• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JOSEFDRUHYDvouveličinový vesmír, co mu vytknout
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: kolikrat uz jsem vam vysvetloval, ze vzdalovani se hvezd (galaxii) kvuli rozpinani casoprostoru nema nic spolecneho s pohybem?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB:
    citace :"jak jste prisel na to, ze hvezdy se vsechny pohybuji od sebe?"

    Reakce : bože, bože....vy neumíte nic přijmout "jednoduše". Prostě já na to nepřišel, ale kosmologie na to přišla. Kdyby se všechyn hvězdy od Třesku naopak přibližovaly, pak by blábolili kosmologové i já a ... a proto si musíte sám zajít podívat na intzernet, že kosmologie to tvrdí, že se hvězdy od sebe vzdalují... jednak "vlastním" pohybem a jednak "z důvodů rozpínání časoprostoru" a obojí je "křivením dimenzí veličin tj. křivením čp samotného.
    Jenže Váím nejde o úvahu, ale o zásadní mlácení oponenta do hlavy za každou cenu. Prostě za každou cenu....
    LUBOB: jistě, všechny ne, jen 95% se jich pohybuje směrem od nás,ale....ale i kyby se POHYBOVALY libov olně, a to i 50% ku 50% tak to nic nevezme na faktu, že se P O H Y B U J i...a pohybují a pohybují ( rovnoměrně i zrychleně, i bržděním (!) atd. Prostě se P O H Y B U J I a každý pohyb ve svém principu zanmená "zpomalování času" ? že...anebo néééé, že by podle mě jen změna velikosti časového intervalu který se pootáčí ???????
    No co dááál si vymyslíte jen a jen a jen a jen aby jste něco kvákl "proti" mě ????
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    V odkaze http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/gravitace/str.html#principy se podívejte na "Základní vztahy"


    ano. presne tam se podivejte. mate to tam vysvetlene.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: dilatace neni ani cas, ani interval. dilatace je prodlouzeni.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: porad michate str a otr.
    jak jste prisel na to, ze hvezdy se vsechny pohybuji od sebe?
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    K problematice dilatace ( zda to je "čas" či interval času ) se vrátím podzěji. Nyní při obědě bych vložil téma k přemýšlení ( těm, co vládnou mozkem a chutí kreativně myslet )
    Ve vesmíru je miliardy hvězd, všechny se pohybují. Pan "Hvězda A" tvrdí že se všechny pohybují "od něho" jiný pan "Hvězda B" na opačném konci také tvrdí že se všechny pohybují od něho. Ab\y to mohl každý "pan Hvězda" tvrdit, musí sebe pasovat do klidu !!! Každý pozorovatel tvrdí, "že je v klidu" a vidí-pozoruje...vidí-pozoruje ty ostatní že jsou v pohybu. Každý Pozorovatel "pan Hvězda" tvrdí ( viz prof. P.Kulhánek ), že jeho "vlastní" tempo plynutí času je nejrychlejší a vude jinde je pomalejší, tedy všichni ( všechny hvězdy ) co se od něj-Pozorovatele co se sám pasoval do klidu, se pohybují, nejen od něj, ale i tempo plynutí času je u "všech" pomalejší. To tvrdí každá hvězda o těch "ostatních". Každá hvězda má nejrychlejší tempo plynutí času ( my nevíme "jaké" to je ) a všechny ostatní hvězdy ho mají pomalejší...., viz dlatacece. |Každá hvězda se pohybuje vůči každé, ale jak jedna se prohlásí pozorovatele, s právem výroku "o Vesmíru" pak prohlašuje, že její čas je nejrychlejší a ostatné ho mají dilatovaný až..až k totálně malému tempu , bláží-li se "jejich" rychlost k cééé...a to že je "cééé" prohlašuje každá hvěžzda o té druhé každéé. Jaksi mě z toho plyne "pozantek" že každá hvězda ůtvrdí" že ty ostatní s časem dilatují až na téééměř žádné tempo plynutí, každý kosmonaut na každé hvězdě má nekonečně zpomalený čas. Každý to tvrdí o každém, práááávě proto, že Poztorovatel se prohlásil za pozorovatele těch ostatních...anebo že by neééé ? Pak by to znamenalo že každý "samozvolenýů Pozorovatel bude prohlašovat, že jeho plynutí času je nejrychlejsí a každá hvězdy by měla nejpomělejší tempo plynutí času protože "ona" se vuči Pozorovateli pohybuje...když zvolíte "nehybného" púozorovatele, že se pohybuje a pohyblivého pozorovatele, že "stojí|", že jeho soustava je zvolena za "v klidu" tak....tak prostě tu nastává dilame , že "višichni" mají zpomalené tempo plynutí času a současně všichni mají to nejr\ychlejší plynutí času. - - A podle LUBOBa to v žááááádném případě není pootáčením soustav, v žádném případě to není tím, že každý pozoruje vesmír , že je zakřivený , všechny tři dimenze jsou zakřivené a všechny tři časové dimenze jsou zakřivené protože...jinak by nemohla být pozorována "dilatace času" což záááákonitě dle logiky musí být "křivení času" a to je jevem natahování časových intervalů...
    No, určitě zdejší chytré hlavy, které nemají jiný zájem než být v opozoci proti JN, za každou cenu, i kdyby to mělo být proti přírodě i proti vesmíru, jen !!!! aby to bylou pouze jiné než JN říká. Oponenti raději znásilní Vesmír, než by někdy přiznali logické myšlení jiného.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    JOSEFDRUHY: Stále se nemoho dostat ze svých jiných povinností abych zodpověděl cca 15-20 reakcí. Tak, prosím, vydržte...;jinak : Vám, těm slušným kreativním lidem-místním oponentům, nevadí ti pitomečové, co odpovídají automaticky, nacokoliv, tím plivnutím-mínusem ???? Autoomaticky, imerwele i např. na mé omluvy ??!!!!
    Mě vadí.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    V odkaze http://www.aldebaran.cz/astrofyzika/gravitace/str.html#principy se podívejte na "Základní vztahy"
    Zítra se snad už dostanu k nějakým odpovědím.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Dnes mám jiné nutné povinnosti a tak odpovím - zdá se - až zítra. Jinak nikomu nebráním, aby se tu bavil o o něčem jiném než o HDV.

    Popřemýšlejte nad "dilatací", tj. "co" to je.... je to interval anebo "čas" .... i čas je vlastně "počet intervalů uplynuvších" za jějakou jednotku času, za nějaký etalon ...což je stále jen interval, tedy...tempo plynutí času je zase napočítaný počet intervalů "do standardního" úseku, doby.
    JN
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Zadruhé : Jak už jsem řekl, jsem hodně unavený člověk, myšlení se zpomaluje, chyby jsou častější. Takže i zde bych požádal o tu vstřícnost a toleranci.

    Nyní se nakupilo hodně příspěvků, a pokud se to i na příště stane, měl by oponent zabrzdit, chvíli mlčet, než stihnu na jeho staré příspěvky odpovědět. Znamená to, že když teď začnu odpovídat na staré příspěvky, nereagujte a počkejte, jinak se rozevírají nůžky a já nestíhám. ( vyčkejte prosím, než zodpovím staré věci ).

    Díky.
    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    Velký šéf NYX mě vyzval, abych vám nenadával. No ..nutno to uznat a zvolit jiný přístup. Aby to nebyl jen akt jednostranný, požádám vás také o obecnou vstřícnost ( koneckoncům o ní žádám permanentně, už přes rok ) : o více korektnosti.
    Díky.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: dokud neukazete jake jsou dusledky tech tri casovych dimenzi, tak je takova vize stejne dobra jako vize 243 na sebe kolmych casovych dimenzi.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: decelarion (zpomaleni) se tyka pohybu, nikoliv casu. je to opak acceleration (zrychleni). dilatace (prodlouzeni) casu se tomu rika proto, ze v klidove soustave namerime cas delsi (prodlouzeny) nez v soustave v pohybu.
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    Podle mě je to prodloužení-prodlužování intervalu ( času ), prodloužení sekundy, prodloužení etalonu zvolené jednotky času.


    to je podle vas. podle fyziky je sekunda sekunda. neni zadna prodlouzena sekunda, je jedna jedina sekunda. kdyby tomu tak nebylo, tak by svetlo nemohlo ve vsech soustavach letet stejnou rychlosti.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: Anglicky neumím, ale slovník mě říká, že zpomalený ( zpomalený čas, zpomalené tempo plynutí času ) je deceleration, slowig nikoliv dilation ...a...a dilatace bude něco jiného…Podle mě je to prodloužení-prodlužování intervalu ( času ), prodloužení sekundy, prodloužení etalonu zvolené jednotky času. Já to tak chápu. Ano, interval je "rozmezí = vodsaď-podsaď" . Kdyby se jednalo o délkovou dimenzi, řekl bych že je to úsečka. Ale u času to úsečka není je to "I N T E R V A L časový" ... Vy máte pro sekundu jiný výraz než "interval" ????

    No vidíte : pro Vás a i vlastně pro ostatní taky "to je pouze čas"... a v tom to je, že pro mě je čas je Veličina jako Délka. Délka má tři dimenze a to x,y,z ( ony mají lidské názvy : délka, šířka, výška ) Čes má také tři dimenze a ty nemají zatím žádné "lidské" názvy, protože všichni chápou čas jako něco všesměrného všudypřítomného, něco "nad námi" něco snad jako Vesmír + čas... prostě vy chápete čas jako ad-hock co dělá příčiny a děj. Já, který chápu že i Čas ( coby veličina ) má dimenze, já pak mohu vymýšlet vize, že : my-Zem-Pozorovatel-těleso putujeme vesmírem nejen v prostoru po dimenzí ch délkových ale putujeme i "po čase", my putujeme po dimenzi časové ( po všech třech dimenzích ) a na nich ukrajujeme intervaly přesně podobně jako auto ukrajuje metry na cestě do Brna.
    To, že naše Země se nachází ve vesmírné poloze-postavení, tedy v systému sousřadném takovém, kdy čas plyne do všech tří jeho os stejným tempem, to zmátlo všechny lidi odnepaměti dodnes. A ještě dlouho mást bude. Když vidíme na obloze zatmění Slunce, vůůůůbec se nedivíme té unikátní nááááhodě, že Měsíční kotouč je naprosto stejně velký jako kotouč slunce....nedivíme, ale divíme se, že čas jde, plyne, teče, odvíjí s stejným tempem do všech tří jeho os, shodných s osami soustavy délkových os.
    Proč plyne čas do všech tří os stejným tempem vysvětlím později. Nyní musím restartovat počítač, jinak mi "bouchne".
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    pojmy dilatace (prodlouzeni) & kontrakce (zkraceni), ktere jsou jeden opakem druhemu jsem vam vysvetloval jiz nekolikrat, naposledy tady [ LUBOB @ Dvouveličinový vesmír, co mu vytknout ]
    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: ja jsem si na zaklade kritickeho mysleni vybral tu variantu, ve ktere cas na pohybujicim se telese bezi pomaleji. & tuhle variantu popisuje muj vzorec, kde se tou odmocninou nasobi. zadny zakopany pes tu pro me neni.


    & protoze na pohybujicim se telese cas bezi pomaleji, tak dvojce, ktere je na rakete, ktera se pohybuje, bude nakonec mladsi, protoze na pohybujici se rakete cas bezel pomaleji.


    co vam k tomu mam jeste po 2 mesicich urazek vykladat. vy jste si vybral tu druhou variantu vzorce & nevadi vam, ze podle ni cas na rakete tedy bezi rychleji. ok. vase volba. neni nejmensiho duvodu nekomu nadavat do parchantu. ja to taky nedelam.

    LUBOB
    LUBOB --- ---
    JOSEFDRUHY: tempo je jen jiny vyraz pro rychlost.

    uz nekolikrat jsem se vas ptal, cemu rikate interval. interval je normalne jiny vyraz pro rozmezi. interval je mnozina realnych cisel v nejakem rozmezi od-do.

    pro me teeeee neni zadny pocet intervalu. pro me je to proste cas. ciselne je to pocet jednotek casu, tedy treba sekund.

    dilatace neni zadny interval. dilatace je jiny vyraz pro prodlouzeni, prodluzovani.

    pojem dilatace pouzivame

    1. jako jev, prodluzovani casu

    2. jako skutecny (namereny) rozdil mezi udaji dvou hodin. jednech v klidu, druhych v pohybu.


    dava vam smysl "prodlouzeni je interval"? mne teda vubec.


    pojem interval muzeme pouzit pro ohraniceni nejakeho deje. to ohraniceni je udalostmi. od startu do konce. napriklad

    udalost jedna : start rakety.
    udalost dve : pristani rakety.

    let rakety je dej, ktery je ohranicen udalosti jedna & dve, doba letu je tedy interval na casove ose. delka toho intervalu je rozdil casu t_konec-t_start.


    kolikrat vam tady kolik lidi reklo, ze pouzivate pojmy v jinem vyznamu nez je bezne.

    nicmene, na pojmech moc nezalezi. pojmy jsou jen od toho, aby se lidi dohodli mezi sebou. ale skutecnost, dana zakony prirody je jen jedna. & je naprosto nezavisla na nejakych lidskych pojmech.

    & v nasem pripade, ktery tu uz pres dva mesice resime, je ta prirodni skutecnost to, ze petr se z vesmiru vraci mladsi nez je jeho dvojce pavel na zemi.

    protoze kdyz hovorime o stari lidi (nebo o stari mionu), tak hovorime o dobe, ktera uplynula od jejich narozeni.

    JOSEFDRUHY
    JOSEFDRUHY --- ---
    LUBOB: citace :"pouzijte kriticke mysleni & na jeho zaklade se k jedne z nich priklonte, druhou zavrhnete. nic lepsiho vam poradit nemuzu. proste si vyberte, co podle vas dava smysl."

    Reakce : já kritické myšlení používám, já stále zvažuji-považuji, kdežto Vy jste jako buldok-diktátor, který bude tvrdit ( a téměř vždy bez pořádného důkazu) pouze svou pravdu....a nezamýšlí se nad verzí toho druhého. Kdyby jste se zamyslel, musel by jste sám už dojít ( při vašem mladém myšlení ) na to "kde je zakopaný pes"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam