• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout

    rozbalit záhlaví
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: hmotnost je V L A S T N O S T hmoty ... každá elementární částice je jiná a přitom "vlastní" hmotnost. ( s jiným číselným vyjádřením velikostním ). Hmotu obecně označuje fyzika písmenkem "m", ta pak má "vzoreček" x^3 . t^1/x^0 . t^3.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: DNA je prilis slozity utvar. co zkusit neco jednodussiho? treba hmotnost? jak se vyjadri pomoci delky & casu?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Vesmír neví co je to "tygr" ( to je název člověka pro "útvar" ten-a-ten ), ale ví, co to je "vzorec pro tygra" napsaný pomocí DNA a ta napsaná pomocí dimenzí dvou veličin - veličina Délka a veličina Čas.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Dimenze nad 3 jsou do hmoty kompaktifikované...vím, že je to těžké k pochopení.


    tady nejde o nepochopeni. tady jde o vyznam toho rceni. ja nevim, co ten sled slov znamena.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: vesmir nevi co je energie, ale vi, co je metr?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : ...co jsou to "vyssi stavy dimenzi"? ja te vete nerozumim. ma-li energie 9 slozek, tak co se zkompaktifikuje kam?
    reakce : Víte...já Vám odpovím "z pozice Vesmíru", on Vesmír by se Vás naoplátku zeptal "co to je energie", to on neví, to je název člověka na "jistý stav" časoprotoru, vesmír neví co to je energie, ale ví co to je x^5. t/x^0. t^5, tak to je "pro něj, pro Vesmír energie. Pro lidi je uhlík 6 protonů + 6 neutronů + 6 elektronů, ale "pro Vesmír" je to ve dvouveličinovém vyjádření : x^48. t^12 / x^12 . t^42 .
    Vím že to nechápete. Dimenze nad 3 jsou do hmoty kompaktifikované...vím, že je to těžké k pochopení. Až přiletí k nám Mimozemšťani a budete jim ukazovbat tu naši symbolickou chemii ( písmenka latinky, řečtiny a čínsšity a indexy horní-dolní a další symboliku ) tak tomu taky nebudou rozumět.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: zvolme si tedy jednotku delky tak, aby rychlost svetla byla c=1m/1s. jaka bude rychlost chuze cloveka? v=4.6*10-9m/s.
    ejhle, zase jsme o 8 radu "vedle", prestoze jsme tentokrat zvolili tu spravnou vesmirnou jednotku. kde je chyba?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Jenže dokud to neuděláte, tak já můžu "tvrdit", že počítáme v celé fyzice v excentrické pozici a že stavíme veškeré poznatky excentiricky o 8 řádů "bokem".


    to uz jsem se vam snazil vysvetlit. zmena jednotek je linearni operace. rozdil mezi kilometrem a metrem neni v tom, ze kilometr je o 999 metru delsi nez metr, ale v tom, ze kilometr je 1000x vice nez metr. zmeni se pouze cisla, ale fakticky stav veci zustava stejny.


    obecne vztahy budou platit nezmene, zcela nezavisle na jednotkach. 1m+1m=2m bude platit uplne stejne jako 1000mm+1000mm=2000mm.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : ... mimochodem jakou jednotku si to vesmir vybral pro cas? to je porad zahadou.
    reakce : proč ? c = 1/1, respektive mám-li neopomenout "rozměr" tak : c = 1m*/1sec. = 10m*/10sec atd. = 105 m*/ 105 sec.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    protože nad 9 složek už jsou vyšší stavy dimenzí "zkompaktifikovány" zabudovány do hmoty

    co jsou to "vyssi stavy dimenzi"? ja te vete nerozumim. ma-li energie 9 slozek, tak co se zkompaktifikuje kam?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : o podstatne je, ze my lide jsme si nejake jednotky zvolili. ta kouzelna vlastnost jednotek ale je, ze se daji navzajem prepocitavat.
    reakce : no samozřejmě, žádná námitka, ano, tak je všechni přepočítejte, vymažte po celé zeměkouli "nepravé číselné jednotky ze všech rovnic a dejte tam pravé jednotky...nemám nic proti tomu. Jenže dokud to neuděláte, tak já můžu "tvrdit", že počítáme v celé fyzice v excentrické pozici a že stavíme veškeré poznatky excentiricky o 8 řádů "bokem".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    a v čem je problém ?

    jestlize se teleso pohybuje pouze v jednom smeru & pouze v jednom case, tak jaka bude jeho kineticka energie? z tech deviti slozek musite nejak dostat cislo, ktere rekne, ze energie toho telesa je tolik & tolik joule. ktere z tech deviti slozek vyberete & jak s nimi nalozite, abyste tuhle hodnotu dostal.

    nebo se zeptam jeste jinak. teleso se phybuje v 3+3 casoprostoru. jaka je jeho kineticka energie & jak je jeho rychlost?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Jednak : Vám nenastávají v systému čp 3+1 problémy při zvyšujícím se počtu dimenzé d é l k o v ý ch. Ale ani mě nenastávají v systému čp 3+3, protože nad 9 složek už jsou vyšší stavy dimenzí "zkompaktifikovány" zabudovány do hmoty. A i těch 9 složek lze redukovat na menší počet pokud se některé sobě rovnají ( číselně ).
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY:
    veliciny ... cas, delka, rychlost
    jednotky ... metr, sekunda , m/s

    mijime se nekde?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Jenže to si myslím já o Vás, že si pletete "co" je jednotka a co veličina... http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/uvod/uvod_041.jpg
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: jak muzete sekundu nedefinovat? vzdyt ji mate primo v te fundamentalni vesmirne rovnici c=1m/1s. jestlize si vesmir sam vybral jednotku vzdalenosti, tak si musel vybrat i jednotku casu. pokud by tak neucinil, tak by nemohla platit ta rovnice c= 1/1. bez jednotek nema vyznam.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Jenže to si myslím já o Vás, že si pletete "co" je jednotka a co veličina...http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/uvod/uvod_041.jpg
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : ...notabene, kdyz budete chtit spocitat zrychleni, tak v 3+3 casoprostoru to bude tenzor o 27 slozkach. u promenliveho zrychleni to bude ctyrrozmerny tenzor o 81 slozkach. atd ...
    reakce : a...a tady je onen zakopaný pes. Proč ? a v čem ? Já už 25 let "tvrdím" ( netvrdím, nýbrž navrhuji ) že jakmile přesáhne ve Vesmíru počet dimenzí číslo 6 ( 3+3 d ) tak ony další kompaktifikují "do hmoty" ...už nejsou "stavem" časoprostoru, ale "stavem" hmoty. (( je motýl kukla-zámotek, anebo letící tvoreček s křídly ? )) Prostě si myslím, že vyšší stavy dimenzí čp už netvoří čp ale jsou zabudovány do stavby hmoty...já nevím jak, já nevím proč, já nevím zda se to může oprtavdu tak ve vesmíru realizovat...já to navrhuji. Prostě víc jak 6 dimenzí v plochém čp není, vícjich existuje ovšem "ve hmotě".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: dobre ted. necham vas pri tom, ze vesmir si zvolil nejake jednotky (I kdyz mi to prijde jako hloupost & zbytecnost, ale krome planeho filozofovani o tom, jestli vesmir ma svobodnou vuli to nicemu neuskodi). mimochodem jakou jednotku si to vesmir vybral pro cas? to je porad zahadou.

    to podstatne je, ze my lide jsme si nejake jednotky zvolili. ta kouzelna vlastnost jednotek ale je, ze se daji navzajem prepocitavat. i kdyby si lide kdysi davno vybrali, ze jeden metr bude odpovidat dnesnim 2,9979 . 108 m, tak jedina zmena bude, ze vsechna cisla ve fyzice budou jina. to je vse, nic vic, nic min. stejne tak by mela fyzika jina cisla, kdyby se lidi narodili s sesti prsty na kazde ruce & misto desitkove soustavy by byla soustava dvanactkova.

    Pak bude možno lépe pochopit, "proč" jsme my-Zem posunuti od "osy vývoje"

    byla zemekoule posunuta od osy vyvoje (at uz to znamena cokoliv) i v dobe, kdy po ni chodili dinosauri? protoze v te dobe zadny metr definovan nebyl. nebo se zeme od osy vyvoje odchylila prave v okamziku, kdy prvni clovek stanovil nejakou jednotku delky (palec, loket, sah, provaz, krok, stopa, versta, ....)?
    & jestlize chybna definice metru zpusobila odklon od osy vyvoje, znamena to, ze na teto odchylce setrvavame (metr zustava porad metr), nebo se odchylujeme cim dal tim vic?

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : ...nebo ma energie 9 slozek (je tedy ve skutecnosti matici), ale pak je tu zase problem, ze mame jen 6 dimenzi, 3 prostorove, 3 casove.
    reakce : a v čem je problém ?
    Už jsem řekl, že pokud lidé naměří t(1) = t(2) = t(3), že si to zjednoduší a uvažují jen o jednodimenzionálním čase a to "t", jenže lidé měří a zaokrouhlují, malou rozdílnost ( to je těch 8 řádů horší pozorovatelnosti ) lidé zanedbávají anebo vůbec svými přístroji nezaznamenají. tekže neplatí že t(1) = t(2) = t(3), ale že : t(1) = t(2) menší t(3)
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : hm. & jak je potom definovana sekunda?
    reakce : Já ( v této partii debaty ) nedefinuji sekundu, já definuji "číselnou" hodnotu sekundy.
    http://www.hypothesis-of-universe.com/docs/uvod/uvod_041.jpg
    Sekunda je název, je to "rozměr jednotky veličiny" a ta jednotka může být libovolně velká, podle volby. Jenže pokud si Vesmír velikost jednotky zvolil sám, pak když my lidé si zvolíme jinou číselnou hodnotu a tu nazveme "jednotkou" pak se dostáváme "mimo osyu symetrie" ve vesmírných bádáních.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam