• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    RIVA
    RIVA --- ---
    VELADA: Povedený jogurt se dá zazálohovat mražením až na tři měsíce. Z dobré/nepokažené várky stačí odebrat dvě až tři polévkové lžíce jako startér a zmrazit. Vyzraješ tím nad bakteriálním driftem, protože potvůrky neustále mutují. Používání, nebo konzumaci UHT mléka bych se vyhnul. Extrémní teploty kterým se takhle industriálně pasterizované mléko vystavuje, způsobují deformaci bílkovin, která pak vede k alergickým reakcím, protože je náš imunitní systém pokládá za vetřelce. Nehledě na to že se tak ničí většina zdravých komponentů v mléce. Nebudu se tu pouštět do kázání za nepasterizované mléko, protože ho sám nepoužívám, ale to "normální" je na jogurty podle mého nejlepší. Na zvýšení hustoty jogurtu je dobré mléko prvně pomalu přihrát na 82°C, pak nechat 20 minut schladnout, přidat startér a inulin a šup s ním do jogurtovače. Moje kultura vyžaduje lidskou tělesnou teplotu (38°C) ideálně na 36 hodin fermentace.

L Reuteri superfood yogurt failsafe recipe - Luvele UK
    https://www.luvele.co.uk/blogs/recipe-blog/l-reuteri-superfood-yogurt-failsafe-recipe?_pos=1&_sid=e7049674b&_ss=r
    VELADA
    VELADA --- ---
    RIVA:
    - teplota - mám normální elektrickou troubu a našla jsem místo, které udrží kolem 42°C. Na to kolečko jsem pak nekompromisně lihovkou udělal čárku, že jako "zde". A všechny pokusy to tak bylo. K tomu mám teď i super teploměr s tyčovým čidlem, kterej je zapíchnutej skrz provrtaný víčko jednoho jogurtu. A jde nastavit tak, že zapípá při určitý teplotě. Mám tam 45°C, protože by to mělo být 42 +/- 3 °C.

- kultura - poslala jsem muže do supermarketu pro jogurt a donesl St. Malo https://fr.wikipedia.org/wiki/Laiterie_de_Saint-Malo se kterým mi funguje zatím opakování (odebírám už jen ze svých výrobků). Nutno říct, že jedu třetí várku. První s jogurtem z obchodu a úspěšně jsem dvakrát zopakovala.

- čistota - nijak zvlášť jsem to zatím nehrotila, všechny skleničky, víčka a nástroje a zaířzení prošly myčkou nádobí (tušim kolem 50°C) a zatím se nic nepokazilo. Třeba tu tyčku od teploměru meju jen vodou a jarem..

A mlíko beru UHT zpracovaný vcelku místní, píšou od krav z regionu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: tohle vypadá jako recept, který autorka reálně dělá a má otestovaný

https://www.vegmania.cz/recepty/husty-kokosovy-jogurt/

tady výrobce přidává bíkovinu a škrob, neuvádí co tam má za kultury
    Podrobné informace o potravině Kokosový jogurt
    https://www.ferpotravina.cz/jogurt/kokosovy-jogurt

Tady jen škrob a na kultury měli grant s výzkumákem, což je pěkné (a tím pádem bych při pokusech s domácím kokosovým jogurtem ten jejich brala jako startér a zkoušela, jestli jsou mezo nebo termofilní) Ta tapioka tam bude buď modifikovaná, nebo je nejrřív potřeba kokosové mléko svařit s tapiokou, protože jen tak stáním ten škrob imho nezhoustne.

Jogurt Curo | SENSE COCO
    https://sensecoco.com/cz/jogurt-curo

Jinak když už, tak jsem tým oves, protože jednoduchost na přípravu, vyrostl v evorpě a nevozí ze přes půl světa a je tam vláknina.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RIVA: na to budeš chtít jiné kultury, protože jaksi Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus a Streptococcus thermophilus jsou hodně vázané na laktozu a zbytek nemají moc rády.

A obecně jiné bílkoviny, než ty převařené mléčné se při kysání jogurtovými kulturami nerady zpevňují, proto se přidává vláknina či jiné škorby, které zželatinizují a mléko zakustí.

Nejchutnější a nejjednoduší mi přijou kysané ovesné prodkuty, které navíc díky tomu co za škroby je v ovsu zhoutnou samy a zkysnou snadno a nepotřebují kysat v teple. Doproučuju otestovat ovsánek jestli to člověku chutná a pak namočit vločky přes noc, rozmixovat do kaše požadované hustoty, přidat ovsánek, dát do čistých sklenic a naplnit až po okraj a zavřít (kvůli minimalizaci přístupu vzduchu) a počkat při pokojové teplotě, až to zkvasí.
    Kdo to chce hladší a sametovější, tak zkysá ovesnou kaši a případně do ní přidá něco oblíbeného tuku. Stejně tak je možné do toho přidávat oblíbený protein.
    RIVA
    RIVA --- ---
    RIVA: Vím že lidi jogurtujou i kokosové mléko, ale to jsem ještě nezkoušel. Zatím jenom kravské a kozí.

Jo a pro tip, je dobré na začátku procesu přidat do mixu polévkovou lžíci až dvě inulinu. Potvůrky to zbožňují a mnohem rychleji se množí.
    RIVA
    RIVA --- ---
    VELADA: Na kvalitní jogurt je potřeba něco co udrží stabilní teplotu po dobu fermentace, vhodná kultura (já používám l-reuteri) a posedlost čistotou. Jinak se ti do toho zanesou jinačí potvůrky a akorát to pak vyleješ do záchodu.

Ale když se to povede, tak je to naprosto úchvatné. Speciálně odkapaný plnotučný jogurt je něco v čem bych se klidně i vykoupal 😅
    VELADA
    VELADA --- ---
    RIVA: Podle receptu v knize Zkvašeno :o)) A teď koukám k nim na blog a asi by se dalo vyrobit i podle toho: https://www.zkvaseno.cz/jogurt V tý knize je to napsaný hezky jako postup v bodech.
    RIVA
    RIVA --- ---
    VELADA: Jakpak to mléko fermentuješ? Co vyrábíš? Mě osobně změnila život koupě domácího jogurtovače. Bezesporu jeden z mých nejlepších nákupu za poslední dekádu:)
    VELADA
    VELADA --- ---
    A jak jsem se teď ponořila do fermentace mléka, tak jsem objevila toto. Je to asi dost synchronicita, protože ten článek je z takovýho toho pamfletu, co posílá radnice, aby se chlubila, co všechno se jí povedlo. Nijak extra jsem po tom nepátrala, že by to bylo k nalezení v místních supermarketech, to ani náhodou. Myslim, že to bude zapomenutá místní tradice. Ono celkově Francouzi (a obzvlášť tady v Bretani) kysaný mlíko, kefíry, podmáslí a tak moc neznaj. Sehnat tu kefír jde v jednom ze tří Lidlů v okolí. A to jako "arabská specialita" a maj toho třeba jen šest flašek.

Znáte to někdo? Co to je? Spíš kefír, spíš jogurt? Musim to někde sehnat a zkusit!

Gwell — Wikipédia
    https://fr.wikipedia.org/wiki/Gwell

VELADA
    VELADA --- ---
    ZUZKAOU: Jo a dík za tohle video. Pro mě takový opáčko. Ale důležitý si to připomenout. Jsem hned po dokoukání šla udělat zeleninovej salát s oříškama :o))

Mimochodem, znalci YT asi vědí, ale.. Stala se mi s tím videem taková zvláštní věc. Pustila jsem si to večer a vůůůbec jsem nedávala ten indický přízvuk pana vědce. Zkusila jsem titulky a ty to vyhodnotilo jako hindi, což mi nepomohlo, anžto je to jazyk, kterým nevládnu. Tak jsem to zavřela, že jako škoda.

Druhej den ráno jsem to chtěla ukázat jako zajímavou věc mýmu muži, že jako "hele dáváš tuhle angličtinu?". Tak to pustim, a tam nějakej (asi AI) automatickej dabing. Znělo to trochu strojově, proto odhaduju AI. A muž na mě čumí, jakože "čemu na tom nerozumíš, dyť mluví hezky". Taxem mu to celý vysvětlila a taky nechápal.

Jako.. zaráželo mě na tom to, že fakt, že je to nějakej "auto generovanej dabing", tam byl uvedenej mikro písmem někde v rohu. A nešlo to vypnout. Jako jdou vypnout titulky. Co když si to někdo chce poslechnout v originále? Chápu, že pokud to tam takhle nahrál (přehrál) autor videa, tak je to legit. Ale esli si jako YT samo rozhodne, že tohle je "shit english" a nejde tomu rozumět a tak to svévolně předabujem, to se mi vlastně moc nelíbí. Jakkoliv mě to teda pomohlo tomu rozumět.

Just sayi'n a je to do jinýho auditka, chápu. Ale tak píšu to sem, protože předpokládám, že tady si to video pustilo větší množství lidí a můžu k tomu dostat nějaký zpětný vazby.
    GALE
    GALE --- ---
    VELADA: Tvaroh je vec, ktera zmenila nasi lednici (a penezenku). Je vyrazne levnejsi a lepsi nez Luciny a Zerve. Pokud to jite, rozhodne doporucuji.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VELADA: Rado se stalo a diky za zpetnou vazbu , to ze musi byt fotky velke je rozhnuti nakladatelství, stejne jako pripadna sazba.
    VELADA
    VELADA --- ---
    Jsem přes rok majitelkou knihy Zkvašeno tady od paní vedoucí auditka a pana Sojky. Nejdřív jsem chtěla napsat něco jako recenzi, ale jsem líná jako prase. Takže asi přihodim jen pár osobních poznámek a postřehů.

Četlo se mi to moc dobře! A hlavně mě to dokázalo se osmělit pro zajímavější pokusy než jen kvašený zelí a kimči. Po zakoupení teploměru s tyčkovou sondou už asi dva týdny vyrábim domácí jogurty. Muž teda jogurty nežere, ale na tyhle mi do lednice chodí.

Musim teda říct, že místy jsem se ztrácela v humoru, kterýmu jsem si nebyla jistá, jestli rozumum. A některý závěry problematik mi připadly až tak polopatický, že jsem vlastně taky moc nepochopila jestli jsem pochopila.

Přišlo mi místy škoda místa. Mám ráda hezké barevné ilustrační fotografie, ale fotka přes celou stránku mi příjde zbytečná. A taky bílá místa vedle zdrcnutých odstavců. Monžá autoři zamýšleli, že si budou čtenáři dělat přímo do knihy poznámky? Celkově je ta kniha na váhu dost těžká, jednak kvuli gramáži papíru a pak teda kvuli těm fotkám přes celou stránku a hromadě bílých míst. Má to hrozně moc stránek. A to je u kuchařky škoda. Tu si chceš prolistovat před spaním v posteli, v noci chytit slinu a ráno otevřít na kuchyňským stole a tvořit.

A to je můj další kámen úrazu. Ono to má tlustý stránky, ale ten cover, vazba (nebo jak se tomu říká), to je uplnej ohebnej kus listu. Jak knihu vyndavám a zandavám v kuchyni z poličky, tak jsem tomu za ten rok ožužlala rohy. A to je škoda, když si uvědomim, že třeba moje máma má hard cover kuchařku ze 70. let a je krásná doteď. Mno a pak to vubec nedrží otevřený. Což je u kuchařky taky problém. Tvořim, kouknu na další postup, tvořim dál... Jenže tady u Zkvašena jsem si musela rozevřený stránky zatěžovat pytlíkama s luštěninama a podobně, aby to vubec drželo trochu otevřený.

Závěrem ještě jednou díky za knížku! Je to pro mě co do obsahu informací zdroj, kterej nezestárne a bude se s nim dát pracovat i v budoucnu. Prostě ty postupy platěj. A recepty v druhý půlce knihy jsou skvělý ukázky jídel co maj za mě výživovej smysl a hodnotu. Já někdy mám na něco chuť a fakt nevim na co. A ve Zkvašeno stačí zalistovat a najednou nevim co z toho jíst dřív.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Gut Health EXPOSED: The Dirty Secret of Probiotics | EP 21 Prashant Desai
    https://www.youtube.com/watch?v=V3YTBsYKCiw

a jejda :-D

Interpretace komerčních mikrobiomových analýz | Česká mikrobiomová společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně
    https://www.mikrobiom-cms.cz/stanoviska-cms/interpretace-komercnich-mikrobiomovych-analyz/
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    DOCKINEZ: ono tech 2 az 5 litru za rok nestoji ani za rec. Ale nedalo mi to nezareagovat na kvaseni jablek 🍀
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XTALIBAN: Ach tak. Jak nepiju, tak mi to nedoteklo :)
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    DOCKINEZ: ja se bavim alkoholovym kvasenim jablek 🥂, vysledek taky dobry ale sklovitou konsistenci nastesti nema 😉
    DOCKINEZ
    DOCKINEZ --- ---
    XTALIBAN: Mně v tom zelí, kam dávám mrtě cibule a křenu, vycházej senzačně – taková sladkokyselá navinulá chuť + ten křen a hlavně zvláštní jakoby „sklovitá“ konzistence... no miluju to.

Kurnik, dostal jsem na to chuť, jdu si vyndat jabko :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DOCKINEZ: a Na východ od Visly se dělají tradičně ... Jinak se nakládají normálně do slanýho láku, s kořením a nebo bylinkama. Spíš menší pevnější-

Na blogu to nemám, má je Magda na fermentujeme (ta je míchá třeba s kdoulovcem)
    XTALIBAN
    XTALIBAN --- ---
    DOCKINEZ: jo kvaseny jablka jsou dobry, kdyz se povedou. Ale asi pouzivam jiny druh kvasinek 😉...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam