Po opravě několika chyb :
DOGA: No, to je dobré...já už mnoho let pátrám po internetu zda také někdo už se zabývá vícedimenzionálním časem jako já. Bohužel jsem takového nenašel, tedy asi tak dva-tři ale ti se tím moc nezabývali, jen tak lechtivě. Takže jsem si článek nechal překladačem přeložit a vidím tak další 3 autory. No, přesto oni na to jdou jinak než já. Já se domnívám, že podobně jako má veličina Délka tři ploché dimenze a další dimenze že už jsou kompaktifikované ( zakřivené, "smotané" a podobně ; a především už existují "ve hmotě a polích" tedy jsou do rastru 3D "vnořeny" ) , tak přesně si to představuji o čase : I Čas-veličina bude mít tři dimenze "ploché" ( plochost tu bude znamenat linearitu ) a další dimenze času budou zabudovány už ve hmotě případně v polích. Dimenze času jsou stavebním kamenem hmoty jako dimenze délkové.
Na otázku "proč" nevidíme, nepozorujeme kolem sebe alespoň ty 3 ploché dimenze času ( veličiny Čas ), tak i tady jsem si nad tím lámal hlavu a prozatím mám jen vysvětlení jen jakési "své intuitivní" : Do tří směrů délkových, x(1), x(2), x(3) , které kolem sebe bez problému pozorujeme, také plyne čas t(1), a čas t(2), a čas t(3) a ... a pro intervaly času, tedy pro tempo plynutí všech tří časových dimenzí, čili ukrajování časových intervalů na té každé dimenzi, lze psát t(1) = t(2) = t(3). Proč ?, přesně nevím, ale domnívám se, vysvětluji si to takto : Z naší Země, z naší pozorovatelny vidíme "do Vesmíru", že jsme ve všech délkových směrech tří os-rastru soustavy x,y,z tedy x(1), x(2), x(3) stejně daleko, tj. 10^27 m. Proč v jednom směru nejsme dál od Periferie Vesmíru ? a v jiných směrech blíž k Periferii pozorovatelného vesmíru ? Zřejmě proto, že rozpínání čp je "kulové", takže my-Zem letíme "od big-bangu všesměrně stejnou rychlostí a dostali jsme se ve všech délkových směrech stejně daleko - 10^27 m. Dokonce, když my pozorujeme, že se Periferie Vesmíru vzdaluje od nás rychlostí světla, pak my-Země se pro pozorovatele ne té Periferii vzdalujeme od něj
také rychlostí světla. (( vidí někdo z nás kolem sebe že by se Země pohybovala vesmírem rychlostí světle ? Nevidí a přesto je to pravda vzhledem k pozorovateli na Periferii )) - - No, a to samé bude s tím časem : vzdalujeme se od Periferie Vesmíru stejným časovým tempem "všesměrně"...v žádném směru neplyne čas jiným tempem ( proto t(1) = t(2) = t(3) ). Zopakujme : Zem se vesmírem pohybuje do tří délkových směrů a přitom ukrajuje, jak jsem řekl, stejný délkový interval na všech třech osách x, y, z ( tedy x(1), x(2), x(3) ) a k těmto intervalům najednou musíme přičítat další intervaly, když pozorujeme auto jedoucí po silnici. - - Každý ví, že když si zvolíme soustavu tří os a průsečík označí nulou, že celá soustava "letí vesmírem" i se zeměkoulí a na té soustavě budeme měřit posun auta po silnici. Natočíme-li soustavu tak, že auto se posouvá pouze v ose "x", pak v ose "y" = 0 a v ose "z" = 0 ..... tyto intervaly délkové je nutno přičíst i k těm celovesmírnýcm intervalům, které ukrajuje Zem svým putováním po vesmíru. takže celovesmírné intervaly jsou : x(1)+kousek co dělá auto v této ose ; x(2) ; x(3) . Totéž s tím časem !!!! My vidíme, pozorujeme, že čas plyne do všech tří směrů stejným ( vesmírným ) tempem, pak když začneme pozorovat pohyb tělesa - auta, tak bychom měli měřit i ten čas jak se mění v tom směru pohybu. Už dopředu avízuji, že čas má o 8 řádů "menší interval" než délka. Čas se vnímá o 8 řádů hůř než délka...když vidíte "pohyb" auta cca 20 m za sekundu, pak ten interval délkový člověk pozoruje-vnímá lépe než časový ( o osm řádů !!! ) c = 10^8 / 10^0. Čili oko člověka je k délkovým intervalům o 8 řádů citlivější než k intervalům časovým. U auta na jeho pohybu na dálnici si všimneme změny délkových intervalů ve zvolené ose mnohem citlivěji
než v této samé ose změnu času !!!!!!!!!!!!!! A nyní to auto musím změnit na raketu : auto-raketa když se pohybuje ve vesmíru v jedné ose, tak při vysokých rychlostech se projeví relativita, tedy to že pozemský pozorovatel pozoruje "kontrakce délek" a...a rovněž i "dilatace času". Kdyby jsme řekli, že chceme pozorovat dilatace času u auta na brněnské dálnici, tak na to nemáme ani ty přístroje...proč ? protože změny v intervalu jsou o 8 řádů menší než u toho délkového intervalu. Délkovou změnu pozorujeme snadno, ( auto v klidu nebo v pohybu co ukrajuje délky ) časovou změnu nikoliv. Takže : na Zemi člověk vnímá délky mnohem citlivěji ( vesmírný délkový interval + posun auta ) než špatné vnímání časových intervalů ( vesmírné tempo plynutí času + přídavek času při posunu auta po dálnici, relativistický interval ). Zopakuji : Země letí vesmírem a do tří směrů ukrajuje stejné délkové intervaly. Když jede auto, tak toto auto vesmírem ukrajuje do tří směrů stejné intervaly jako Zem ale + interval v té ose pohybu-posunu. To my lidé umíme vnímat. A my lidé umíme vnímat "tok času, ukrajování časových intervalů na třech dimenzích časových jak si tím vesmírem letíme a vidíme-cítíme-pozorujeme, že tok času je do těch tří dimenzí časových stejný ? kdybychom chtěli vypozorovat jak se mění tok času-interval času pro auto, co jedním směrem ukrajuje délky, a mění tak celkovou délku v té jedné ose, tak kdybychom chtěli vypozorovat jak se mění čas, ukrajování intervalů času v jednom směru toho auta, tak bychom to sice mohli vypozorovat, ale jednak ten přírůstek je o 8 řádů menší a jednak to nikdo nezkusil, nezkusil měřit změnu toku času tomu autu !!! protože je to neměřitelně malé !!! Když auto ukrojí 7 m, tak to vnímáme ledabyle, ale když auto ukrojí 7 vteřin krát 10^- 8 , tak už je to zatraceně špatně měřitelné !!!!
Resumé : čas plyne i do tří směrů, ale ukrajování intervalů do těch tří dimenzí času je stejné, ...pokud by se v jednom směru tok času měnil, tak je to o 8 řádů jiné čili nepozorovatelné-neměřitelné a proto se tím páni fyzici doposud nezajímali.