kč do jogurtovače z lidlu byla bezkonkurenční (koukal jsem a teď ho v nabídce nemaj, ale třeba to nějak točej). Asi bych docela ocenil nějakej s časovačem. Občas je trochu oprc si to ohlídat, aby člověk měl čas to za těch 8-9h vyndat a pak ještě počkat, než to vychladne a dal do lednice. Ale i když je třeba dělám přes den a pak je nechám přes noc v pokojový teplotě a ráno šoupnu do lednice, nikdy se mi nezkazil. Jen teda očkuju vždycky čerstvym jogurtem. Když jsem zkoušel očkovat z mnou množenýho jogurtu, tak se mi stalo, že třeba na dvou posledních jogurtech se udělaly na povrchu červený tečky, který ve mě vyvolávaly konzumační nedůvěru:/

    Dřív jsem ho docela úspěšně nechával během topný sezony dělat v hrnci, položenym na topení, nebo to uhřát a inkubovat do nějakejch peřin.. :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Holistik healing with fermented produce | Get Krack!n
    https://www.youtube.com/watch?v=S8O0Uow_I0k


    :-D
    CHOBOT
    CHOBOT --- ---
    AUDIAC: nn, ledku nemam, shodou okolností jsem letos kupoval novou a je to obyč žárovka se žhavicím vláknem.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    CHOBOT: Já jedu recept podle zkvašeno z uht prakticky vždycky se stoprocentním výsledkem. Záleží i na donátoru kultury, nejlepší mi vyšla vždycky Hollandia. Ale jako první věc bych určitě zkontroloval teplotu. Já mám troubu s přesným termostatem od 30 stupňů výš, takže jsem to se samotnou žárovkou nezkoušel, ale je možný, že tam máš led žárovku a ta ti to nevytopí.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    já přidávám sušený mlíko. Zhruba 25g na tu dávku
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CHOBOT: jogurt ztuhne vic pak v lednici po tech 8-x hodinach venku. dej ho do lednice na den. cim dyl venku, tim vic kyselejsi jogurt.
    nevim jestli ti to pomuze, ale abych mel hustsi jogurt, tak na 4l mlika koupim litr 35% smetany. taky sem mel hodne 'mokrej' jogurt a musel sem filtrovat syrovatku. casem sem zjistil, ze sem nedostatecne/nerovnomerne zahrejval mliko (kolem 83c aby se poradne denaturovaly protejny a mohlo to dobre houstnout). taky nez tam dam kulturu, tak ji necham treba 5 hodin v pokojovy teplote. kdyz ji vlejvam, tak ji smicham v mensim s mlikem a pak teprv naleju do zbytku. ted ale na to uz mam masinu a ta meri teploty a jen hlasi co mam kdy udelat...

    taky nezapomen, ze ty mas uht mliko, ktery v podstate staci nechat zahrat jen na tech 37c a kydnout tam rovnou starter. ja pouzivam jen klasicky pasterizovany mliko 3.25%. kdyz sem nemel masinu co to ohrejva pak pri zrani, tak sem ten hnrec po inokulaci balil do vlneny deky a nezahrejval...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam