LUBOB: citace :"dalsi vec pak je, ze u nekterych castic zname klidovou hmotnost. hmotnost je velicina aditivni. pokud se hmota realizuje nejakou kompaktifikaci dimenzi delky & casu, pak celkova hmotnost agregatu castic (treba atomoveho jadra) musi byt souctem hmotnosti jednotlivych vlnobalicku. je toto pri multiplikaci dimenzi splneno?"
reakce : Perfekt....konečně tu začíná být debara o HDV, o vědě, a debata vyžadující mozek a přemýšlení.
Takže :
Jsem toho názoru, že "hmotnost" hmoty je její vlastností !!! Hmotnost je vlastnost. Samozřejmě vlastnost, která "se projevuje". Páni fyzikové říkají že Higgsův bozon "dodává" elementům "hmotnost". Cítíte to , že je věta pořádně složitá ? že není jednoznačná, že jí "lze" vysvětlit všelijak ??! Já jsem hledal ve dvouznakové řeči "higgs-boson" a něco jsem navrhl, ale ještě to sám nepovažuji za stoprocentně pravdivé. Mě se zdá, že ten bozon bude jakási "plošná vlna" respektive "plošná dvouvlna" uvnitř vlnobalíčku elementární částice. K takovým úvahám jsem tenkrát potřeboval chytrýho fyzika ale...ale nebyl nikdo...
Takže, zřejmě nebude problém v budoucnu "vyabstrahovat" ze složitého konglomerátu "dvouvlny" = higgs-bozoby pro "sčítání hmotnosti. Respektive to vyabstrahování se děje jen na papíře, reálně nelze "z vlnobalíčku" elementu higgs-boson "vyndat".
Další úvaha či debata později.