DOGA: Dobrý den, zdá se mi to, nebo se diskuse o dvouveličinovém vesmíru motá v tom samém kruhu už pěknou řádku let ?
Zdá se Vám to, protože HDV se v žádném kruhu nemotá, ta se už 5 let možná více naprosto nemění. Motají se pouze názory lidí na tu neměnnou HDV. Pochopil ? Webové stránky věnované této teorii jsem přečetl, skoro celé.
To je úžasné, to gratuluji. Myslím si, že debata na nejrůznějších fórech se nevede o "pravdivosti" ani o "správnosti" této teorie, ale o její "přezkoumatelnosti".
No, dá se to tak docela říci. Souhlasím. Ona správnost potažmo pravdivost se teprve prokáže a…a prokáže se právě pomocí přezkoumání ; jednak pomocí ověření abstrakce a jednak pomocí experimentu. Vědci tvrdí, že hypotéza je formulovaná takovým způsobem,
pane, hypotéza ještě vůůůůůůůbec není formulována do kompaktního uceleného promyšleného celku-stylu. HDV je v plenkách, je to myšlenka, je to návrh, je to domněnka že by vesmír m o h l takový být a abych ukázal že by takový být mohl musel jsem sám inprovizovat nějakými předvedeními protože sám moc tu matematiku neovládám ….; pochopil ???? Vědci tvrdí, že hypotéza je formulovaná takovým způsobem, že možnost její verifikace/falzifikace za využití obvyklého rejstříku nástrojů je nemožná.
Ne pane, vědci nic netvrdí…vědci dodnes nic netvrdili, vědci a těch bylo zatraceně málo co se k tomu vyjádřili, pouze krčí rameny a taktně se vyhýbají i komentářům i výrokům za které by mohli sami v budoucnu zaplatit kdyby se HDV osvědčila jako správná cesta. Pochopil ??!! V tom mají asi pravdu, a sám pan N. jim neodporuje - ale kontruje: doformulujte tedy sami !
A to je špatně ? Já nejsem vševěd a také nejsem vědecká instituce se 100 zaměstnanci co mají miliony peněz k dispozici…a příděl 30 let k výzkumu – jako to mají strunoví teoretici V tom vidím onu bezvýchodnost,
bezvýchodnost mají právě ti strunaři, já ne ! Já kdybych měl 10 milionů peběz a objednal si několik dobrých matematiků, tak bych měl tu teorii dvouveličinového vesmíru na stole do dvou let, možná dřív….a věda fyzikální by čuměla jako puk ! neboť oni to neudělají.
Jostě, vědci to za mě neudělají !!!, zadarmo to neudělají….a ani proto, že by ta medaile spadla i tak mě do klína kdyby to oni za mě dokončili. Proto nehnou prstem !!! Nikdy. Nechci se pouštět do polemiky, jestli je tento jejich postoj legitimní (podle mě ano)
je legitimní ! ale na smůlu pro vědu a lidstvo ; protože jednou stejně se HDV prozkoumat musí a ukáže-li se že je to dobrá cesta, tak se musí HDV dokončit a postavit do teorie i beze mě… ale spíš vyjádřit lítost nad tím, že diskuse, věcná, o podstatě této teorie je v podstatě neexistující.
Ano, diskuse o podstatě je neexitující…ano ! diskuse o HDV na úrovni opravdových vědců ještě nenastala. Jednou to ale přijít musí. A záleží na každém na jakou stranu barikády se postaví. Možná i malý vědec jednou se bude moci chlubit tím že tenkrát když ještě starej Navrátil žil mu tu HDV chválil. Mě se totiž ta teorie líbí a něco o ní z pohledu jiných autorů bych si přečetl rád.
Díky. Ono by stačilo i na regionální úrovni kdyby sew spojilo pár nadšenců a začalo o HDV přemýšlet a pokusili se jako malý kolektiv rozpracovat smyslupný nástin takové myšlenky k budoucímu zpracování do dobré teorie. HDV se jednou musí vyzkoušet i teoreticky i prakticky. Nelze ten problém o odsouzení obcházet, ani mlčet ani ho neověřit. To nejde. Otázky typu co se vlastně vlní mi vůbec nepřijdou hloupé. Naopak.
Díky. Je vidět, že i na HYX chodí přemýšliví lidé a né jen pitomci typu BRAMBOROVÝ KRAL nebo XCHAOS či BIDAK nebo ZANZIBAR Dovolím si citovat J. Polkinghorna (Kvantová teorie, Dokořán, 2007, str. 33): "S úsvitem vlnové mechaniky vyvstala naléhavá otázka - vlny čeho ? nejprve byla tendence předpokládat, že se jedná o hmotné vlny,
vidíte !!!….a já to obrátil, já řekl vlny dimenzí veličin a ty pak dělají tu hmotu popř. polečili že elektron sám je rozptýlen v prostoru vlnovým způsobem. Born si ale brzy uvědomil , že tato představa musí být mylná. ..Schrödingerova rovnice popisuje vlny pravděpodobnosti."
že by p r a v d ě p o d o b n o s t měla vlny, že by se pravděpodobnost vlnila ????? to kdybych já řekl tak by vypuknul nebetyční smích a miliony urážek… A pro srovnání W. Heissenberg (Fyzika a filosofie, Aurora, 2000, str.101): "U Schrödingera nacházíme především některá nedorozumění s běžným výkladem. Přehlíží, že vlny v konfiguračním prostoru .......jsou při běžném výkladu jen pravděpodobnostní vlny, nikoli však hmotné trojrozměrné vlny nebo vlny záření. Tyto jsou právě tak mnoho i právě tak málo objektivně reálné jako částice, nemají přímo nic společného s pravděpodobnostními vlnami, ale mají spojitou hustotu energie a impulsu jako maxwellovské pole."
i pole je jistá konfigurace zkřiveného-zvlněného časoprostoru, tedy zvlněných dimenzí veličin Délka a veličiny Čas. ( u veličiny čas bych rád zde debatoval jak si představuji další časové dimenze, bude-li o to někdo stát ) Fyzika je překrásná, odmítat diskusi se slovy : "matematika to formuluje jinak", "tohle je dávno vyřešené" nebo "to jsou jen bláboly" je přece škoda.
Výýýýborně, gratuluji. Debatovat se dá v dobré víře a v přízni a ve vstřícnosti o čemkoliv i tehdy kdy jeden z diskutujících tu matematiku neovládá. Proč by měl být flusán ?? proč ?
Děkuji, za hezká slova