SATINELLE: jo tak tohle téma "řeším" se všemi možnými lidmi (kamarády, kolegy/němi, nadřízenými, terapeuty, cizími lidmi naživo i na netu) již mnoho let. Na FB je dokonce skupina, kde už vynalezli tuším 100 nebo snad i 200 výrazů, ale žádný, co by fakt stál za to.
Esoterici a tantrici vždycky vyrukoujou s jóni, ale jako lékárnice si nedokážu představit, že ženská přijde do lékárny s tím, že ji svrbí jóni a ať jí na to dám nějakou mastičku. Prostě to nejde použít v běžném životě. Stejně jako svatyně, jeskyně, mušle, tůňka či podobné ujetosti. To už raději ta kunda/kundička.
Ženské v lékárně to teda většinou nějak elegantně opíšou výrazem typu "spodek".
Pipka, pipina, julča, prcka apod. se hodí spíš k holčičkám, nikoliv k dospělým ženám.
Vagína, pochva, vulva atd. je zase takové neosobně medicínské výrazivo...nic, pod čím by si člověk představil něco potěšujícího.
Prostě je těžké vhodný výraz nalézt, i když člověk hledá fakt usilovně. Možná je to dané i náboženskými vlivy, kdy sex byl (zejména pro ženu) jedno velké fuj, tak raději ani nevynalézali žádný důstojný a zvukomalebný výraz.
Narozdíl od mužského pohlaví. Třeba takové "moudí" je podle mě opravdu krásné slovo, spisovné, vznešené a vůbec...jen ten ženský protějšek to nemá.
Mě osobně z toho mnohaletého bádání nejvíc zaujal poměrně nově objevený kámoščin výraz "chachrňa".
Prý to říkají v Krnově či kde a zatím mi to přijde nejvýstižnější. Člověk se neschovává za žádné poetické výrazivo ani to nepůsobí sprostě a každému je tak nějak jasné, co to asi tak může být, byť to předtím nikdy neslyšel. A cítím z toho mj. i to, že má dotyčná majitelka svoji chachrňu ráda a nestydí se za ni. :)