• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ALONSYPrimal a paleo - zkušenosti, recepty
    TUILE
    TUILE --- ---
    ja mam jidelnicek dost nudnej. pekelne me nebavi varit, takze snidane smazeny vajicka, obed v hospode a vecere salat.
    pripadne nejakej zakusek typu cokolada, banan, mufiny.. psta to sem kazdej den, co sem mela by te za chvili prestalo bavit :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    tak jsem ted byla na vetsim nakupe a prekvapilo me jak rychle se mi zas nastavilo to "nevideni" toho nepalea jidla v kramu, ze mi vubec ty regaly se susenkama a buh vi cim nepritahuji oci, proste jsou mi jedno, jen mam takovy zvlastni pocit ze v tak velkem kramu je vlastne tak malo jidla :)

    btw byl by to zajem o sdileni denich jidelnicku, hlavne pro ty co zaskrtli ze se snazi to slozeni stravy zlepsovat?
    NYX
    NYX --- ---
    jen pridam prepustene maslo: 250°C

    a ta vune, co se z toho pak line :-)
    TIGRE
    TIGRE --- ---
    GHOSTDOGG: Ono je to s olivovým olejem trochu složitější - dá se říct, že smoking point se liší podle lisování. Pokud bys chtěl být přesný tak:

    Olivový Extra Virgin - 160°C
    Olivový Virgin - 216°C
    Olivový Pomace - 238°C

    Na smažení je ideální právě olivový pomace olej (lisovaný zatepla z pokrutin), naopak většina olivových olejů lisovaných za studena, jmenovitě většina olivových extra virgin, jsou o poznání nestabilnější a mají tendenci se přepalovat. Tím pádem zlehka restovat ano, smažit je nerozum.
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    DEMONOFANARCHY: Olivový olej je naopak na smažení jeden z nejvhodnějších, je to nějaký přetrvávající mýtus, taky jsem si to myslel původně.

    FRONEMA: Problém smažení je v přepalování tuků (gůgl), nicméně teplota přepalování je pro každý tuk jiná. Z toho co jsem našel a pamatuju si:
    - palmový olej: 240°c
    - arašídový olej: 220°c
    - olivový olej: 210°c
    - ideální teplota na smažení: 180°c
    - sádlo: 180°c
    - slunečnicový a sójový olej: 170°c
    - řepkový olej: 160°c
    - olej z vinných semínek a kukuřičný: 160°c
    - margarín: 150°c
    - máslo: 110°c
    (http://www.olej-monini.cz/tipy/tepla-kuchyne)
    Tady ještě nějaká tabulka kdyžtak: http://www.olivovyobchod.cz/olivovyshop/2-O-OLIVOVEM-OLEJI

    Tudíž olivový je naprosto vhodný, asi zbytečný je lít na pánev extra virgin, ale to už jsem nezjišťoval. Problém zůstává, že asi málo kdo má nějak rozumně regulovatelnou teplotu na pánvi, takže je to ve výsledku trochu jedno:D
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    FRONEMA: Jednou jsem smažila na klasickým extra panenským a dalo se to :-)
    Sádlo děsně prská, takže to jsem vzdala celkem rychle. Nejlepší je asi ten kokosovej co doporučoval Nyx.

    V noci jsem dostala strašný hlad, tak jsem si lehce povařila květák a dala si ho osmažený se slaninou a cibulí a ač normálně tu chuť kokosu z masa a tak necítím, tak u toho květáku to moc slavné teda nebylo:)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    DEMONOFANARCHY: takze treba hodit maso na slaninu nebo na ten kokosovej je nic proti nicemu? a co olivovej?
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    zdravim z dalsiho uspesneho paleo dne :) dokonce uz mam i vzorky sojoveho, ryzoveho a mandloveho mleka misto normalniho

    mam takovy zacatecnicky dotaz, jak je to se skodlivosti smazeni? co je na tom vlastne spatne? ja vim zeje takova "vseobecna znalost" smazeni je skodlive, ale treba vajicka si vsichni delaj prevazne na panvi, ne? a nebo je to smazeni az kdyz se tam prida olej? nebo je spatne uz kdyz se tam da slanina ze ktere se vypece tuk? a je rozdil treba v tom smazit vajicka, maso nebo treba zeleninu? jak je to z pohledu palea?
    diky predem za nekoho kdo se mi to pokusi vysvetlit :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Hele když jedete převážně bílkoviny a tuky - tak se vám vyhejbá fyziologický útlum, který vysokobílkovinové jídlo provází? Jako že jsem odpadla po tataráku, to chápu. Ale usínat po ceviche mi přijde zvláštní...

    Jinak filety tresky tmavé z Kafulandu za 200 kč/kg mají velmi uspokojivou kvalitu. Kdo ho máte v dosahu, tak doporučuju dát si rybu ;-)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Low Carb Paleo with Mark Sisson

    Low Carb Paleo with Mark Sisson - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=Um-a61rClSs
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    NYX: hmm udelej moznost to zeditovat a ja to vymenit za nejake tebou navrhnute slovo :)
    NYX
    NYX --- ---
    FRONEMA: teda ale se mi nelibi to slovo absolutne, zni to tak dogmaticky / ortorekticky :)
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    [SERVER ERROR]
    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    chci se pochlubit vcerejsi veceri, hrala jsem si a udelala jsem vajickovozeleninove muffiny ve slanine, pomalu pecenou mrkev (fakt necekane dobry) a nektarinkovobananovy koktejl z kokosoveho mleka.
    jedna spatne fotka tu http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/424618_10151154005533536_2104662401_n.jpg

    rano jsem zkousela livanecky ale dala jsem tam misto mandloveho masla zbytek kokosoveho mleka a to byla prilis silna invence, vubec o neudelalo placicky ale byla z toho spis takova smazena kase, ale vyborna :)
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Tomatova polevka

    MICHATU
    MICHATU --- ---
    Obed

    FRONEMA
    FRONEMA --- ---
    MICHATU: klidne pridej nejakej link na navod, ale ted me zajima primarne kupovany
    MICHATU
    MICHATU --- ---
    FRONEMA: Susene maso se da udelat v poho doma za zlomek ceny...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam