LUBOB: citace :"...ale jde mi o to, ze nalevo jsou vlnobalicky reprezentujici hmotnost, napravo uz je to bez hmotnosti. coz muze vnest..."
reakce : no paráda...to je debata "jako křen". Konečně ( toto mělo přijít už na začátku, a...a kdyby se přidalo dalších pár takových zvědavců a všichni měli zájem jen o slušnou debatu....to by byla paráááda.
Takže :
Hmotnost ( je podle mě "vlastnost" ). Současně ta hmotnost může být i stavem higgs-stavem tedy jakýmsi "vlnobalíčkem, který neexistuje samostatě , ale vždy "uvnitř" elementu. Po Třesku se hmota vyvíjí podle zákona o střídání symetrií s asymetriemi a každá hmota vykazuje asymetzrický tvar, ...tedy, oprava : baryony jsou asymetrické, bosony jsou symetrické ( higgs je "v nich" zabudován )
Takže : vlnobalíčky , jak říkáte "že representují hmotnost", to bych tak neřekl. Vlnobalíček je unikátní artefakt který "má vlastnosti" a jednou z nich je
hmotnost. Ano, napravo té rovnice-interakční jsou dva fotony resp. jeden foton a jeden antifoton ...co hmotnost nemají. Jenže ... nemají "klidovou" hmotnost, jak říká fyzika. Mě už 30 let na tom "něco" nesedí. Fotony kdyby změnily svou rychlost, už by nebyly těmi fotony, proměnily by se na něco jiného. V klidu neexsitují tedy neexistují ani s jinou rychlostí než cééé. Takže o "klidové" hmotnosti fotonu se nedá mluvit už proto, že on neexistuje v kludu ani v pohybu při vééé menší cééé. Tento postulát fyziky o fotonu má tu zajímavost, že ho lze říci i takto : "vše" ve vesmíru co má menší rychlost než céééé, to hmotní, projevuje se "hmotově" tj. s hmotností.
..škoda že to nemůžu doříci jedním tahem, musím odejít. Dořeknu to později.
Díky.