• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---


    Tohle je z videa, kde jsem se snažil zachytit, jak se při pořádnym bublání na tý hladině pevnýho podílu dělaly úplně vlny. Vypadalo to, jak vlnobití pod hladinou. Bohužel to na tom videu nebylo tak pěkně vidět:/
    Nicméně na povrchu je vidět jen pěna, která následující den opadne. Občas to celý vezmu a krouživym pohybem to trochu narušim, aby nic nesedělo na hladině. Ale jako nezkazilo se mi nikdy
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    slupka zázvoru se jednak stříká něčim, aby (tolik) neklíčil, takže to nepapám.
    Druhá věc, že když jsem rozmixoval celej omytej zázvor, tak ty kousky, který na sobě maji slupku vyplavou na hladinu a má to tendenci kazit se. Když ho oloupeš a pak rozmixuješ, všechno to sedne dolu a nikdy jsem neměl problém. Dělám často. Vždycky když dojde, tak udělám novej. Většinou tak 2L a ředím zhruba 1/10

    Dávám polovinu váhy cukru a čtyřnásobej vody

    teď mi bublá varianta černej rybíz, trochu malin a josty a dal jsem tam ještě mátu a lupení od rybízu. Bublá to, jak kdyby se to vařilo :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jako na to chce idelně vodní kefíír, kterej má neutrální chuť a ne zázvorovou. Ale pokud máš čerstvé ovoce/květy/listy/kořeny, tak to zkvasí samo. (když tam dáš dostatek cukru a zamezíšš přístupu vzduchu)

    Lokální kořeny - lopuch, pampeliška a pod.

    Kořeny — obecný návod na limonádu | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/koreny-obecny-navod-na-limonadu
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: ja to chtela pak pouzivat jako ginger bug - zaklad starter pro dalsi ovocny limonady.
    Zitra se vrhnu na pokus cislo 3, narvu tam uz na zacatku k tomu dalsi ovoce a budu to denne krmit. Jestli se ani tohle nepovede, tak uz nevim.
    Pritom kimcchi umim fakt dobry:(
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: jj, jak cukr, tak zázvor. Ale fakt je nejlepší prost udělat limonádu z něčeho jiného a zázvor tam přidat.
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: takze zalozit a kazdy den tam pri pravidelnym michani zamichat i novy zazvor? Cukr taky pridavat? A to ovoce tam narvat kdy?
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    _ANT_: plíseň bude na slupce, plus při výrobě nového je potřeba tam dávat další a další zázvor. Ale ideální je tam narvat něco, na ččem spolehlivě jsou žádoucí kultury, tedy něco, co ještě nedávno bylo na poli/na stromě a nejsou na tom postřiky a neplavilo se to v lodním kontejneru kdovíí odkud.

    V tuhle chvíli třešně, myrabalánny, meruňky, za chvííli budou letníí jablka...


    Příípadněě hotov fermentovaý nápoj bez octa - takže vodní kefíír, bezinkvá limonáda a tak .
    _ANT_
    _ANT_ --- ---
    ZUZKAOU: zalozila jsem novej, jen prevarena studena voda, cukr, bio zazvor i se slupkou (75:20:5) a dala jsem tam trochu tohohle: https://eshop.nemleko.cz/bacilli/bacilli-fermented-ginger-shot-90-ml/

    A cely to kvasilo jen velmi neochotne, ubehl tyden a ted mi prijde, ze to chyta plisen. Stalo to priklopeny na lince v cca 23 stupnich. Michala jsem jednou denne, predvcirem jsem tam pridala cerstvej zazvor. Co delam spatne?
    STOOL
    STOOL --- ---
    ZUZKAOU: Nu já měl 20% od začátku a zasypáno bohatou vrstvou soli na povrchu. Ale přesto to asi třikrát chytlo povrchovou plíseň. Nevím, čemu to připsat - ke konci jsem sklo nad vrstvou soli dokonce dezinfikoval alkoholovou dezinfekcí. Nechal jsem to rok a co se barvy týše, tak tomu jde asi taky říkat kaštanový.
    KID_MCHUTT
    KID_MCHUTT --- ---
    ZUZKAOU: s tím vykvasí do sucha - já takhle dělám domácí limonády (jablečný juice, filtr voda, ginger bug), nechávám to do sucha a vůbec to není špatné :) ono je to o chuti každého jednoho soudruha (ale cider se mi podobným způsobem moc nevydařil, nakonec jsem ho vykvasil natřikrát a ještě furt to není ono).
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    ZUZKAOU: Aaaa děkuji :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    VICTO_REA: norálně to rozímíchej ve vodě, přidj trošku čerstvé máty, nech vychladit a vypij.

    Pokud to chceš zkvasti, rozmíchej to ve vodě tak, aby to bylo sladší než chcš pít (chšl alepsoň 3-4 % cukru v tekutině, jinak tam nnaroste dostatek breberek aby to bublalo), přidej trošičku droždí a dva tři dny počkej až to bude bublat, pak to vychlaď a vypij. Ddělj spíš menší množství, jinak ti to vykvasí do sucha a nebude to moc dobré.

    Chceš-li divoké kvasinky, narvi tam nějaké ovoce (meruňky budou super), nebo něco co zrovna kvete a není to jedovaté.
    VICTO_REA
    VICTO_REA --- ---
    _ANT_:
    ZUZKAOU:
    Dámy, napadá vás nějaký nápad, co bych mohla provést se svým zimním výrobkem? Jedná se to, že se mi nakupila doma datlová pasta a čerstvý zázvor, tak jsem to společně za dlouhých večerů svařila a dala do lednice. je toho nacpaná litrová zavařovačka a je to fakt koncentrovaný. Jsem si myslela, že z toho jako budu péct zázvorky, ale když tu tak čtu o existenci ginger nápoje :)) akorat teda potřebuju na to stvořit recept :) Líbilo by se mi, tam dát nějaký kvasinky, než čekat co se tam samo vyvine, jelikož nemám moc zkušeností s kvašením a nechci z toho vyrobit fujtajksl. Děkuji jestli vás něco napadne :))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ale tohle se dělá jako rychloobátkové chilli které se začne jíst hned a než se dojí tak se založí další várka - nemělo by stíhnout plesnivět.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: zalej to vrstvičkou oleje - bude v tom jen dobrej. Stačí obyčejnj, jestli chceš nějakj fancy, kup v indických potravinách hořčičnej.

    Dej to do sklenice tak velké, aby to bylo k hrdnu a případně na to ještě hoď fresfolii.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    ZUZKAOU: Děkuji za odpověď. Ono těch papriček neni zas tolik - dvě rostliny.
    Tak snad to nějak dopadne a nezkazí se to.
    Mám trochu strach z takovýho toho, když něco vykukuje nad hladinu. Předpokládám, že z rozmixovanejch papriček bude jedna velká vykukující hladina
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DYSTOPIK: hele nemusíš tam dávat nic, jen číǎni ho trochu dávají všude do kvašní, včetně třeba paocai, doubanjanu a vůbec. Údajně to trochu reguluje co se tam množí. No, nepozorovala jsem rozdíl a to ani v rámci paocai - tam jsm do 700 ml láku lila panák nějaké domácího calvadosu. Nezoctovatělo to, cejtit to tam není.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    Ahoj,
    začínaj mi dozrávat kajenský papričky a rád bych si připravil nějakej recept.
    Moje představa je hrubší pasta, která se dá použít i na vaření, i na dochucování (tzn k přímý konzumaci). Vesměs bych nepotřeboval tolik dalších ingrediencí, ale rád bych něco, co vydrží a nezkazí se. A zase aby se to dalo jíst i samotný, tak aby to nebylo moc slaný..

    V mejch představách se rýsovalo něco jako
    Duo jiao 剁椒酱 — chu-nanská chilli pasta | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta
    jen nějak intuitivně bych tam dal spíš třeba jablečnej ocet, než ten alkohol.

    Dá se nějak jednoduše vysvětlit, jakou funkci tam má ten alkohol? Nepředpokládám, že konzervační, když to s ním kvasí..
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    STOOL: dá se to zmrazit, ale teda plisni se brání vrstvu soli na povrchnu. Stejně tak - kolik tam máš soli, že ti to plesniví? Jestli ho chceš uchovávat dlouhodbě, tak by mělo mít alepsň 20 % - a tam by plísně lézt neměly.

    Zároveň na běžné vaření je praktičtějí sladké pár měsíční miso které člověk zakládá když načíná zrovna po dvu měcících uzrálou dávku a než ji dobere, tak to dozraje. Zralá misa už jsou hodně výrazná a příliš ovlivňují chuť, zatím co ta mladá prostě člověk přidává po lžících kam to jde.

    Pravda - třeba žaludovému dost prospělo, když mi moc nchutnalo a zapomněla jsem na něj a po pátém roce začalo být čokoládvé.

    Obecně mám všechna misa v pokojové teplotě a nic se jim neděje.
    STOOL
    STOOL --- ---
    Dneska má moje první miso narozeniny, tak si říkám, že bych ho sundal ze skříně a nějak zakonzervoval. Bojím se, že kdyź do toho budu hrabat lžící a nechávat to furt na teple, tak to dřív nebo později chytne plíseň, jako už několikrát během výroby. Napadlo mě rozdělit to do ziplockových sáčků a ty dát do lednice. Ale moje otázka zní - jde to zmrazit?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam