• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout

    rozbalit záhlaví
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JOSEFDRUHY: pekne receno. co je pomalejsi nez svetlo hmotni a co je hmotne, to na rychlost svetla nedostanete. takhle mi prof. Jelen zkazil star-trek :) asi by se to dalo takto vyjadrit a uprimne mi podobny formalismus jako HDV prijde v tomto zajimavy.
    ja jsem vzdycky skripal zuby, kdyz se ve skole mluvilo o gravitonech. neslo mi na rozum , jak si nekdo muze predstavovat takovou blbost, ze mezi zemi a mesicem, litaji nejake castice, co to drzi pohromade. ja si predstavoval vesmir ve 2D, kdy gravitacni pole kolem zeme vypada jako dulek na kulicky a prave dulek hluboky jako cerna dira dokaze na dne protnout dva rovnobezne paprsky svetla at jsou si hmotne sebemin, tak jaky sakra gravitony? podobne me casticovy pohled stve u fotonu, ikdyz tam aspon se muzem bavit o kvantech, ale porad je to pro me neostry oblacek a ne kulicka. a pak je prave ta otazka co se vlni? svetlonosny ether? no proc ne, rikat si tomu muzem ruzne, ale prave pan Jelen se mi snazil nastinit jeho vlastnosti a ten ether, to "nic" by musel byt hodne "tuhy".
    ja verim, ze tohle je oblast, kde HDV muze neco objasnit, nebo aspon popsat veci tak, aby bylo patrnejsi neco, co se dosud prehlizelo.

    tak spis, nez tohle obecne polezmizovani, pojdme tim neco dilciho rozlousknout a ukaze se jestli je to nastroj vhodny. ja to zatim pouzit neumim
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JOSEFDRUHY: Omlouvám se za překlepy a gramatickou hrubku "dynamický" ( napsal jsem dinamický, protože jsem si to po sobě nepřečetl před odesláním )
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JAZZZ: JOSEFDRUHY : ja bych mel dotaz. zajimalo by me, jestli HDV nejak vysvetluje elektromagneticke fluktuace ve vakuu o kterych se mluvi treba v te prednasce co jsem postoval nebo tady http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_fluctuation . Pane, mě sice těší Váš zájem a dokonce těší i to, že ta věta zní jakože HDV řeší všechno a je hotovou teorií. Prosím, pochopte, že HDV je doposud pouze nápad, vize, nedokončená práce a je to snůška fragmentů "do fyziky" ( a snahou o to aby do soudobé fyziky co nejvíce zapadla, tedy aby jí nerevidovala ) kterými jsem se snažil nápad přiblížit a předvést "jak to myslím" neni mi jasne proc by "nic" melo "bublat" energii. Pane, ještě jsem nečetl Váš odkaz ale zřejmě tam půjde o výklad "jak to ve vakuu bublá energií". Pane, já vím, že páni fyzikové málokdy podávají své vědomosti polopatě aby tomu laický lid rozuměl. Dodnes se spousta studentů stále na fórech doptává jak je to s tím paradoxem dvojčat, jak je to s tou dilatací a kontrakcí, jak je to s tím horizontem událostí, co to je to reliktní záření, co to je Higgsův mechanizmus a jak může dodávat ostetním elementárním částicím hmotnost ? atd. Tisíce dotazů po desíky let po fórech a přesto to nechává pány profesory klidnými než aby to vysvětlili všem a polopatě
    Takže očima HDV ( nebudu mluvit za oči fyziků ) "nic" v tom vakuu nebublá, ale bublá tam časoprostor !!! a jak já ve své HDV předvádám, říkám nabízím, tak právě křivení čp je důvodem či příčinou vzniku hmoty, i polí. V tom vřícím vakuu je čp pěna a z ní vyskakují virtuální páry částic a hned zas zanikají...zanikají proto, že čas "v tomto vesmíru" jde, odvíjí se, plyne pouze jením směrem, ale na Planckové úrovni tam může čas plynout i opačným směrem, ovšem jen na velmi, velmi krátkou dobu, je to takový časový "cukanec". Namalujte si na papír soustavu dvou os a do rastru si namalujte "surfařskou vlnu" které se vrcvhol vlny překlápí. ; vodorovná osa je dejme tomu ten čas "t" a šipčička u osy doprava naznačuje směr toku času ; pak když z té vlny budete spouštět na tu osu hodnoty, tak vrchol vlny jakoby na malý limit, na malou úsečku jde postupem dozadu a hned se ten čas zase vrací správným směrem. Pane, to je to křivení dimenzí ; a ve vlnobalíčku je také "smotaná" dimenze kde musí jít čas kousííííček nazpět a pak zas "správným" směrem. Jenže vlnobalíček ( elementární částice hmotová ) je už neměnný svým tvarem, je to "klon" a je v té pěně čp, která se stále proměňuje, klon-vlnobalíček ( kvarky a leptony a bosony ) už ne, je navěky postaven do té konfigurační geometrické podoby, má zabudovaný čas "pozpátku".
    Takže podle mě ve vakuu "vře" časoprostor, respektive dimenze čp se tam křiví, kroutí, vlní, je to chaos, pěna z čp...

    kde je ta pricina? příčina křivení čp je v p r i n c i p u Vesmíru : Vesmír by nebyl proměnný, dinamický, a hmototvorný kdyby neexistoval zákon o střídání symetrií s asymetriemi a ...a ten se prosadil v Big-bangu dalším svým aktem a to že půůůůvodní čp plochý, symetrický se najednou začal vlnit, křivit, vlnobalíčkovat ! a...a tím se spustil i tok času v tom big-bangu. Proč ? protože vé menší cé = 1 . Přemýšlejte trochu nad tím. Časoprostor je v situaci c = 1/1 symetrický !!!!!!! ( c^3 = c^3 to je symetrie, ale...ale vé menší cé je nesymetrie-asymetrie. ( tady se nemůže použít matematický znak pro menší, skript mi to nebere ) v = 1/1+delta , čili jmenovatel je vždy větší než čitatel. Tím se zahájil náš vjem toku času, tedy odvíjení času. Vše co má svou rychlost menší než céé, to hmotní ! O tom debata příště bude-li zájem.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Jen jen co budu mít přes den více volného času se tam podívám. Děkuji za milou ochotu mi to najít. ( asi jste pedagog, protože jednodušší bylo mi to rovnou opsat in natura a sem postnout, ale Vy jste to neudělal...jako učitel bych to také tak podal žáčkovi ).
    Hezký den.
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    JOSEFDRUHY : ja bych mel dotaz. zajimalo by me, jestli HDV nejak vysvetluje elektromagneticke fluktuace ve vakuu o kterych se mluvi treba v te prednasce co jsem postoval nebo tady http://en.wikipedia.org/wiki/Quantum_fluctuation . neni mi jasne proc by "nic" melo "bublat" energii.
    kde je ta pricina?
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    JOSEFDRUHY: 2.3.1 I,II,III je definice toho, co se vlní, s interpretací hezky vysvětlenou na konci. Jak se to vlní, je řečeno rovnicí 2.48. Konkrétní ukázky následují v dalších sekcích.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Pane, mírně a soft mě vodíte za nos. Pročetl jsem tu "pdf", kapitoku 2.3. ( až na str. 34 ) a žádné vysvětlení "co" se vlní a "jak" se vlní tam není.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    RAGUPKI: Dovolím si tvrdit, že moje "lehká řeč" obsahuje mnohem víc informací a matematiky, než váš úvod k HDV. Pane, omlouvám se pokud jsem se Vás nějak dotknul, ale pochopil jste to špatně. Tou "lehkou řečí" byly myšleny vědecké pořádné argumenty a matematické důkazy které tu chybí proti HDV, proto lehká řeč, že tou jste ještě HDV neposlal na hřbitov. Anebo že bych něco přehlídl čím jste ukončil naději na životaschopnost HDV ? To, že zavedete písmenka, napíšete z nich rovnice a k nim sestavíte nějaké věty, které jsou jazykově správně, ještě neznamená, že to dává smysl Pane, i zde se mýlíte. Pokud dává něco smysl, pak je dobré o tom uvažovat. Zadruhé pokud jsem napsal celou škálu interakčních rovnic - opis těch ze současné fyziky ( v substituční zápisové řeči ) ve dvouznakové řeči a jejich smysl je sprýávný pak je to kupodivu !!! Pak se můžete domnívat, že i tyto interakční rovnice platí a nebylo lehké je sestavit aby to vše sedělo.nebo že je to matematika. Feynmanovy diagramy také nejsou matematika a jak jsou dobré, užitečné a jak nááádherně vyjadřijí interakce. Podbně moje dvouznakové zápisy, kterí sjte možná ani neviděl. Četl jsem si namátkou pasáže HDV a protože všechny bez výjimky, včetně vašich argumentů tady (i když jsem to tu pak přestal sledovat), neměly žádnou informační hodnotu, že nemají mé argumenty a návrhy v HDV ž á d n o u informační hodnotu, to je Váš názor, já mám jiný a budoucnost ukáže kdo se mýlil myslím, že jsme se z "lehké řeči" ani nikdy nedostali, protože tu nepanuje shoda ani na tak základní věci, jako je obecně přijímaný přírodovědecký rigor - což jsou sice řeči, ale dost důležité :-) Pokud vám připadá to, co jsem tu napsal speciálně pro vás, moc "soft", Pane, Váš názor byl hezký, a pozapomněl jsem na něj reagovat. Postupně udělám, ale použil-li jsem výraz "lehká řeč" nemyslel jsem tím že byla vadná. Pouze že nebyla "pitváním" HDV ale jen "okecáváním" HDV - to je málo. !, to se řadíte mezi tu laickou spodinu, která má plnou hubu plitých kecůtady máte materiál o něco méně "soft", kde máte v sekci 2.3 vysvětleno, co se vlní a jak.Jsem jedno ucho... Děkuji za názor. Přeji hezkou noc.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GULLSY: No, možná....ale i úvahy na to, že ty dvě veličiny čp jsou dvěma stranami jedné mince, tj. jedné Velveličiny, jsem už navrhoval...a debatoval na fórech před několika lety ( za halasného posměchu )...
    RAGUPKI
    RAGUPKI --- ---
    JOSEFDRUHY: Dovolím si tvrdit, že moje "lehká řeč" obsahuje mnohem víc informací a matematiky, než váš úvod k HDV. To, že zavedete písmenka, napíšete z nich rovnice a k nim sestavíte nějaké věty, které jsou jazykově správně, ještě neznamená, že to dává smysl nebo že je to matematika. Četl jsem si namátkou pasáže HDV a protože všechny bez výjimky, včetně vašich argumentů tady (i když jsem to tu pak přestal sledovat), neměly žádnou informační hodnotu, myslím, že jsme se z "lehké řeči" ani nikdy nedostali, protože tu nepanuje shoda ani na tak základní věci, jako je obecně přijímaný přírodovědecký rigor - což jsou sice řeči, ale dost důležité :-) Pokud vám připadá to, co jsem tu napsal speciálně pro vás, moc "soft", tady máte materiál o něco méně "soft", kde máte v sekci 2.3 vysvětleno, co se vlní a jak.
    http://www.aldebaran.cz/studium/kvantovka.pdf
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SVANC:
    Částečná odpověď :

    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/aa/aa_005.doc - to byl dopis Vladimírovi Wagnerovi a také Lubošovi Motlovi a myslím, podle matné paměti, že tento dopis a podobné dopisy jsem rozeslal v té době na desítky adres. Nikdo z nich mi mou domněnku nevyvrátil a ani neprokázal jak to fyzika dělá s tím a) měřením pohybu bodů ramen galaxie, b) a jak to dělá s tím dosazováním rychlostí hvězd obíhajících střed galaxie do Newtona. Je dost těžké najít na internetu „kde přesně je černé na bílém“ že se dosazují „r“ úsečky přímé nikoliv v oblouku.
    Další mé zveřejněné ukázky a názor na úsečku v oblouku :
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/aa/aa_017.doc
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_028.doc
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_029.doc
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_030.doc
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_034.doc - zde Vl.Wagner, jedinej kterej se vyjádřil k mému názoru o úsečce v oblouku, nemohu najít, zatím, jeho vyjádření.
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_062.doc - zde je dalších 12 odkazů na mé názory o temné hmotě a je tu i ten můj obrázek o křivosti čp v galaxii. Všichni měli možnost to číst, je to zveřejněno už 7 let.
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/b/b_067.doc
    GULLSY
    GULLSY --- ---
    Dvouveličinový vesmír, co mu vytknout? .. Snad zbytečně mnoho veličin.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    SVANC: Máte pravdu, pozapoměl jsem , omlouvám se...prostě se řeč převalila a tak za připomenutí děkuji. Na odpověď se připravím. Jen poznámka : Námitky "proti" HDV od pana RAGUPKI jsou ovšem jen "lehkou řečí", takové povídání a podídání ;něco co by zásadně bouralo HDV to není. Lehounkých řečí filozofického ražení už jsem za 7 let slyšel něurekom.
    Přesto díky za připomenutí.
    SVANC
    SVANC --- ---
    JOSEFDRUHY: A ještě bych měl dva dotazy k následujícímu tvrzení:
    Fyzikové dosazují ( pro výpočet hmoty galaxie do Newtona vzdálenosti dvou těles a to v nezakřivené přímce, přičemž to je špatně. Do rovnice 1 = G.M/vˆ2 .r se musí dosazovat „r“ úsečka v oblouku protože v kosmologickém měřítku ( v galaxii ) už je časoprostor značně zakřiven a i gravitační síla nepůsobí v přímce ale po oblouku. Po dosazení a porovnání s pozorovanými výsledky se ukáže že v galaxii žádní hmota ( temná ) navíc není a být nemusí.
    1) Máte nějaký odkaz, který by potvrzoval, že fyzikové ten výpočet skutečně dělají tak, jak píšete?
    2) Můžete nějak dokázat, že při zohlednění zakřivení časoprostoru vychází vše dobře i bez temné hmoty?
    SVANC
    SVANC --- ---
    JOSEFDRUHY: Připadá mi, že se to tu točí v kruhu. Námitky proti HDV a způsobu, jakým ji obhajujete, tu myslím nejlépe shrnul Ragupki zde RAGUPKI a zde RAGUPKI.
    Sliboval jste odpověď, ale zatím nic...
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GULLSY: Josefe, HDV celkově je dobrý nápad, má ovšem jednu slabinu, a tou je, že mu chybí poznání, na které by byla aplikovaná. Jako názor-protinázor to beru. I já mám k němu názor-protinázor : Letět na Mars je dobrý nápad, má ovšem jednu slabinu, a tou je, že mu chybí ještě spoustu drobných poznání a peníze. - - Nastolit na Blízkém Východě mír je dobrý nápad, má ovšem jednu slabinu, a tou je že tomu chybí dobrá vůle a poznání k čemuže je to dobrý. - - Jít do hospody, když jsou takový vedra, je dobrý nápad, má to ovšem jednu slabinu, a tou je, že musím do práce a že nejsou peníze a že jsou propitý ledviny. - - Vyhubit všechny lidi co mají AIDS je dobrý nápad, má ovšem jednu slabinu, a tou je, že to není humánní a tak humánnější je vystavit všechny zdravé lidi už předem na 100 let tomu nakažení od těch co AIDS mají.
    Takže máš pravdu .
    HDV je dobrý nápad, ale chybí dobrá vůle se jí zabývat. A není pravda, že jí chybí poznání jak a na co by byla aplikovatelná. Prozraď mi na co budou aplikovatelný struny ve strunové teorii ? až je jednak „objevíme“ teoreticky a posléze za miliardy peněz prakticky ?
    HDV je nástroj pro převedení fyziky do dvouznakového, resp. veličinového zápisu. už to je samo o sobě fantastické, protože při používání takového zápisu se najednou odhalí, zjeví nepoznané věci, nové rovnice, nové interakce, nové sloučeniny, možná i lék proti AIDS a rakovině, a možná je, bude ten zápis natolik sofistikovaný, že pomůže hledat v DNA sekvence, doplní se biologie atd. Což může mít své výhody později, prozatím však, no vidíš… pokud má mít něco výhody později, proč to odkládat. Bill Gates také prohlásil před 25 lety že takový počítač momentálně k ničemu, leda pro vojáky, může mít p o z d ě j i využití.dokud se vlastně neví, co by jím mělo být zapisováno, všechno !!! vše co zapisuje fyzika, genetika, chemie a biologie atd. je to nástroj nepotřebný. To říkali Edisonovi také když vymyslel ten svůj telegraf a mluvící rouru … Pokud by HDV přicházelo s nějakým praktickým fyzikálním poznatkem, pokud by strunová teorie přicházela s nějakým praktickým fyzikálním poznatkem, tak by bylo lidstvo ochotno do ní dávat nikoliv stamiliony ročně, ale miliardy ročně… potom by mělo smysl jej rozvíjet a snažit se aplikovat obecně. smysl má každé poznání…každé ! o tom se už lidstvo přesvědčilo Prozatím však HDV nepřišel s žádným konkrétním fyzikálním poznatkem. Zaprvé HDV je ženského rodu, je to hypotéza nikoliv hypotézák, tak na to pamatuj při gramatice ; zadruhé HDV není dokončena. Já nedostal od Boha ani od celého lidstva zadání : hele tak to Navrátile vypracuj celé, celou tu teorii, i s experimenty a důkazy a dodej nám to na stůl za flusance a za urážky po celou dobu té práce zadarmo. Zatřetí. Při HDV jsem ukázal, že Heisenbergův princip neurčitosti je klam, je to nedořešený princip a lze z něj udělat princip určitosti. Začtvrté jsem v rámci HDV objasnil a dokázal, že Lorentzovy transformace nejsou žádnými „transformacemi“ ( ze soustavy do soustavy čárkované ) ale důvodem je pootáčení soustav, a pak z toho plyne docela nový náhled na relativistické kontrakce délek a dilatace časů ; pootáčení soustav emitenta a soustavy pozorovatele koresponduje s dopplerovým jevem a s posuvem spektrálních čar k červenému konci spektra a tím to má vliv na nové úvahy o rozpínání vesmíru. Zašesté jsem zdůvodnil ( v kontextu s HDV ), že pokud je „potřebné“ dodat do vesmíru temnou hmotu a temnou energii a to z důvodů pozorování pohybů ramen galaxií a pozorování gravitačních účinků které nesedí do Newtonovy teorie, pak je to špatně pochopeno. Fyzikové dosazují ( pro výpočet hmoty galaxie do Newtona vzdálenosti dvou těles a to v nezakřivené přímce, přičemž to je špatně. Do rovnice 1 = G.M/vˆ2 .r se musí dosazovat „r“ úsečka v oblouku protože v kosmologickém měřítku ( v galaxii ) už je časoprostor značně zakřiven a i gravitační síla nepůsobí v přímce ale po oblouku. Po dosazení a porovnání s pozorovanými výsledky se ukáže že v galaxii žádní hmota ( temná ) navíc není a být nemusí. Zasedmé : V rámci HDV jsem nastínil dalších několik užitečných námětů k jejich zkoumání atd. Je to jenom jiný teoretický zápis skutečnosti, respektive virtuální zápis skutečnosti, nesmysl, HDV není žádný virtuální zápis. Kdyby přiletěli z jiné galaxie mimozemšťané a uviděli by zápisy všech fyzikálních výdobytků za posledních 300 let a pak moje zápisy interakcí ve dvouznakové řeči mohli by se počůrat smíchy cože to jsou za bludná hausnumera v té „oficiální“ vědě…symbolický zápis skutečnosti. a celá chemie ve vzorcích to není “““ symbolický zápis skutečnosti „““ ????? Je Ondro ! je… O skutečnosti samotné nám však nic nového nepověděl, nebo jsem to přehlédl. Nepřehlédl si nic, ale především si totálně HDV nepochopil

    Ty věříš tomu, že pouhá délka a čas dokáží stvořit hmotu. Ano ! Kup si učebnici fyziky a opiš si z ní několik matematických rovnic a interakčních rovnic a já se tě pak zeptám : „ty tomu věříš, že z těchto rovnic lze stvořit hmotu ? Nyní je populární Higgsův boson. Ty věříš že z teoretických rovnic na papíře, z těch písmenek lze vyrobit Higgsův boson ? Anebo někdo zase věří v Boha. Co je pravdivější ? Mysli si to... já si myslím, že hmotu stvořil Bůh, no vidíš…já si myslím že hmota se vyrábí vlnobalíčkováním dimenzí veličin. Zavolej do galaxie a zeptej se mimozemšťanů kdo z nás dvou má pravdu a nikoliv nějaké fyzikální veličiny. Fyzikální veličiny je systém, kterým stvoření popisujeme, abychom mu dokázali porozumět, no vidíš to, přesně jak říkáš : veličiny jsou tu na to abychom mohly systém vesmíru ( včetně hmoty ) dobře popsat. a abychom jej dokázali užívat. no jistě veličiny jsou tu na to aby se z nich vyráběla hmota kterou my chceme užívat…O.K. Samotná veličina ti nic nestvoří, jak se mylně domníváš. samotnej tucet profesorů zahloubaných do strunový teorie nic nestvoří, jak se domnívají. A mýlíš se když říkáš, že veličina nestvoří nic… Všechno ve vesmíru je hotové, udělané, Ne. Geneze stále pokračuje. V BB nebylo nic udělané, nic hotové. Po BB byl vesmír děsně jednoduchý co se týče rozmanitosti hmotových struktur, ani zákony fyziky nebyly po BB…vše se realizovalo v posloupnosti zesložiťovávání podle principu střídání symetrií s asymetriemi… můžeme to nějak popsat, můžeme to převést do matematických vztahů, ovšem nic tím netvoříme. Omyl. !!! My lidé pomocí svých vědeckých poznatků tvoříme Například jsme už stvořili telefon, video, televizi a tyto artefakty sám vesmír ještě nevyrobil, a bez lidské pomoci je sám vesmír nevyrobí ani za miliardu let ( geneticky ), a my lidé jsme v chemii vymysleli tisíce léků, tj. sloučenin které také příroda-vesmír nikdy nezrealizovala. Nemáš pravdu, že vše je ve vesmíru hotovo Stejně tak tvoje HDV nic netvoří, pouze vše uvádí do jiného systému popisu věcí. HDV je na začátku jako byl gramofon a morseovka…a co z nich vzešlo ?!!! Potíž tvého HDV je, že mu přisuzuješ "větší moc" než má. já pouze HDV věřím a snažím se ze všech sil jí dotlačit do očí odborníkům… Je to nástroj uchopení skutečnosti, ovšem nejprve je potřeba skutečnost poznat, Přesně tak. Nejprve poznejme skutečnost. HDV navrhuje jak jí poznat víc, a lépe… a jako nástroj poznání skutečnosti selhává, protože nepřináší nic nového, než sám sebe. To říkali Italovi Marconimu také když vymyslel ten bezdrátový telegraf : „mistře a k čemu vám to je ?“ Až začne přinášet výklady skutečných fyzikálních úkazů, které jsou dosud nevysvětlitelné, potom bude stát za úvahu, zatím je to jenom jeden z filtrů, který lze na skutečnost použít - filtr vidění pomocí HDV, asi jako když si Predátor přepínal ty svoje pohledy na infra apod. Ty seš zaplej v pohledu HDV a tvrdíš, že to je jediná pravá skutečnost. Nikdy jsem nic netvrdil, já pouze své vide prezentuji a nabízím a…a věřím jim. Nikdy nic netvrdím !! Není Josefe. Je to jen filtr pohledu na skutečnost, a co hůř, filtr, který neodhalil nic, co by se neznalo, pouze to je popsáno jinak, viděno jiným filtrem. věda za 300 let prošla různými filtry vidění světa, Zpočátku se jeden filtr zdál špatný a potom se ukázalo že špatným nebyl…vývoj je změna pohledu na skutečnost a odvaha mít „šílené“ nápady.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    GULLSY: Snažit se pochopit Josefa velmi úsměvný příspěvek. Já vždy myslel, že snaha p o c h o p i t měla být soustředěna a adresována na pochopení HDV...bohužel vidím, že lidi nezajímá HDV a její pochopení, ale zajímá jepochopit "mě". Ano, celých 7 let, co chodím na internet do debatních klubů, vždy darebáky, grázly a zuřivce zajímala má osoba, mé já, můj projev, má nezedná houževnatost ( kterou nenáviděli ) a má houževnatá obrana proti urážení a ponižování.
    A Jak tu pan Ondřej říká, tak bohužel se nesnažili pochopit mě natož tu HDV. Je to vidět i nyní : mám svůj klub a už tu začíná ticho, nikoho HDV nezajímá,...po úvodních pár příspěvcích, kdy jsem nováčkům klubu kladl otázky, na které doteď nikdo neodpověděl, tak tento klub zřejmě bude, stane se klubem mlčení. Že by proto, že jsem zakázal urážky ?, a každý ví, že je budu nekompromisně mazat ?? Ano,..., kdyby je zajímala HDV a nové nápady, chodili by sem a vyptávali se.... a nedej bůh doopravdy hledali ony zásadní chyby v HDV.
    vyžaduje mnoho sebezapření, úúúžasný názor : prej pochopit Josefa ( kterej chce jen slušnost, nic víc ) je prej úúúúsilí s velkým sebezapřením. Hm... ale pochopit HDV to prej žádný sebezapření nevyžaduje... - úžasný postřeh...úžasný.které Josef málokdy dokáže ocenit. Dokonce...a to je ještě úúúúžasnější : prej nedokáži ocenit když zdejší lajkové "se překonávají" a s velým úúúsilím se snaží pochopit autora (HDV) a...a dokonce to já nedokáži prýýýý ocenit. No opravdu .. za 6 let tisíce urtážek (!), pochval by se na prstech pravé ruky dalo napočítat, ..a já prej je nedokázal ocenit....;
    Takže se opravdu snažte, snažte (jak zde pan Ondra poukazuje) pochopit Josefa, a já na oplátku nedokáži ocenit pochopení Josefa....hm. Jsem radostí bez sebe.
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY: děkuji, už rozumím, byl jsem trochu zmaten, ale chápu. no jo, ale pohyb Země je přece pořád ten samý jeden pohyb, i když se realizuje v rámci všech tří prostorových dimenzí..pořád nejsem schopen na to myšlenkově "napojit" ty tři dimenze časové. Omlouvám se, jestli se ptám hloupě, možná bych měl věnovat víc času přemýšlení než psaní příspěvků, ale tohle asi sám nedám...
    JAZZZ
    JAZZZ --- ---
    o zrychleni rozpinani vesmiru je strucna zminka v teto i jinak zajmave prednasce. doporucuju shlednout
    Doc. RNDr. Josef Jelen, CSc.; FEL ČVUT, O ničem | Audiovizuální centrum studentů ČVUT
    http://www.avc-cvut.cz/akce/doc-rndr-josef-jelen-csc-fel-cvut-o-nicem
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    DOGA: Ve svém výkladu uvádíte, že my-Země jsme v určité vzdálenosti od Periferie vesmíru...a my vidíme na tu Periferii ?Mladý muži, přeci víte, že Vesmír je starý cca 13,7 miliard let, což znamená že tak dlouho k nám letělo sětlo které doletělo. To světlo které letí k nám z větší vzdálenosti ještě nedorazilo, z jaké "větší" vzdálenosti ? no za Periferií !! Periferie je taková vzdálenost nejvzdálenější od nás-od pozorovatele, z které k nám světlo doletělo. Co je za Periferií zatím nevíme já si právě myslel, že nikoli, že pozorování potvrdila, že vzdálené galaxie se od nás vzdalují ve všech směrech stejnou ryclostí, Pozor, nesmíte si plést "vzdálenost" a "rychlost". A také se se mýlíte, že pozorování potvrdila, že vzdálená galaxie se od nás vzdalují """"ve všech směrech"""" a dokonce stejnou rychlostí, fyzikové říkají právě naopak : to objevil E.Hubble že čím je galaxie od nás dál tím má větší rychlost vzdalování a dojdeme-li v tom pozorování hmotných objektů až "na konec" tj. na tu Periferii, tak tam se galaxie či kvasary či jiné útvary co tam jsou pohybují rychlostí světla a to směrem od nás. Pan Pozorovatel na Periferii pozoruje nás-Zemi a my se mu také vzdalujeme rychlostí světla od něj !!!, my jste pro něj na Perieferii co může pozorovat, dál ne. jako bychom "byli uprostřed", což je právě důkaz rozpínání....ale že bychom viděli přímo jakousi Periferii ? "nevidíme, ale pozorujeme ... pozorujeme světlo-záření s posunutým spektrem do červené oblasti spektra.
    Dál úplně nerozumím tomu, jak by se mohla Země pohybovat najednou do tří směrů ? My-pozorovatel na Zemi to "na sobě" nevidíme, ale ....ale copak nevíte že se nepohybujeme ke Slunci v přímce ? A pokud se nepohybujeme v ose x "do Slunce" pak se pohybujeme v elipse a ...a elipsa, co to je to je plocha a plocha má dvě osy ( dvě dimenze délkové ) a tak se my Zem pohybujeme minimálně do osy "x" a "y". No a protože se Slunce pohybuje v galaxii ještě určitě jiným směrem než je plocha té elipsy, tak spolu se Sluncem se my Zem pohybujeme Vesmírem do tří směrů, do tří os, do tří dimenzí. Kapííšto ?
    DOGA
    DOGA --- ---
    JOSEFDRUHY: hmm, přemýšlel jsem nad tím vaším obrázkem, který jste uvedl níže. Je to opravdu těžké si to představit. Ve svém výkladu uvádíte, že my-Země jsme v určité vzdálenosti od Periferie vesmíru...a my vidíme na tu Periferii ? já si právě myslel, že nikoli, že pozorování potvrdila, že vzdálené galaxie se od nás vzdalují ve všech směrech stejnou ryclostí, jako bychom "byli uprostřed", což je právě důkaz rozpínání....ale že bychom viděli přímo jakousi Periferii ?
    Dál úplně nerozumím tomu, jak by se mohla Země pohybovat najednou do tří směrů ?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    OMNIHASH: tady se přiznám, že mě to nedává nejmenší smysl

    1.)čas se vnímá o osm řádů hůř než délka - tohle prostě nedává smysl - jaký čas, jaká délka? Pochopil bych to v případě konstant typu planckův čas a planckova délka, ale takhle mi to opravdu nedává smysl, resp. mi to příjde jen o velikosti zvolenejch jednotek. No jasně...neuvědomil jsem si, že zdejší komunita nezná mé web-stránky s HDV tak dobře jako ti, co jsem s nimi debatoval před 5ti lety. Takže se omlouvám a vysvětlím to víc ( protože předpokádám, že to hledat na mém webu nebudete, např. : http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/aa/aa_007.doc ) My lidé jsme si jednotky veličin ( jeden metr coby délkový interval a jednu sekundu coby časový interval ) zvolili v historii vědy dle náhodné volby. Vesmír si jednotky "volil" jinak ! : Vesmír volil c = 1 / 1 , tedy rychlost světla "c" je základní poměr k sobě kompatibilních velikostí intervalů délkového a časového, tedy c = 1m*/1sec = 2,9979246 . 10^8 m. My lidé jsme si měli také volit jednotku délky velkou 2,9979246 . 10^8 m jako "jeden metr" a měli bychom tedy pracovat s takovým intervalem délkovým ku jedné sekundě časové, ( sekundu jakou jsme zvolili už měnit nemusíme...ledaže bychom volili jednotku délky např. 6 .10^4 m** a časovou jednotku 2 .10^-4 sec. ...prostě ten poměr musí být stále c = 1/1 ...ale jak vidíte s tak dlouhým metrem délkovým by se těžko pracovalo, respektive kdybychom ho my lidé vnímali "jako jednotku" pak by jsme museli ovšem pracovat s časovými intervaly o 8 řádů kratšími. Prostě jak vidíte tak délkové intervaly vzhledem k poměru jak ho zvolil Vesmír c = 1m*/1sec. lépe vnímáme "krátké" délkové intervaly než "krátké" časové intervaly. Prostě umíme mkolem sebe vnímat "titěrné" délkové intervaly ( 60cm ), ale neumíme vnímat titěrné časové intervaly. ( 0,6 . 10^- 8 sec. ) Naše planeta je ve škále velikostí Vesmíru o 8 řádů posunuta od "osy" symetrie jíž je c = 1/1, tedy R - vzdálenost na hranice pozorovatelného vesmíru je R = 1,3471999 . 10^26 m ; a stáří viditelného vesmíru
    T = 4,4937756 . 10^17 sec. = 14,24 miliard let , pak c = R/T.

    Už tomu rozumíte líp ?


    2.)Jestliže má čas tři nekontraktující/rozmotané dimenze, jak se projevuje posun po jedné z nich od druhé? Takhle, jak to popisujete, mě to příjde spíš, jako že je čas atributem délky. Ne. Zkuste ještě přemýšlet jak jsem to napsal a taky si přečtěte více z mých web-stránek http://www.hypothesis-of-universe.com/index.php?nav=aa ; http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/c/c_012.jpg
    Ano ? pak se znova ptejte
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam