• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THE_MIRACLEPotraviny - kvalita, srovnání, zkušenosti
    V této diskuzi jde především o výměnu zkušenosti s potravinami od nadnárodních firem, které se prodávají v různých státech světa v různé kvalitě, prý z důvodů "individuálních chuťových požadavků jednotlivých národů". Z důvodů úspor se využívají různé náhrady apod. - jaké s tím máte osobní zkušenosti? Případně, pokud jste odborník na potraviny, je skutečně potravina A stejně kvalitní v Německu a u nás? Podělte se s ostatními o své zkušenosti. Dále diskutujte o kvalitě potravin obecně, můžete též upozorňovat na praktiky konkrétních obchodů, či na konkrétní produkty.

    Pravidla:
    1) Pokud píšete zkušenost s konkrétním produktem, napište jeho název v příspěvku alespoň jednou v prvním pádu jednotného čísla pro snadné vyhledávání.
    2) Pokud píšete o konkrétním nekvalitním produktu v konkrétní prodejně, pište vždy co nejpodrobněji oč jde.
    2) Pokud píšete o zkušenosti s prodejcem, uvádějte co nejpodrobnější informace ke snadné identifikaci - rákosák v nuslích není dostatečná informace.

    rozbalit záhlaví
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    VIR_KENNY: VIR_KENNY: Měl bys být rád, že teď víš, jak to ve skutečnosti (ano, ve skutečnosti a ne na internetech) je. Nemáš zač. Genetik experimentální nádorové biologie si jde za svým asistentem pro nějaká embrya na raní smaženici.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    TAPINA: ne i ano, navic ted jsem to nasel i v mediich, vcetne vyrazu "cloned meat" a podobnych vyrazu. Skutecne je to vyraz co se pouziva ve vztahu treba k naklonovanym bykum, ktere jajk spravne uvadis ty pak maji potomstvo, coz je v nekterych zemich v evrope nelegalni a pak pro americky zivocisny vyroby – jejich ruzny postupy, kde se toho uziva pomerne hodne a v kombinaci i s tezkejma genovejma upravama. Duvodem k jejich rozsireni bylo naplneni trhu radeji mistnim masem americkych velkomest (vyraz megapole je dosud nezdomacnely, uziva se na strategii pro obri mnohakulturni mesta s cca. vice jak 10 miliony obyvatel).

    Omlouvam se za zmateni, pouzivam nekdy klicova slova (zlozvyk od americanu) a marne doufam, ze se lidi, prohlasujici se za odborniky (egro ocekavam, ze ty clanky ctou, ze maji prehled i v mezinarodnich vodach) a zapominam, ze v cechach je zlozvyk jako ve francii – kazdy neuroticky trva na presnych vyrazech ve svym oboru a to i na mistech, kde by melo dojit k urcitymu pristupu populizace vlastniho oboru, coz je bohuzel pomerne vzacne (extremnim prikladem jsou ti francouzove, kde takovy Lacan radil s vlastni francouzstinou a diky tomu je velka cast jeho praci neprelozitelna). U nas je proste zvykem trvat na vlastnim nazvoslovy, protoze u nas si lidi radi hraji na autority, zejmena v case, kdy je to naprosto zbytecne a diskuzi to skodi (to je na Gale, zlemu genetiku snad staci prvni cast me odpovedi s omluvou uzivani "medialnich mrdek").
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VIR_KENNY: To by to maso bylo dražší, než lanýže. Nemyslíš náhodou embryotransfer? To se dělá i tady, cílem je dostat z kvalitních rodičů stovky až tisíce potomků. Ale ne za účelem prodeje výrobků (protože i to by bylo drahé), ale za tím účelem, aby se ti namnožení potomci stali rodiči mnoha dalších (to už je jednoduché a levné v případě, že jde o býky).
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    DRIZZT: v USA je povoleno uz i klonovat dobre kusy a prodavat z nich vyrobky. Jak presne funguje tento postup nevim, zda vezmou dobry gen, upravi ho a nastrkaji ho do plodnejch kusu, tyhle zpravy do detajlu nestuduju a na slovni zkraceniny (klonovane maso) si cinim narok, protoze se potrebuju (zvlaste na netu) vyjadrovat jasne a psat kratsi prispevky, jinak si to nikdo neprecte. Ja na to narazil pri cteni upravy novych zakonu a norem, ktere to obsahuji (pri zjistovani jakou strategii vlastne vymejsleji pro to, aby nakrmili celou metropoly). Pochybuju ale, ze tam budou cely stada identicky jak uvadi Gale, a ani jsem nic takove neuvadel, protoze tyto detske predstavy jsou mi uz zel vzdalene.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Jak jsem teď dopoledne doma, tak mám čas jezdit v pondělí ráno na týdenní nákupy do Globusu, když tam nejsou davy. No že jsem to tak nedělala už dávno, tam si člověk zvyklý na dnešní potravinářskou realitu připadá jako ve snu. Uzeniny jsou z masa a bez mouky, chleba je z kvásku, žádné pečivo není rozmrazované, mleté maso je mleté maso a ne "masný výrobek", mají pultový prodej masa s velkým výběrem. Proč to takhle nejde jinde?
    GALE
    GALE --- ---
    VIR_KENNY: Já měla za to, že úspěšně vypěstovaný klon je na světě proto, aby stvořiteli gratuloval celej výzkumák; a ne proto abychom ho promtně sežrali. Ale pokud se mýlím, ráda se nechám přesvědčit o opaku a pojedu se podívat na halu plnou identických kuřat nebo krav.
    DRIZZT
    DRIZZT --- ---
    VIR_KENNY: Co to má být "klonované maso". (tazatel je zlý genetik)
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    jinak souhlas se spatnou informovanosti i s tim, ze hodne lidi slozeni ignoruji.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    Tam je to slozitejsi otazka, vyrabej i klonovany maso – ale oni musej nakrmit cely velkomesta. Uplne jina strategie. Akorat se pak musi rozlisovat co je geneticky upravovano (navic kym a kdo to kontroluje), co je naprano hormony a co velkochovy texaskyho stylu. Vsechno jsou to uplne odlisne druhy vyroby a nejde vzit maso od ceskeho reznika a srovnat ho s necim co vezmes v USA v beznym supermarketu a ignorujes urceni i oznaceni. Ten trh tam ma jinou strukturu. Na to spis upozornuju.
    A pak na to, ze kazdej stat je dost odlisnej a je jich tam 51 a rozdily jsou podobny jako na evropskym kontinentu.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    VIR_KENNY: Až tak úplně předsudek to není. Třeba často diskutované hormony a antibiotika v mase, které tady v Evropě všem vyvracím jako kravinu, v USA zakázané nejsou. A prostým spotřebitelům je složení potravin zpravidla ukradené, ještě mnohem víc, než tady.
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    tvuj prvni prispevek je informativni, tvuj druhy je ale provarenej predsudek
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    Vzhledem k tomu, že článek vznikl na základě amerického výzkumu, tak je pro evropské poměry naprosto irelevantní.
    Žít v americe tak taky jím hlavně bio.
    Jejich potraviny jsou jedny z nejhorších na světě co se týká obsahu zdravotně závadných látek.
    Takové hrůzy nejedí ani děti v číně. Nedivila bych se, kdyby amíci měli stále ještě zásoby (produkci) DDT (pochybuju, že všechno poslali do afriky).
    SOLEI
    SOLEI --- ---
    JEZEVCIK:

    No, není to úplně přesná definice, ale docela srozumitelná. Ono totiž nejde jen o šetrnost k přírodě, ale také o jakou šetrnost vlastně jde.
    Pro správné hnojení bioprodukce není možné využívat "syntetická" hnojiva, ale je žádán hnůj. Při aplikaci hnoje do půdy je potřeba vcelku častá hluboká orba (vysoká spotřeba nafty + opotřebení strojů + stlačování půdního profilu a tím narušení pohybu vody v půdě), zároveň toto hnojení musí být v dostatečně vysokých dávkách (unikání dusičnanů atp.), odplevelování pozemku se provádí mechanicky (viz. stlačování půdního profilu ...) atd.
    Když se k tomu přidá ještě trocha kvalitologie potravin, která říká, že rostlina napadená škudci a chorobami je nucena produkovat obranné látky (v extrémním případě jsou zdraví velmi škodlivé) + že norma napadení plísněmi, hnilobou, škůdci atd. je pro bioprodukty výrazně volnější (toxiny z plísní a další).
    Tak z toho vychází, že bio je prostě jen jeden z extrémních trendů mimo současnou linii rostlinné produkce "trvale udržitelného rozvoje".

    Já nevidím důvod proč by bio nemělo existovat, i když je to dle mého móda a komerce. Když jsou to ochotni lidé zaplatit tak proč ne. Mně vadí ta neinformovanost lidí.
    JEZEVCIK
    JEZEVCIK --- ---
    No ono málokdo ví, že BIO neznamená přímo "zdravý" nebo "kvalitnější". Značka BIO hovoří pouze tom, že produkt byl získán šetrným způsobem k přírodě a okolí.
    Takže pokud se mi podaří vyrobit jed na krysy šetrným způsobem můžu mu dát nálepku BIO. Dobrá to byl až moc extrém :-) ale můžu vyrobit třeba nějaký alkohol nebo uzené klobásy, tak, že nijak nenaruším a nepoškodím přírodu. potravina bude BIO ale zdraví rozhodně nepodpoří.
    THE_MIRACLE
    THE_MIRACLE --- ---
    Biopotraviny nejsou hodnotnější ani zdravější, naopak mají více dusičnanů – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/ekonomika/277806-biopotraviny-nejsou-hodnotnejsi-ani-zdravejsi-naopak-maji-vice-dusicnanu.html
    VIR_KENNY
    VIR_KENNY --- ---
    tomu se rika PR. Nejde o kvalitu, ale o chut. Rakusanovi proste chutna parek kde je maso, cechum, polakum nebo slovakum ne. TO ze jedno je zapad a druhy postkomunistickej vychod s podelanejma zakonama s tim nesouvisi, je to chuti :))) //a proto je stejna i cena, pro zapadana sak v prepoctu na kupni silu mnohem mensi)
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SITH: u nás se tradičně používá jako mazadlo na panty od dveří...což bych řek, že tak nejlíp odpovídá její chuti:)
    SITH
    SITH --- ---
    87HIGHFLYER: protože je používají na něco jiného než rakušani
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    SITH: a zrovna náhodou čechům chutná 60% rama, ale rakušákům 80%...
    SITH
    SITH --- ---
    NTR23: tím se myslí aby na etiketách informoval o tom, co je ve složení. A článek nepsal nic o méně kvalitních, ale o jiných kvůli chutím.

    Proto neplést kvalitu a chuť
    NTR23
    NTR23 --- ---
    SITH:
    ‎"Společnosti nemají povinnost prodávat stejné výrobky ve všech zemích Evropské unie. Musí ale o tom informovat spotřebitele na etiketě"

    Ještě jsem na žádné etiketě neviděl informaci "Složení výrobku v ČR je méně kvalitní než v ostatních zemích EU"
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam