• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ZUZKAOUKvašení a kysání -chováme miliardy domácích mazlíčků
    Vše o potravinářských procesech, kde hrají hlavní roli bakterie a nebo kvasinky a ušlechtilé plísně taky. Pečivové kvásky, kefíry, sýry, pickles, nízkolakoholové limonády ... na co si vaše srdce vzpomene. Teorie, recepty, rady a vůbec. Pokud píšete nějaký návod, připište tam někam slovo recept, ať se to dá filtrovat. Díky
    http://zkvaseno.blogspot.cz/


    http://www.wildfermentation.com a zde kniha k ukradení http://extabit.com/file/28e3iw4epgnkn

    Spřízněné kluby
    [ Domácí pekárna ]
    [ Výroba a destilace alkoholových nápojů aneb vypálíme cokoliv. ]
    [ Co mám pořád vařit když už musím, (nebo chci) ? ]
    [ Tibetská houba ~ Snow Lotus ~ Kefir/Yogurt Mushroom ]
    rozbalit záhlaví
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: recept vypadá skvěle, tak zkusím, až bude čas. Není riskantní rozemlít celé plody? Před sušením jsem všechny rozpůlil a odstranil semínka a některý byly plesnivý i přes to, že vypadaly zvenku pěkně.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: já právě taky našel recepty se sušeným, ale sušený chilli mám ve sklenících a potřeboval jsem zpracovat čerstvý, tak jsem našel recept, ale asi se nejednalo o dlouhodobé uskladnění, tak jsem rád, že je olej zachráněný. Měl jsem s tím hromadu práce a padla tam hromada papriček, tak by mi to bylo dost líto 😀
    MUTHA
    MUTHA --- ---
    ZUZKAOU: tohle je strasne dobrej olej s tou krupavou cibulkou
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ZUZKAOU: můžeš v to nechat tu cibulku a česek, ale musí být vysmažené do sucha a křupava.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak stadnardní postup je v oleji pmalu nechat smažit cibilil, česek a koření. A pak to zcedit na sušené chilli a sezam :-D

    How to make Lao Gan Ma Chili Crisp AT HOME | My Homemade CHILI CRISP Oil Recipe! | Marion's Kitchen
    https://www.youtube.com/watch?v=bNJn0q3po6Q
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: jestli je to jen olej, tak tam nemá co kvasit, dobrý to bude
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: žena to celý prevarila a pak odstranila zeleninu a vyhodila. Měl jsem tam ještě cibuli a česnek. Bude to teď pls trvanlivý takto v chladu nebo je to lepší zavařit do sklenic? 😀

    Díky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: tak k tomu přimíchej další várku a normálně z tho udělej chilli pastu s olejem :-D
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    ZUZKAOU: já je právě dělal z čerstvých papriček. Nedošlo mi to ☹️
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    POHODAVOLE: Ano - určitě bez zeleniny, jen sušenou papriku.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    Zacal mi kvasit chilli olej. Da se to pls zastavit prevarenim nebo je nutne odstranit zeleninu?

    Diky!
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Díky vám všem :) No, raději to jíst nebudu...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SLANINKA: no tohle je 3D a chlupaté - to bude plíseň. Ale je dst zábavná.

    Je to zjevně aerobní, takže bych seškrábla vrchních 5-8 cm pasty a zbytek přendala do čisté nádoby s čistým víčke a vršek zalila nějakým chuťově vhodným olejem, aby tam nebyl přístup vzduchu a vrazila do lednice.
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    SLANINKA: pokud je to
    Křís | Zkvašeno.cz
    https://www.zkvaseno.cz/kris
    Tak bych se to pokusil nějak obratně odstranit a zalejt šťávou z něčeho jinýho kvašenýho, nebo zacáknout octem. Nemuselo by to nic vážnýho znamenat, ale věřím že to tady ještě rozsekne někdo zkušenější

    Jednou se mi křís udělal na zázvorovo-kurkumový limče. Odstranil jsem ho a pak už se tam neudělal
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    SLANINKA: Můj amatérský odhad je plíseň, do které jde zespod (asi) co2 z kvašení, a tím udělá bublinku.
    SLANINKA
    SLANINKA --- ---
    Ahoj, poradíte mi prosím, co se mi to udělalo na jedné z várek srirachi? Jako plíseň mi to nepřijde - bílé útvary rostou do výšky a na špičce maji vzduchovou bublinu, ani plíseň není cítit. Už jsem se rozloučil s myšlenkou na konzumaci, ale i tak by mě zajímalo, co se mi to podařilo vypěstovat.

    JAKOUBEK
    JAKOUBEK --- ---
    LISHKA: Pošta.
    LISHKA
    LISHKA --- ---
    Ahoj ahoj, najde se tu nějaká dobrá duše, která by mě podarovala kombuchou?
    Ideálně Praha 4 nebo 7, ale klidně si dojedu:)
    Zbytek ladíme v poště.))
    Díky moc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: až budeš mít alkohol, tak tam vraž slupky z nějakých jablek, nebo teda někde kup řemeslný ocet.


    Dělala jsem teď rešerše na článek o octových nápojích pro barlife a překvapivě je ji v ČR už docela dost. Něco určitě budou mít v nejbližší zdravé výživě.

    (kombuchu tam nekupuj, prakticky všechny jsou stabilizované)

    Utopia (Jiižní Čechy)- široká nabídka octů na pití včetně již hotového nealkoaperitivu na octové bázi.
    Všechny cidery a octy - UTOPIA
    https://utopia.direct/collections/all

    Oceterie (Středočeský kraj)- jablečný ocet a zejména jablečné balsamico, sezoně sladový ocet
    Jablečný ocet & umami koření
    https://www.odsmoliku.cz/

    Kojibakers (Středočeský kraj) - medový ocet
    octy - kojibakers
    https://eshop.kojibakers.cz/octy/

    A. K. Ciderie (Valašsko)- hruškový ocet a jablečný ocet s ořechy
    A.K.CIDER
    https://eshop.akcider.cz/ocet-2/

    Karotkin (Slovácko)- jablečný, švestkový a malinový ocet
    Octy
    https://karotkin.cz/menu/produkty1/octy.php#

    Pankovo (Brno)- ocet z lipového vína
    Kvasný ocet ovocný z vína z lipového květu skleněná lahev 0,25 l
    https://www.pankovo.cz/cs/produkt/kvasny-ocet-ovocny-z-vina-z-lipoveho-kvetu-sklenena-lahev-0-25-l/

    Bejblova octárna (Praha)- švestkový, jablečný a kombuchový ocet
    Bejblova Octárna: Poctivé řemeslné octy ze srdce Vršovic
    https://www.bejblova-octarna.cz/

    Fermato (Slovácko)- sladový a vinný ocet
    Pomalu kvašené orleánské octy
    https://www.fermato.cz/orleanske-octy/

    Lussk (Slovácko)- medové a jablečné dlouho zrající octy
    Vyhledávání - Lussk
    https://www.lussk.cz/vyhledavani/?string=ocet
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Jo, tohle bych mohl letos vyzkouset. Jen teda nevim, jestli tam pak ty octove kvasinky zkusit dostat z kusu slupky z jablek, nebo se nekde shanet s tou kombuchou (dalsiho domaciho mazlicka na trvale pestovani uz nechci :o))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: jako když to rzvaříš a propasíruješ, aby si kvasil jen šťávu, pak to dosladíš a zkvasíš bez přístupu vzduchu na alkohol, tak získáš chutnější ocet, než když to budeš kvasit na celém ovoci. A je to méně fyzické práce, než klasické moštování ze syrového ovoce.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ZUZKAOU: Ale ne, zaklady mam davno za sebou, jenomze vetsinou neuspesne, tak me prave zaujala ta informace, co jsem tu psal.
    Posledni pokus s octem z jablek skoncil tak, ze to i po pul roce chutnalo vic jak vino, nez ocet. :) Nejak se ten alkohol nechtel premenovat na ocet.
    A pred tim jsem mel zajimavy pokus s octovym kvasenim z bezinek, ale nez bylo hotovo, tak to chytlo plisen a i pres prijemne octove aroma to slo do zachodu.
    Takze me jen zaujala moznost se vyhnout nejake sekundarni kontaminaci nezadoucima vecma.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    jinak nejjednoduší cesta jak vyrobit rychle kvlitní ocet je pěstovat kombuchu nechat to dokvasit do konce za přístupu vzduchu - gluconobactery co jsou základ kombuchyy mění na ocet rovnou cukry, bez nutnosti aby to byl nejdřív alkohol či aceton. Takže ho vyrobíš i ze sladké vody.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    QUIP: aha, ty potřebuješ úplné základy


    Octové bakterie žerou alkohol. Abys vyrobil dobrý ocet, potřebuješ nejdříve dobrý alkohol. Tedy šťávu zkvasit na na alkohol bez vzduchu. Tento alkohol pak chceš vystavit vzduchu, kde lítají acetobctery a alkohol zkysne.

    Můžeš to dělt nadivoko - tedy nasekat ovoce, dosladit a nechat prostě bejt, ale tam budeš muset čekat dlouho, protože ti to bude zaráz dělat alkohol a ten hned někdo promění na ocet - většinou ti tam bude vznikat i acetonová mezifáze.


    Lepší alkohol získáš z moštu, než z nasekanho ovoce či šlupek, protože v tom budou jen cukry, ne pektin a dašlí vláknina co je v ovoci. Steriliovat ovoce pro domácí výrobu je volovina.

    A ne- většina octa v krámech v sobě nemá aktivní acetobactery, ale tím není potřeba se trápit, ty jsou fakt všude okolo a i na tom ovoci.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam