• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: to je zasde nekorektní nevědecká odpověď. Námitka musí být přesně navedena na zdroj. Nelze takto debatovat, musí to být jednoznačné. Námitky podávejte v korelaci s tím "co" kritizujete, já nemíním dedikovat ve vašem mozku.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : to s cim zatim silne vaham je vase rezignace na rozmerovou konzistenci.
    reakce : jakou ? čeho ? Musíte být pečlivější. Na jakou rozměrovou konzistenci jsem rezignoval ? Opisujte a citujte přesně jako u blbejch. Pak je-li otázka či citace nepřesná dochází k mnohasmyslnosti, mnohavýznamovosti a nelze "jednoznačně" odpovídat.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: pred chvilkou jste to opakovane potvrdil. mam to rozepisovat poctvrte?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: tohle uz jsem okomentoval o kus nize. xHV=c*tw. takhle se to tedy spocita. & kdyz to vydelim tw, dostanu .... gong ... c. vypocetl jste rychlost svetla z rychlosti svetla. se starim vesmiru se nemusite vubec namahat, 1 pikosekunda poslouzi stejne dobre :-)


    mimochodem, I v te uvaze o velikosti vesmiru je chyba. to co spocitate tim vasim vzorcem je hodnota na pocatku expanze. za tu dobu, nez k nam svetlo doletelo ze vzdalenych koncu vesmiru, se vesmir dost citelne nafoukl. proto je hranice pozorovatelneho vesmiru ted nejakych 46 milliard svetelnych let od nas, nikoliv 14 milliard.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: není pravda. Geneze sporu byla jiná. (( pozn. rychlost světla jsem nepočítal z rychlosti světla ))
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace :
    JOSEFDRUHY: dobre, to je formalne v poradku. pak se ale ptam, jake rozmery pouzivate.
    & dalsi vec, pokud pouzivate uplne jiny system rozmeru & jednotek, pak ciselna shoda je absolutne bezpredmetna.
    reakce : Pochopte, že celá fyzika tvrdí, že vesmír má tři nezadatelné nezaměnitelné veličiny : Délku "x", Čas "t", a hmotu "m". Vše ostatní je z nich odvozeno....a veškerá rozmanitost hmotových struktur také pomocí "vývojových zákonu a pravidel". Když fyzika říká "x", "t", a "m" tak já říkám, že celý vesmír je jen z "x" a "t", tedy i ta hmota je z "x" a "t" , hmota vyráběná stylem vlnobalíčkování časoprostoru na Planckových škálách.
    Pak je otázka Vaše "jaké zavádím rozměry" špatně. Já žádné nezavádím. Já pouze jednu "ubírám" tj. za "m" dosadím ony původní dvě tj. "x" a "t".
    citace : nicmene, I v jinem sytemu rozmeru musi byt zachovana rozmerova konzistence.
    reakce : Jistě. Samozřejmě že když "vyhodíte ze systzému" písmenko "M" a dodáte tam jiné písmenko ( já dodávám "x" a "t" a z nich vlnobalíčky ) pak je to konzistentně vpořádku. Proč ne ?

    citace : takze ve vztahu G=c.H musite uvest nejen rozmery tech velicin, ale i jednotky & prislusna cisla.
    reakce : vysvětleno už na jiném místě

    & uz se vam to zacina sypat pod rukama.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: 1 tucet vajec = 12 vajec. zmenil jsem jednotku, zmenila se cisla.
    1 tucet vajec = 1 hromada uhli. zmenil jsem jednotky (neco pribylo, neco ubylo), ale cisla "sedi".
    snad uz to vidite.

    pokud bych to aplikoval na vasi rovnici G=c.H, tak dostavam kg=m2s. cili hmota bude vyjadrena jako L2T.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : zkusim to jeste jednou : muzete uz konecne prozradit, odkud to cislo pro xHV prislo?...mluvime stejnym jazykem aspon do te miry, ze cislo je cislo & znacka je znacka?

    reakce : chápu lidskou lenost ( já jí mám taky ) si to na mých web-stránkách nastudovat, tam to je.
    Tak znova : ve zjednodušeném výkladu ( chce to-ono číslené vysvětlení, nikoliv rozměrové, rozměrové až v jiných úvahách ), takže číselné :
    Z rovnice G = c. H ...vypočítáte H a převrácená hodnota je stáří vesmíru T(v) = tvv. Znáte-li stáří vesmíru, pak z rovnice c = R(v) / T(v) vypočítáte "vzdálenost" na konce vesmíru R(v) = xHV, né ?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: jestli to nazvete "žumbulabumbum" nebo kilogram je uplne jedno. nemuzete vam to ale z toho vzorce zmizet. pokud date na jedne strane rovnice misto kilogramu nejakou kombinaci metru & sekund (proc ne), tak se to musi projevit I na druhe strane rovnice.


    ja vam nenapadam formu zapisu, ale chybejici konzistenci.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : s tim souhlasim. ale v okamziku kdy [c]=m/s & [t]=s, pak [G]=m/s^2. pak je na miste se ptat, jak bude vypadat gravitacni sila, ve ktere G figuruje jako proporcionali konstanta.
    reakce : konstantu a její konstantnost neměním tím, že té "G" předepíši "nový" rozměr. Fyzikové tomu "G" dali rozměr s písmenkem "M" a já namísto písmenka "M" dal "x" a "t" ... konstantnost zůstává smysl "G" zůstává, pouze se mění "M" na vlnobalíček vesmírem realizovaný z jiných veličin. Gravitační síla bude stejná, ale v "lidském zápise" nebude písmenko "M" ale bude tam "bžumbalalabžum" ... pochopíte to ?
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: nedelejte si legraci. to bych mohl napsat, ze
    5 jablek = 8 hrusek2, s tim, ze zavedu korekcni clen, ktery to posune, aby to platilo. nazvu ho tj/th. posekano.
    to neni fyzika, to je samanstvi :-)
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : pokud pouzivate uplne jiny system rozmeru & jednotek, pak ciselna shoda je absolutne bezpredmetna.
    reakce : já nebourám dosavadní fyziku "ani čísleně" ani "věcně".... já pouze, tedy "pouze" substituuji za písmenko "m" - hmota jiný stav tedy stav hmoty z dimenzí "x" a "t". Tím se samozřejmě a dozajista mění zápisy nikoliv smysl fyziky a smysl vzorců a smysl poznání. Vemte "M" a subsituujte ho za "žumbulabumbum" a nic se na zákonech nemění, jen se mění "tvar zápisu" z "M" na "žumbulabumbum".
    Je to totiž jakoby Vesmír vyrobil opravdu pravou podstatu hmoty coby "žumbulabumbum" a lidé si za to substituovali písmenko "M". Vesmír má pravou podstatu ( z "x" a "t" ) a lidé co jí dosud nepoznali si jí substituovali do písmenka "M".

    citace : nicmene, I v jinem sytemu rozmeru musi byt zachovana rozmerova konzistence.
    reakce : proč ne ?? zaměňte si v celé fyzice písmenko "M" za "bžumbulabumbum" tedy za "x" a "t" vlnobalíčky a je to, konzistence pokud byla s "M", bude pak i s "x" a "t"....v tom není rozpor.

    citace : takze ve vztahu G=c.H musite uvest nejen rozmery tech velicin, ale i jednotky & prislusna cisla.
    reakce : jistě....ale na "pomalu myslící lidi" by to byla moc prudká rána. Nutno hypotézu poznenáhlu krokovat. Nelze vybalit vše najednou.

    & uz se vam to zacina sypat pod rukama.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: ja tomu porad nerozumim. rikal jste, ze jsem pouzil spatnou hodnotu H. ukazal jsem vam, ze G zjistene empiricky (tedy to uznavane fyzikou) se od vasi hodnoty lisi asi o rad. protoze k tomu dodoavate I vzorec, tak neco v tom vzorci musi byt taky jinak. bud rychlost svetla nebo H (& nebo oboji, aby se to vzajmene kompenzovalo). ale v kazdem pripade jsou tu dve ruzna cisla. takze ciselne nesedi. ze to je zrovna o rad nic neznamena, to je jen dusledek desitkove ciselne soustavy.

    & znovu vam opakuji, za zadna jina volba jednotek to nemuze napravit. nejde to.
    & znovu pripominam, ze pokud vam to nesedi rozmerove, pak je jakakoliv ciselna shoda/neshoda naprosto bezpredmetna. cislo bez jednotky je ve fyzice bez vyznamu. mezi 10km/hod & deseti jablky neni zadna vazba.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace : takze vase stari vesmiru je o rad jine nez stari fyziku? pak je ale na miste se opet ptat, odkud jste to svoje stari vesmiru vzal.

    reakce : ne, moje stáří vesmíru ( 14, 24 miliard let ...a to jsem vypočítal již v r. 1983 a to tehdy páni fyzikové o stáří měli údaj 20 miliard let .... takže se oni už 30 let k mému číslu blíží ) není o řád jiné než fyziků. Moje je stejné, ale korekcí je jeden řád, jak se tu právě vysvětluje "kde se vzal".
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: pak je ale na miste se opet ptat, odkud jste to svoje stari vesmiru vzal.
    číselné stáří vesmíru je vpořádku, tam nenáte námitky, máte je jen proti "řádovému posunutí". No, já se pokoušel tenkrát v letech 1984-86 o vysvětlení, které je shrnuto v těch dvou odkazech níže. Musíte si je prostě trošku více přečíst.
    Prostě zjednodušeně říkám, že řádové posunutí je z volby našich jednotek a kdybychom tu volbu ( opakuji : volbu !! ) změnili, tak by se ta řádová posunití "napravila".
    Dokonce je možná nutným "korekční člen" a ten je tv/tc = 10+1 /10-1 a to nikoliv jen jako "číselně korekční", ale i jako "rozměrově korekční"....; pak ta korekce zapadá do fyziky tj. jako "gravitační rudý posuv". To určitě znáte :

    1 = (G.M / v2. x) . (tv/tc ) ......... to je Newton opravený o gravitačná rudý posun. Někdy se to píše takto 1 = (G.M / v2. x) . delta ný / ný
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: k te druhe casti prispevku : ja vam vubec neupiram tu moznost, ze hmotu je mozne abstraktne vyjadrit pomoci jinych velicin (treba delky & casu). ani nahodou.
    to s cim zatim silne vaham je vase rezignace na rozmerovou konzistenci. s takovym ppristupem je totiz mozne vytvorit jakekoliv nabozenstvi, protoze to nebude vyvratitelne. ta vnitrni konzistence je dulezita, aby to jeste byla veda.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: c = R(v) . H

    aha :-))
    takze prece jenom to, co jsem rikal pred chvili. pomoci rychlosti svetla & stari vesmiru jste spocital velikost vesmiru. & kdyz jste to podelil starim vesmiru, dostal jste .... pozor, chvilka napeti ... rychlost svetla.
    jinymi slovy jste vypocetl rychlost svetla z rychlosti svetla & jeste jste mi za to vynadal :-)

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: to je uplne vedlejsi. pokud mate svoji gravitacni konstantu se jinymi rozmery & jinymi jednotkami, pak se ptam, odkud jste ji vzal, & jak z ni dopocitate velikost pozorovatelneho vesmiru.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    a) citace : jak si ji dopocitam, kdyz tam nefiguruje?
    a) reakce : G = c . H....jaktože tam nefiguruje vzdálenost na hranice vesmíru ? figuruje, když Vám říkám, že si jí dopořítáte. Když zjistíte H, pak zjistíte i R(v) .... c = R(v) . H


    b) citace : pokud to rozmerove nesedi, pak je jen jedine vysvtleni : je to spatne. zadne jine neexistuje.
    b) reakce : proč okamžitě nastupujete s vlastním tvrzením, že žádné jiné vysvětlení neexistujke Já to exsitující vysvětlení podal. A nyní před 15ti minutami taky.


    Otázkou je zda mám to vysvětlení správně či ne a zda to někdo umí dotáhnout do zdárného konce. Já to nedotáhl. Ale vysvětlení pro "jiný rozměr" pro G jsem Vám nyní podal. Když si páááni vědci dodají do Newtona namísto písmenka "M" výraz žum-žum-žum, bude mít konstanta č í s e l n á ( správná číselně ) jiný rozměr obsahující žum-žum-žum. Lidé vnutili Vesmíru to písmenko "m", on ho nemusí mít, on může za něj mít cokoliv jiného...tedy asi né cokoliv, ale !!!, ale může mít hmotu ( potažmo hmotnost ) práááávě z veličin "délka" a "čas" a pak to "m" se musí odbourat substitucí .
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: jeste abych to upresnil:


    Není tedy "nutné" , aby "G" měla rozměr m^3 / kg . sec^2. Bude-li "M" něco jiného, bude i "G" něco jiného.


    s tim souhlasim. ale v okamziku kdy [c]=m/s & [t]=s, pak [G]=m/s^2. pak je na miste se ptat, jak bude vypadat gravitacni sila, ve ktere G figuruje jako proporcionali konstanta.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam