LUBOB: Anglicky neumím, ale slovník mě říká, že
zpomalený ( zpomalený čas, zpomalené tempo plynutí času ) je
deceleration, slowig nikoliv dilation ...a...a dilatace bude něco jiného…Podle mě je to prodloužení-prodlužování intervalu ( času ), prodloužení sekundy, prodloužení etalonu zvolené jednotky času. Já to tak chápu. Ano, interval je "rozmezí = vodsaď-podsaď" . Kdyby se jednalo o délkovou dimenzi, řekl bych že je to úsečka. Ale u času to úsečka není je to "I N T E R V A L časový" ... Vy máte pro sekundu jiný výraz než "interval" ????
No vidíte : pro Vás a i vlastně pro ostatní taky "to je pouze čas"... a v tom to je, že pro mě je čas je Veličina jako Délka. Délka má tři dimenze a to x,y,z ( ony mají lidské názvy : délka, šířka, výška ) Čes má také tři dimenze a ty nemají zatím žádné "lidské" názvy, protože všichni chápou čas jako něco všesměrného všudypřítomného, něco "nad námi" něco snad jako Vesmír + čas... prostě vy chápete čas jako ad-hock co dělá příčiny a děj. Já, který chápu že i Čas ( coby veličina ) má dimenze, já pak mohu vymýšlet vize, že : my-Zem-Pozorovatel-těleso putujeme vesmírem nejen v prostoru po dimenzí ch délkových ale putujeme i "po čase", my putujeme po dimenzi časové ( po všech třech dimenzích ) a na nich ukrajujeme intervaly přesně podobně jako auto ukrajuje metry na cestě do Brna.
To, že naše Země se nachází ve vesmírné poloze-postavení, tedy v systému sousřadném takovém, kdy čas plyne do všech tří jeho os stejným tempem, to zmátlo všechny lidi odnepaměti dodnes. A ještě dlouho mást bude. Když vidíme na obloze zatmění Slunce, vůůůůbec se nedivíme té unikátní nááááhodě, že Měsíční kotouč je naprosto stejně velký jako kotouč slunce....nedivíme, ale divíme se, že čas jde, plyne, teče, odvíjí s stejným tempem do všech tří jeho os, shodných s osami soustavy délkových os.
Proč plyne čas do všech tří os stejným tempem vysvětlím později. Nyní musím restartovat počítač, jinak mi "bouchne".