• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jen teda ten jidelnicek fakt neni papuansky :-D

    _
    VOZKA
    VOZKA --- ---
    Výborný rozhovor s Jensem Walterem z mikrobiomového výzkumného centra při University College Cork. Já tady a jinde furt u článků o mikrobiomu kveruluju, ale v tomhle rozhovoru mi vadí jen že to není aspoň dvakrát delší.

    Tl;dr: vytvořili jídelníček na základě toho, co jedí někteří domorodci na Papui nové Guinei, kteří zatím nepřešli na industrializovanou stravu a mají dle našich měřítek skvělý stav mikrobiomu. Tři týdny jím krmili skupinu lidí kteří jinak jedí standardní západní dietu a během toho (a nějakou dobu potom) jim odebírali jak vzorky mikrobiomu tak s nějakými rozestupy krve. Krevní testy se za tak krátkou dobu (kdy ale nejedli nic jiného) významně vylepšily, mikrobiom se posunul očekávaným směrem. Ale jakmile člověk s dietou přestal, vrátil se postupně do původního stavu.

    Fungovalo to přestože velká část potravin musela být určitě do Irska dovážená a tedy se nejspíš nejedná o bio kvalitu od domorodce ze zahrádky. A pikantní zajímavostí je, že jídelníček neobsahuje nic kvašeného.

    Probiotics: Hype or Helpful? H2CT Ann Reardon
    https://www.youtube.com/watch?v=S2RB8nQT1dA


    Knížku obsahující všechny recepty použité ve studii a nějaké informace kolem si můžete zadarmo stáhnout: https://ualberta.scholaris.ca/items/fe23792e-0584-4d7d-a657-1392bad5880b
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak poznat plíseň od křísu na žitném chlebovém kvásku?
    Měl jsem teď 2 týdenní výpadek v pečení chleba a když jsme včera otevřel sklenici s kváskem, tak byl pokrytý něčím bílým. Vypadá to většinou jako křís, ale přišlo mi, že tam je pár míst, které nejsou ploché jaké křís, ale spíš do prostoru jako plíseň. Udělal jsem experiment - chleba radši nepekl, ale kvásek jsem nakrmil a chci počkat týden, jestli se plíseň rozmnoží nebo to vůbec plíseň nebyla. Jinak kvásek je zdravý, nakrmil jsem ho o půlnoci a už se mi v lednici snaží zase utéct ze sklenice. A plesnivě to nesmrdělo. Mám z nedávné doby špatnou zkušenost s plísní a velmi nerad bych to opakoval, takže se raději držím na té "bezpečné straně". Ale nerad byhc o kvásek přišel zbytečně, maká krásně.

    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---


    to je ten zmiňovanej rybíz. Jen případně opatrně při otevírání lahví s těmahle bobulovinama - dřív jsem tady popisoval špendlík session, po který jsem musel trochu vymalovat
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---


    Tohle je z videa, kde jsem se snažil zachytit, jak se při pořádnym bublání na tý hladině pevnýho podílu dělaly úplně vlny. Vypadalo to, jak vlnobití pod hladinou. Bohužel to na tom videu nebylo tak pěkně vidět:/
    Nicméně na povrchu je vidět jen pěna, která následující den opadne. Občas to celý vezmu a krouživym pohybem to trochu narušim, aby nic nesedělo na hladině. Ale jako nezkazilo se mi nikdy
    ARMADA
    ARMADA --- ---
    ZUZKAOU: Zkusím to promíchání. Díky za tip

    BLANA
    BLANA --- ---
    Zdravím :)
    Tibi se mi množí jako blázen a nechce se mi ho vyhazovat
    Někdo zájem?
    Pondělí odpo plus úterý se budu pohybovat v Praze, můžu dovizt, jinak se pohybuji v okolí Blatné&Tábor
    Z tyhle sklenice se daj easy vyrobit tak 3litry kefiru tipuji, cili se dá rozdelit mezi 3lidi
    Bohužel jsem diky stěhování prosvihla swap v kongresaku..
    Ideálně vyměním třeba za kousek Vili jogurtu, toužím po krystalech na ginger beer(v tom klidně přidám třeba svuj pampeliskovy med:) ..
    Nicméně pokud nic z toho nemate, daruji! SZ

    Plus k tomu mám vlastne dotaz: krmím ty mrsky trtinovym cukrem.. Poněvadž si myslim, ze je to zdravější. Nicméně mě zajímá, je-li to pravda. Teoreticky by ten cukr mel ten kefir zpracovat, takže je jedno, jake sladké jim nacpu? Dekuji za odpověď

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PechaKucha Night Vodňany Vol 28 - Všichni za kultur(o)u - Lenka Kubelová
    https://www.youtube.com/watch?v=c0SvO1SniFM
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Přednáška | Václav Hrnčíř: Počátky alkoholických nápojů
    https://www.youtube.com/watch?v=bvjm2wOhH2w
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Holistik healing with fermented produce | Get Krack!n
    https://www.youtube.com/watch?v=S8O0Uow_I0k


    :-D
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dole je to umackane, nahore je vrstva volnejsi zeleniny a lehce zabarvena tekutina.

    S_V_E_T_Y_L_K_O
    S_V_E_T_Y_L_K_O --- ---
    Ahoj, prosím kde v Praze nebo on-line seženu tuto omáčku? Došla mi a já zapomněla kde jsem pro ni byla :)

    TWORBO
    TWORBO --- ---
    jde sice o alkoholove kvasemi, ale treba to nekoho zaujme test 20 druhu kvasinek /vhodnych na medovinu/ - jeste doporucuji shlednout ty textovy ty dokumenty co jsou v popisku u videa
    The Ultimate Mead Yeast Test (20 Different Yeasts with Descriptions!)
    https://www.youtube.com/watch?v=-_shVjrZIO4
    DOUPLE
    DOUPLE --- ---
    trochu divocejsi freestyle mezi oi sobagi a klasickym kimchi, ale prokvasilo to krasne. Turbo vedra docela fungujou :)

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    tohle je pěkné shrnutí.

    My Miso Guide | Everything you need to know | Marion’s Kirchen
    https://www.youtube.com/watch?v=fq4L2oFKo9o
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, občas si dělám v jogurtovači jogurt a někdy se mi stane, že poslední sklenička zůstane v lednici "o něco déle". Zrovna dneska jsem takovou jednu skleničku likvidoval. Na povrchu se mu udělaly zvláštní oranžové skvrny. Plíseň to podle mě nebude - chlupaté to není a chybí ten specifický smrad. Nevíte, co jsem to vypěstoval? Meruňkový jogurt? 😉
    HNILOB
    HNILOB --- ---
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    Udelala se mi na dne kimcchi takova divna usazenina, nikdy predtim jsem to (asi) nevidela. Muze to byt skrob (vypada to slemovite), nebo to je neco spatnyho?

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak stadnardní postup je v oleji pmalu nechat smažit cibilil, česek a koření. A pak to zcedit na sušené chilli a sezam :-D

    How to make Lao Gan Ma Chili Crisp AT HOME | My Homemade CHILI CRISP Oil Recipe! | Marion's Kitchen
    https://www.youtube.com/watch?v=bNJn0q3po6Q
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, poradíte mi prosím, co se mi to udělalo na jedné z várek srirachi? Jako plíseň mi to nepřijde - bílé útvary rostou do výšky a na špičce maji vzduchovou bublinu, ani plíseň není cítit. Už jsem se rozloučil s myšlenkou na konzumaci, ale i tak by mě zajímalo, co se mi to podařilo vypěstovat.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam